Hyppää pääsisältöön

Sinfonia nro 1 - Nuori ja vallaton

Kapellimestari Hannu Lintu
Kapellimestari Hannu Lintu Kuva: Raimo Uunila hannu lintu

Suomen nuoren musiikkielämän tähti on 1890-luvulla mies nimeltä Jean Sibelius. Tämä nuori ja vallaton kloppi hakee sävellysoppia Berliinistä ja Wienistä, ja avioituu tunnetun Järnefeltin veljessarjan pikkusisaren Ainon kanssa. Levoton Sibelius ryyppää ja velkaantuu, mutta säveltää myös sinfonisia runoja kuten Kullervon, Sadun ja Lemminkäisen. Talvella 1898-99 hän vetäytyy maaseudun rauhaan Keravalle, ja takoo siellä ideoistaan vuolaan ja ryöppyävän e-molli-sinfonian – ensimmäisensä. (Osmo Tapio Räihälä)

Tutustu koko sarjaan Sibelius, Lintu ja RSO ja katso kaikki Hannu Linnun johtamat sinfoniat.

Lue Osmo Tapio Räihälän radiosarjan Sinfoninen takoja esittelytekstit ja kuuntele Elävässä arkistossa RSOn tulkinnat sinfonioista vuodelta 2006 (joht. Sakari Oramo).

Kommentit
  • Traumatisoitunut kuoronjohtaja Heikki Klemetti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

    Kuoronjohtaja Heikki Klemetillä oli tapana ärjyä laulajilleen tukka pörrössä ja silmät kiiluen. Ääri-isänmaallinen Klemetti innostui 1930-luvulla lapuanliikkeestä ja IKL:stä. Hän julkaisi monet muistelmat, mutta vaikeni visusti nuoruutensa traumaattisista tapahtumista, jotka selittävät hänen hillitöntä käytöstään ja poliittisia mielipiteitään.

  • Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!

    Helmikuun 14. päivänä syntyneelle sopraano Soile Isokoskelle laulajaksi ryhtyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Soile haaveili tuomarin urasta, valmistui merkonomiksi ja sai töitä postista. Laulunopettaja toisensa perään kannusti häntä kuitenkin lauluopintoihin. Lappeenrannan laulukilpailuissa 1987 laulajatar singahti täydestä tuntemattomuudesta kirkkaaksi tähdeksi laulutaivaalle - ja loppu onkin historiaa.