Hyppää pääsisältöön

Nilsiän öljyšeikin ihmeseerumi paransi kaiken

Otsikoita "Nilsiän öljysheikistä" Tauno Kuosmasesta Hymy-lehdessä 1987.
Otsikoita "Nilsiän öljysheikistä" Tauno Kuosmasesta Hymy-lehdessä 1987. Otsikoita "Nilsiän öljysheikistä" Tauno Kuosmasesta Hymy-lehdessä 1987. Kuva: Elävä arkisto Yle Elävä arkisto,ihmelääkkeet

"Nilsiän öljyšeikkinä" tunnettu omalaatuinen savolaisyrittäjä kehitti kotitekoisesta voiteluöljystään myös hämmästyttävän yleislääkkeen. Radiomafian haastattelussa 1992 hän lupasi sen parantavan muun muassa sokeritaudin, syövän ja aidsin.

Tauno Kuosmasen (1928–2008) yhden miehen Man-Oil-öljynjalostamo nousi valtakunnalliseen tietoisuuteen vuonna 1986 Hannu Karpon tv-reportaasien ansiosta. Hän vakuutti raakaöljystä muokatun voiteluaineensa olevan ylivertainen isojen yhtiöiden tuotteiden rinnalla. Pikkukylän originellista tuli julkkis, joka šeikinasuisena kierteli vaimonsa kera esiintymislavoillakin.

Se auttaa kaikkeen. Se on vitamiini-hivenaine. Se on tutkittu aine ja minun valmistama.― Öljyšeikki Tauno Kuosmanen

Öljytuotannon sivutuotteena syntyi troppi, jonka Kuosmanen väitti tepsivän ainakin eturauhasoireisiin, sydämentukkeumaan, "kolekroniin" (kolesteroliin?), sokeritautiin, alkoholismiin, syöpään, aidsiin, vapinatautiin ja reumatismiin. Rohdon hän oli itse kehitellyt öljyalan koulutuksensa varassa. "Vitamiini-hivenaine" nautittiin suun kautta tai pistoksena pakaroihin.

Radiomafian haastattelussa 1992 šeikki kertoo itse taltuttaneensa aineella eturauhastulehduksen. Tuote oli hänen mukaansa tutkittu Orionin ja Valtion teknisen tutkimuskeskuksen (VTT) laboratorioissa. Kuosmasen mukaan aidspotilas oli kokeissa tervehtynyt lääkkeen avulla vain viidessä vuorokaudessa.

Radiojutussa ilmenee kuitenkin, ettei Orionin kotimaan markkinoinnin johtaja Pekka Kaivola ole lainkaan tietoinen mainituista testeistä. Aidsia jo pitkään tutkinut professori Juhani Lähdevirtakin on hämmentyneen epäuskoinen, kun lääkettä kuvaillaan hänelle.

Vapautettiin syyntakeettomana

Lehtitiedoista käy ilmi, että Kuosmanen oli tätä ennen toiminut lääketehtailijana jo vuosien ajan. Jo vuonna 1987 Hymy-lehti vei hänen mönjänsä tutkittavaksi VTT:n elintarvikelaboratorioon, jossa se todettiin tavalliseksi voiteluöljyksi (ks. Hymy 22/1987).

Kolme vuotta myöhemmin šeikki haastettiin käräjille mineraaliöljyn kauppaamisesta lääkkeenä. Häntä syytettiin jatketusta petoksesta ja myrkyttämisestä mutta jätettiin syyntakeettomana tuomitsematta (ks. HS 13.9.1990).

Radiomafian jutusta voi päätellä lääketuotannon jatkuneen kaikesta huolimatta. "Miksi kuolisit aidsiin tai syöpään?" julisti ihmeaineen hiljattainen mainoskirje.

Muhkea hinta lienee kuitenkin rajoittanut kyseenalaisen lääkkeen leviämistä tehokkaasti ja täten ehkäissyt henkilövahinkoja. Yksi pistos seerumia maksoi nimittäin 24 000 tuolloista markkaa, koko litrasta pyydettiin 84 000 markkaa, ja tarjoushintakin nousi 65 700 markkaan litralta.

Artikkelin lähteitä: Hannu Karpon tv-dokumentti Kylähullut: Öljysheikki (MTV3 1997); Jaana Paretskoi-Tammisen artikkeli Öljysheikin "ihmelääke – Voiteluöljyä suoraan suoneen (Hymy 22/1987); Nilsiän öljyseikki jätettiin tuomitsematta, Helsingin Sanomat 13.9.1990.

Kommentit