Hyppää pääsisältöön

Sinfonia nro 2 - Välimeren valo

Hannu Lintu
Hannu Lintu Kuva: Yle/Raimo Uunila sibelius lintu ja rso

Jean Sibelius saa kevättalvella 1900 ihalijapostia Axel Carpelanilta, joka kehottaa Sibeliusta unohtamaan oopperasuunnitelmat, ja säveltämään kvartettoja, oratorioita ja sinfonioita. Mutta ennen kaikkea hän kehottaa tätä lähtemään Italiaan oppimaan kauneutta ja plastisuutta. Pienen tyttärensä juuri menettäneet Jean ja Aino lähtevät Italiaan hoitamaan sielujaan, mutta retkestä tuleekin parisuhdetta repivä katastrofi. Uusiin sävellyssuunnitelmiin loistaa kuitenkin Välimeren valoa, ja keväällä 1902 kuultava 2. sinfonia on suurenmoinen menestys. (Osmo Tapio Räihälä)

Tutustu koko sarjaan Sibelius, Lintu ja RSO ja katso kaikki Hannu Linnun johtamat sinfoniat.

Lue Osmo Tapio Räihälän radiosarjan Sinfoninen takoja esittelytekstit ja kuuntele Elävässä arkistossa RSOn tulkinnat sinfonioista vuodelta 2006 (joht. Sakari Oramo).

Kommentit
  • Traumatisoitunut kuoronjohtaja Heikki Klemetti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

    Kuoronjohtaja Heikki Klemetillä oli tapana ärjyä laulajilleen tukka pörrössä ja silmät kiiluen. Ääri-isänmaallinen Klemetti innostui 1930-luvulla lapuanliikkeestä ja IKL:stä. Hän julkaisi monet muistelmat, mutta vaikeni visusti nuoruutensa traumaattisista tapahtumista, jotka selittävät hänen hillitöntä käytöstään ja poliittisia mielipiteitään.

  • Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!

    Helmikuun 14. päivänä syntyneelle sopraano Soile Isokoskelle laulajaksi ryhtyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Soile haaveili tuomarin urasta, valmistui merkonomiksi ja sai töitä postista. Laulunopettaja toisensa perään kannusti häntä kuitenkin lauluopintoihin. Lappeenrannan laulukilpailuissa 1987 laulajatar singahti täydestä tuntemattomuudesta kirkkaaksi tähdeksi laulutaivaalle - ja loppu onkin historiaa.