Hyppää pääsisältöön

Nilsiän öljyšeikin ihmeseerumi paransi kaiken

"Nilsiän öljyšeikkinä" tunnettu omalaatuinen savolaisyrittäjä kehitti kotitekoisesta voiteluöljystään myös hämmästyttävän yleislääkkeen. Radiomafian haastattelussa 1992 hän lupasi sen parantavan muun muassa sokeritaudin, syövän ja aidsin.

Tauno Kuosmasen (1928–2008) yhden miehen Man-Oil-öljynjalostamo nousi valtakunnalliseen tietoisuuteen vuonna 1986 Hannu Karpon tv-reportaasien ansiosta. Hän vakuutti raakaöljystä muokatun voiteluaineensa olevan ylivertainen isojen yhtiöiden tuotteiden rinnalla. Pikkukylän originellista tuli julkkis, joka šeikinasuisena kierteli vaimonsa kera esiintymislavoillakin.

Se auttaa kaikkeen. Se on vitamiini-hivenaine. Se on tutkittu aine ja minun valmistama.― Öljyšeikki Tauno Kuosmanen

Öljytuotannon sivutuotteena syntyi troppi, jonka Kuosmanen väitti tepsivän ainakin eturauhasoireisiin, sydämentukkeumaan, "kolekroniin" (kolesteroliin?), sokeritautiin, alkoholismiin, syöpään, aidsiin, vapinatautiin ja reumatismiin. Rohdon hän oli itse kehitellyt öljyalan koulutuksensa varassa. "Vitamiini-hivenaine" nautittiin suun kautta tai pistoksena pakaroihin.

Radiomafian haastattelussa 1992 šeikki kertoo itse taltuttaneensa aineella eturauhastulehduksen. Tuote oli hänen mukaansa tutkittu Orionin ja Valtion teknisen tutkimuskeskuksen (VTT) laboratorioissa. Kuosmasen mukaan aidspotilas oli kokeissa tervehtynyt lääkkeen avulla vain viidessä vuorokaudessa.

Radiojutussa ilmenee kuitenkin, ettei Orionin kotimaan markkinoinnin johtaja Pekka Kaivola ole lainkaan tietoinen mainituista testeistä. Aidsia jo pitkään tutkinut professori Juhani Lähdevirtakin on hämmentyneen epäuskoinen, kun lääkettä kuvaillaan hänelle.

Vapautettiin syyntakeettomana

Lehtitiedoista käy ilmi, että Kuosmanen oli tätä ennen toiminut lääketehtailijana jo vuosien ajan. Jo vuonna 1987 Hymy-lehti vei hänen mönjänsä tutkittavaksi VTT:n elintarvikelaboratorioon, jossa se todettiin tavalliseksi voiteluöljyksi (ks. Hymy 22/1987).

Kolme vuotta myöhemmin šeikki haastettiin käräjille mineraaliöljyn kauppaamisesta lääkkeenä. Häntä syytettiin jatketusta petoksesta ja myrkyttämisestä mutta jätettiin syyntakeettomana tuomitsematta (ks. HS 13.9.1990).

Radiomafian jutusta voi päätellä lääketuotannon jatkuneen kaikesta huolimatta. "Miksi kuolisit aidsiin tai syöpään?" julisti ihmeaineen hiljattainen mainoskirje.

Muhkea hinta lienee kuitenkin rajoittanut kyseenalaisen lääkkeen leviämistä tehokkaasti ja täten ehkäissyt henkilövahinkoja. Yksi pistos seerumia maksoi nimittäin 24 000 tuolloista markkaa, koko litrasta pyydettiin 84 000 markkaa, ja tarjoushintakin nousi 65 700 markkaan litralta.

Artikkelin lähteitä: Hannu Karpon tv-dokumentti Kylähullut: Öljysheikki (MTV3 1997); Jaana Paretskoi-Tammisen artikkeli Öljysheikin "ihmelääke – Voiteluöljyä suoraan suoneen (Hymy 22/1987); Nilsiän öljyseikki jätettiin tuomitsematta, Helsingin Sanomat 13.9.1990.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto