Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksen boolissa oli konjakkia ja hilloa

Nautiskelijan elämä tuli kalliiksi Sibeliukselle, joka tilasi ylellisiä herkkuja suoraan ulkomailta. Sehän on Sibelius! on edennyt neljänteen jaksoon, jossa mm. valmistetaan booli Sibeliuksen reseptillä. Asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, grafologi, FM Tero Asp, kulttuurihistorioitsija Laura Kolbe, viiniasiantuntija Ilkka Sirén ja drinkkimestari Greta Grönholm.

Tarvitsen paljon rahaa. Täällä Kööpenhaminassa juon ainoastaan shampanjaa.― Jean Sibelius

Sibelius oli eurooppalainen herrasmies.

- Turhamaisuus kasvaa herrasmieskulttuurin maaperästä. Se on juuri sitä, jolla herrasmies markkeeraa erityistä asemaansa suhteessa muihin yhteiskuntaluokkiin, sanoo kulttuurihistorioitsija Laura Kolbe.

Vaikka rahapula ja velat vaivasivat Sibeliusta, hän ei halunnut tinkiä nautiskelusta.

Säveltäjä Kaija Saariaho kytkee samppanjan tilanteisiin, joissa juhlitaan esimerkiksi onnistunutta konserttia.

- Samppanja jatkaa vähän sitä onnistumisen jälkeistä euforiaa.

Samppanjaa, viiniä, viskiä ja konjakkia

- Sibelius oli tunnetusti seuramiehiä ja tykkäsi samppanjan lisäksi myös viineistä, viskeistä ja konjakeista, kertoo viiniasiantuntija Ilkka Sirén.

- Ja sitten oli booli, johon Sibeliuksella oli lukuisia reseptejä.

Sibeliuksen booliresepti
Sibeliuksen booliresepti Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius

Sehän on Sibelius! -sarjan neljännessä osassa Ilkka Sirén valmistaa drinkkimestari Greta Grönholmin kanssa boolia Ainolan puutarhassa. Mutta miltä se maistuu?

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Rauno Mynttinen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema perjantai 9.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 5.11. klo 19.50

Lue koko sarjasta
Lue Kirsi Kukkuraisen animaatioista

  • Säveltävä tyttö Kaija Saariaho oli kummajainen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 14. lokakuuta!

    Säveltäjä Kaija Saariahon kansainvälinen maine on syntynyt erityisesti hänen oopperatuotannostaan, mutta myös orkesteriteokset ja kamarimusiikki ovat saaneet esityskertoja ja ylistäviä kritiikkejä. Saariaho kertoo etsivänsä musiikillaan tietä omaan itseensä. Sävellystyössään hän hyödyntää elektroniikkaa akustisten soittimien ja laulajien rinnalla. Tie tunnetuksi säveltäjäksi on vaatinut paljon työtä ja Saariaho on varmasti monille naisille todellinen esikuva.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua