Hyppää pääsisältöön

Marjan totuus: Aikuiset ensin!

Marjan totuus: Aikuiset ensin!
Marjan totuus: Aikuiset ensin! Kuva: Yle/Hans Weckman aikuiset ensin

Aamusta se alkaa – lapsen ehdoilla eläminen. Syötän, puen, puunaan ja palvelen. Siivoan pikkuautot kolmisenkymmentä kertaa laatikkoon ja toistan väsymättä lausetta: ”Ethän huiski veikkaa."

Valmistan ruoan vain kuullakseni, kuinka pahaa se tällä kertaa on ja syön itse tähteet lautaselta. Kun viimein pääsen henkilökohtaiselle vapaa-ajalleni töihin, on tukkani takussa kuin Bob Marleylla ja lempipaita väärinpäin. Johan tässä tekisi mieli sirotella tuhkaa päällensä ja laulaa ”I Will Be A Martyyyyyr...”

Menkää, tehkää ja rentoutukaa - silloin olette parempia vanhempia lapsillenne!

Kahvipöytäkeskusteluissa olen aina painokkaasti sitä mieltä, että pahinta lapselle on vanhempi, joka ei ota vastuuta onnellisuudestaan, urastaan ja unelmistaan. Kannustan äänekkäästi jokaista äitiä ja isää, joka miettii epäröiden uuden harrastuksen aloittamista tai kahden yön lemmenlomaa Barcelonaan. Menkää, tehkää ja rentoutukaa - silloin olette parempia vanhempia lapsillenne! Puheenvuoroni loppuun siteeraan ihailemaani lastenpsykiatria Raisa Cacciatorea: ”Lapset eivät kohtele itseään siten, kuin sinä kohtelet heitä vaan siten, kuin sinä kohtelet sinua, itseäsi." Silti epäonnistun tässä haasteessa omassa arjessani. Miksi?

Olen aina ollut viimeisen päälle suorittaja ja saavuttanut suorittamisellani monia asioita, jotka ovat tuntuneet kaukaisilta unelmilta tai jopa utopioilta. Menestyksen kaavaa toistamalla ja sopivasti riskejä ottamalla olen pärjännyt – ja kyllä, kieltämättä on ollut mukavaa olla oman elämänsä onnellinen herra, jolle mikään ei ole mahdotonta.

Vanhemmuudessa onnistumiseen ei ole olemassa kaavaa tai mittaria.

Äitiyden myötä olen kuitenkin saanut heittää roskakoriin kaikki käsitykseni elämän syy-seuraussuhteista ja menestyksen kaavoista. Katkeraa kalkkia niellen olen joutunut opettelemaan, että vanhemmuudessa onnistumiseen ei ole olemassa kaavaa tai mittaria. Siinä voi menestyä vain suhteessa itseensä – ja mittarointi onnistuu vain sielunsa syövereitä hiljaa tutkiskellen.

Äitinä tai isänä olemisesta ei voi odottaa palkintoa, harvemmin edes kiitosta. Väitänkin, että on terveellisempää kuluttaa kaikki rahat omiin joogaretriitteihinsä kuin säästää perintöä lapsille ja kuolla katkerana, kun ne eivät sitten käyneetkään saattokodissa katsomassa. Väitänkin, että jos haluat palkintoja, selkeitä syy-seuraussuhteita ja julkista suitsutusta, kannattaa pysyä työelämässä, tehdä uraa ja hankia paljon rahaa. Lopettaa perheestä haaveilu a.s.a.p. Vanhemmuuden palkinnot nimittäin ovat piilossa pienissä hetkissä: kun legot menevät laatikkoon ja ruoka maistuukin hyvältä. Kun päivä päättyy hymyyn & haliin.

Minulta kesti varsin pitkään oivaltaa, että äitinä olen edelleen vastuussa ensisijaisesti itsestäni.

Minulta kesti varsin pitkään oivaltaa, että äitinä olen edelleen vastuussa ensisijaisesti itsestäni. Vanha kunnon happinaamariteoria toimii: laita maski ensin itsellesi ja sitten vasta lapsellesi, juuri niin kuin niissä ilmailualan kuuluisissa turvaohjeissa sanotaan. Onnellinen äiti ja isä ovat yhtä kuin onnelliset lapset. Siksi oman syyllisyydentunteen työstäminen on yksi vanhemmuuden tärkeimmistä jumppaliikkeistä.

Älkäämme siis uhrautuko! Antakaamme itsellemme oikeus sanoa edes kerran viikossa hyvällä omallatunnolla – aikuiset ensin. Olen mukana talkoissa.

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Marja Hintikka Live
Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 12.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16 alkaen 13.10.
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka sosiaalisessa mediassa
Marja Hintikka sosiaalisessa mediassa Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka live
Miksi vanhemmat alkavat joskus elää lapsensa kautta?
Miksi vanhemmat alkavat joskus elää lapsensa kautta? Kuva: Shutterstock sms
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.