Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksen boolissa oli konjakkia ja hilloa

Nautiskelijan elämä tuli kalliiksi Sibeliukselle, joka tilasi ylellisiä herkkuja suoraan ulkomailta. Sehän on Sibelius! on edennyt neljänteen jaksoon, jossa mm. valmistetaan booli Sibeliuksen reseptillä. Asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, grafologi, FM Tero Asp, kulttuurihistorioitsija Laura Kolbe, viiniasiantuntija Ilkka Sirén ja drinkkimestari Greta Grönholm.

Tarvitsen paljon rahaa. Täällä Kööpenhaminassa juon ainoastaan shampanjaa.― Jean Sibelius

Sibelius oli eurooppalainen herrasmies.

- Turhamaisuus kasvaa herrasmieskulttuurin maaperästä. Se on juuri sitä, jolla herrasmies markkeeraa erityistä asemaansa suhteessa muihin yhteiskuntaluokkiin, sanoo kulttuurihistorioitsija Laura Kolbe.

Vaikka rahapula ja velat vaivasivat Sibeliusta, hän ei halunnut tinkiä nautiskelusta.

Säveltäjä Kaija Saariaho kytkee samppanjan tilanteisiin, joissa juhlitaan esimerkiksi onnistunutta konserttia.

- Samppanja jatkaa vähän sitä onnistumisen jälkeistä euforiaa.

Samppanjaa, viiniä, viskiä ja konjakkia

- Sibelius oli tunnetusti seuramiehiä ja tykkäsi samppanjan lisäksi myös viineistä, viskeistä ja konjakeista, kertoo viiniasiantuntija Ilkka Sirén.

- Ja sitten oli booli, johon Sibeliuksella oli lukuisia reseptejä.

Sibeliuksen booliresepti
Sibeliuksen booliresepti Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius

Sehän on Sibelius! -sarjan neljännessä osassa Ilkka Sirén valmistaa drinkkimestari Greta Grönholmin kanssa boolia Ainolan puutarhassa. Mutta miltä se maistuu?

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Rauno Mynttinen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema perjantai 9.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 5.11. klo 19.50

Lue koko sarjasta
Lue Kirsi Kukkuraisen animaatioista

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua