Hyppää pääsisältöön

Mitä loppuunpalaminen opetti?

Lenita ja parvi
Lenita ja parvi päähenkilö

Nyt tai ei koskaan -sarjan kuudennessa osassa hyvässä asemassa työskentelevä 44-vuotias Lenita pelkää palavansa loppuun työpaineiden alla. Lenitan tekisi mieli vaihtaa kokonaan alaa, mutta ajatus epävarmasta taloudellisesta tulevaisuudesta pidättelee häntä. Moni parven jäsenistä voi samaistua Lenitan kohtaloon, mutta kuka oikeasti on asettanut vaatimukset, jotka ovat vieneet Lenitan voimat?

Minä olen kokenut loppuunpalamisen vuoden 2005 lopussa. Siitä toipuminen vei pitkään.

Tämän vuoden keväänä olen kokenut lähes kaikilla mittareilla mitattuna kovempaa kuormitusta kuin kymmenen vuotta sitten. Vaikka välillä paukut ovat olleet ihan lopussa, palauduin parissa päivässä pahimmistakin alakulokohdista. Mikä oli toisin?

Väitän, että harvemmin loppuunpalamiseen ajaa varsinainen työn määrä. Esivanhempamme tekivät töitä aamusta iltaan, parhaimmillaan ympäri vuoden ilman viikonloppuvapaita tai kesälomia. Varmasti jaksaminen oli heilläkin välillä vähissä, mutta tieto siitä, ettei muita vaihtoehtoja ollut pakotti jaksamaan.

Olen itse huomannut että pahin kuormitus ei synny koskaan siitä, mitä olen parhaillaan tekemässä. Vaikka olisin tekemässä miten isoa projektia tahansa, voin tehdä sen vain yksi vaihe kerrallaan. Se, mitä konkreettisesti joudun tässä hetkessä tekemään, on yleensä aina jotain sellaista, jonka pystyn hoitamaan.

Pahin ahdistus, paine ja stressi syntyy silloin, kun alan miettiä valtavaa työvuorta, joka on vielä hoitamatta. Tai jos pelottelen itseäni sillä, mitä tapahtuu jos en saa kaikkea työlistalla olevaa tehtyä ajoissa. Samalla sivuutan sen, ettei kaikkea tarvitse eikä voi hoitaa kerralla. Käytännössä aina mielessäni pyörivät kauhukuvat ovat sellaisia, jotka eivät koskaan toteudu.

Minulla on vuorokaudessa rajoitettu määrä tehokasta työaikaa. Tälläkin hetkellä minä itse ja eri tahot ehkä toivoisivat minun tekevän enemmän asioita, kuin mitä pystyn nykyresursseillani hoitamaan.

Ennen vanhaan olisin Lenitan tavoin voinut tehdä itseni hulluksi kuvittelemalla, että minun olisi pakko hoitaa kaikki työlistalleni pyrkivät tehtävät. Tätä nykyä tyydyn tekemään sen minkä pystyn ja delegoimaan, unohtamaan tai lykkäämään hamaan tulevaisuuteen tehtävät, joihin aika, energia tai rahat eivät riitä.

Oletko sinä kokenut loppunpalamisen? Mitä olet oppinut siitä? Jaa ajatuksesi alla olevalla kommenttiosiolla tai Nyt tai ei koskaan -sarjan Facebook-keskustelussa.

Oletko kokenut loppuunpalamisen?

Kyllä.
75% (53 ääntä)
Ei.
25% (18 ääntä)
Ääniä yhteensä: 71
Kommentit
 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.