Hyppää pääsisältöön

Näin solvaat räppäriä: kolme analyysiä Straight Outta Comptonista

Mitä on todellisuusrap, entä miten N.W.A. on vaikuttanut suomalaiseen hip hop -musiikkiin? Ylen toimittajat tarkastelevat Straight Outta Comptonia.

N.W.A. // Kuva: Yle / Mikko Lehtola

Leffateatterissa pyörii tällä hetkellä vuoden kiinnostavin rapelokuva Straight Outta Compton. Elokuva kertoo N.W.A:sta, joka oli sukupolvensa äänitorvi Yhdysvalloissa 1980-luvun lopusta 1990-luvun alkuun.

Ota kaikki irti ajankohtaisesta elokuvasta ja perehdy hip hopin historiaan näiden artikkeleiden kautta.

1. Dr. Dre toi gangsta rapin muhkeat soundit myös valkonaamoille

Tuottaja Jani Mikkonen esittelee N.W:A:n historiaa ja Dr. Dren taitoja liikemiehenä sekä kuvaa, miten ”todellisuusräppi” muuttui gangsta rapiksi.

"Straight Outta Compton ilmestyi 1988 ja muutti hiphopin suunnan - - . Tuolloin vielä tuottaja Dr. Dre eli Andre Young kutsui bändin musiikkia  'todellisuusräpiksi' eli 'reality rapiksi'. Todellisuuspohjaa bändin keulaan toi Eric Wright alias Eazy-E, joka kävi räppärin peruskoulun myymällä huumeita."

Lue koko artikkeli täältä.

2. N.W.A on räpin The Beatles

Toimittaja Tuomas Karemo kävi katsomassa Straight Outta Comptonin kahden suomiräpin uranuurtajan, Särren ja Jodarokin kanssa. Kolmikko keskustelee hip hopista ja N.W.A:sta.

"T: Mitä pidätte N.W.A:n lyriikoista, niiden kiroilusta, naisvihasta ja nekru-sanan käytöstä?

Särre: Minuun vetosi murrosiässä eniten motherfucker-sana. Englanniksi kiroilu ei kuulostanut niin pahalta kuin suomeksi. Miettikää nyt, äidinnussija vastaan motherfucker.

Jodarok: Ei se toimi suomeksi. Äidinnussija kuulostaa häiriintyneeltä peräkammarin pojalta, kun taas motherfucker pahalta jäbältä."

Lue koko artikkeli täältä.

3. Mutsis oli orja kun sua teki

Toimittaja Teemu Laaksonen pureutuu Straight Outta Compton elokuvan hauskimpaan kohtaukseen, jossa kuvataan N.W.A-ryhmän ja sen taitavimman räppärin Ice Cuben välirikkoa.

"Cube totesi, että Niggaz Wit Attitudesille sopisi paremmin nimeksi Slaves With Attitudes. Touché, isku arimpaan. Mustien amerikkalaisten kammottava historia lensi kulmakunnan kovimpien jätkien naamalle – äijien, jotka ylpeästi haistattelivat poliisille ja olivat keskisormi keskiluokkaisen Amerikan takapuolessa."

Lue koko artikkeli täältä.

Lue myös:

Uniikki on nähnyt Straight Outta Comptonin jo kahdesti – näin räppäri arvioi räppileffaa