Hyppää pääsisältöön

Sehän on Saariaho!

Kaija Saariaho
Kaija Saariaho Kaija Saariaho Kuva: Yle sehän on saariaho

Maailmalla menestynyt suomalaissäveltäjä Kaija Saariaho miettii Yle Teemalla nähtävässä henkilökuvassa elämäänsä Pariisissa ja Sibeliuksen työpöydän äärellä.

Hieman yli 60-vuotiaana Kaija Saariaho on Suomen kansainvälisesti menestynein nykysäveltäjä. Hän asuu Pariisissa ja on juuri saattanut aikuiset lapsensa maailmalle.

– Tunnen itseni todella suomalaiseksi, ja jos suomalaiset ovat sitä mieltä, että olen hyvä suomalainen, niin olen siitä vain iloinen, pohtii Kaija Saariaho Pariisin kotinsa sohvalla.

Pariisissa asuminen sopii Saariaholle hyvin. Työskentely siellä on helpompaa kuin kaamosmaassa.

– En oikein pysty säveltämään auringon laskeuduttua. Tunnen, että älykkyyteni vähenee, kun aurinko laskee, Saariaho naurahtaa, ja lisää, ettei osaisi elää ilman säveltämistä.

Säveltäjäksi vanhempien vastustuksesta huolimatta

Lapsena Kaija Saariaho oli ujo ja yliherkkä. Steinerkoulun opettaja kiinnitti huomiota tytön musikaalisuuteen. Säveltäjän ammatti ei ollut aluksi Kaija Saariahon vanhempien mieleen.

– Vanhemmat olivat täysin sitä vastaan, että aloin opiskella säveltämistä. Vastustus perustui siihen, että en ollut huippumuusikko. Toisaalta he eivät myöskään tienneet tästä alasta mitään. Ja olihan se heidän mielestään taloudellisestikin ajateltuna sulaa hulluutta.

Kaija Saariaho
Kaija Saariaho Pariisissa Kaija Saariaho Kuva: Yle sehän on saariaho

Kameralle Saariaho kertoo, miten hän oppi kumartamaan lavalla ja miksi omia oopperoita on rasittavaa kuunnella. Pariisissa, Ainolassa ja Helsingissä kuvatusta henkilökuvasta ilmenee myös, miten Saariahosta tuli perheenäiti. Nyt molemmat lapset ovat jo aikuisia.

– Minulla on kauhean vahva luottamus lapsiini. Tiedän, että he ovat todella hienoja ihmisiä.

Henkilökuva käy vuoropuhelua Sibelius-juhlavuonna esitettävän kahdeksanosaisen sarjanSehän on Sibelius! kanssa.

  • Sehän on Saariaho! Toimittaja Minna Lindgren. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Piia Hirvensalo. Kuvaus Petteri Lappalainen, Jaakko Siiskonen ja Piia Hirvensalo. Äänitys Pekka Pylkkö ja Ari-Pekka Heikkinen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Grafiikka ja animaatiot Samuli Alapuranen. Tuottaja Katri Henriksson.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa