Hyppää pääsisältöön

"Välittäminen ei ole muotia Suomessa" - dokumentin ohjaajalla omia kokemuksia

Dokumenttiprojekti Kanarialinnut ohjaaja Jari Kokko
Ohjaaja Jari Kokko löysi Kanarialinnut-dokumentin aiheen pelottavan läheltä. Dokumenttiprojekti Kanarialinnut ohjaaja Jari Kokko Kuva: Yle / Jari Kokko dokumenttiprojekti kanarialinnut ohjaaja jari kokko

Kanarialinnut-dokumentin ohjaajalla Jari Kokolla aihe tuli liiankin lähelle: "Tulin tietoiseksi sisäilmaongelmasta, kun vaimoni sairastui homevaurioisessa työpaikassaan. Oli järkyttävää huomata miten laajasta ongelmasta on kysymys. Ei ollut kysymys pelkästään lääketieteestä, rakennustekniikasta tai mikrobiologiasta, vaan ongelma on laaja ja monitahoinen kuin elämä itse."

Vaimon kohtalon myötä tulleen omakohtaisen kokemuksen kautta huomasin, että sairastuneen kannalta yksi pahimpia asioita on se, että häntä ei uskota vaan oireiden väitetään olevan korvien välissä, vähätellään. Työpaikoilla ja viranomaistaholla ongelmia vähättelyn lisäksi myös salataan ja peitellään, ei oteta vastuuta.

Tähän lienee useita syitä, kuten esimerkiksi tiedon puute, taloudelliset tekijät, leimautumisen pelko ja sitä kautta huoli omista uranäkymistä.

Voittojen maksimoimisen asettaminen hyvinvoinnin ja laadun edelle aiheuttaa huonoa rakentamista ja sitä kautta sisäilmaongelmia. Uudetkin talot voivat olla käyttökelvottomia.

Sisäilmaongelman ratkaisuun liittyvät kysymykset eivät voi ratketa ennen kuin ongelman vakavuus tunnustetaan ja ei enää epäillä oireiden syyksi korvien väliä. Tämä olikin päällimmäisenä motiivina lähtiessäni tekemään Kanarialintuja.

Kaikkien ongelman syntyyn, ratkaisuun ja vaikutuksiin liittyvien asioiden esille tuominen yhdessä tai kymmessäkään elokuvassa ei olisi mahdollista. Sitä varten on onneksi olemassa tutkijoita ja journalisteja.

Sisäilmaongelma on yksi oire sen taloususkonnon määrittelemän kehityssuunnan vaikutuksista, joista ihmiskunta tällä hetkellä kärsii. Yksi ilmiö on ympäristön kemikalisoituminen. Muun muassa rakennusmateriaaleissa käytetään ihmisen terveydelle haitallisia kemikaaleja.

Siksi puhutaankin sisäilmaongelmasta, sillä kaiken takana ei ole aina yksin home vaan myös kemikaalit ja niiden yhteisvaikutukset keskenään ja kosteusvauriomikrobien kanssa. Voittojen maksimoimisen asettaminen hyvinvoinnin ja laadun edelle aiheuttaa huonoa rakentamista ja sitä kautta sisäilmaongelmia. Uudetkin talot voivat olla käyttökelvottomia. Sama talous edellä periaate näkyy suhtaumisessa sairastuneiseen ja sairastuviin.

Välittäminen ei ole muotia tämän päivän Suomessa.

Onneksi edistystä on tapahtunut siitä, kun idea elokuvasta syntyi 2012. Sairastuneiden määrä ei ole laskenut, eikä sisäilmaongelmaisten kiinteistöjen määräkään, päinvastoin. Tietoisuus on kuitenkin lisääntynyt ja sillä on jossain määrin ollut vaikutusta myös asenneilmapiiriin. Silti työ ongelman ratkaisemiseksi on vasta alussa.

Kysehän on viime kädessä kokonaisesta elämäntavan ja -arvojen muutoksesta.

Jari Kokko
Kanarialinnut-dokumentin ohjaaja

LUE Kanarialinnut-dokumentin päähenkilöiden tarinat.

Dokumenttiprojekti esittää elokuvan Yle Areenassa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua