Hyppää pääsisältöön

Sinfonia nro 4 - Toinen maailma

Radion sinfoniaorkesteri
Radion sinfoniaorkesteri Kuva: Yle /Pete Kärenlampi radion sinfoniaorkesteri

Keväällä 1908 Jean Sibeliuksen kurkusta löydetään kasvain, joka revitään berliiniläisellä klinikalla pois brutaalissa operaatiossa. Vaikka syöpäsoluja ei löydy, lääkärin tuomio on ankara: päihteet on jätettävä. Sibelius raitistuu ja joutuu nyt kohtaamaan pelkonsa ja toiveensa selvin päin. Hän kääntyy kuuntelemaan sekä sisäisiä ääniään että eurooppalaista modernismia, ja säveltää vuonna 1911 sen seurauksena 4. sinfoniansa. Se on yksi omituisimmista koskaan kuulluista teoksista, mutta kuten suuren taiteen kohdalla niin usein käy, teoksen vieroksunta kasvaa ennen pitkää arvostukseksi. (Osmo Tapio Räihälä)

Tutustu koko sarjaan Sibelius, Lintu ja RSO ja katso kaikki Hannu Linnun johtamat sinfoniat.

Lue Osmo Tapio Räihälän radiosarjan Sinfoninen takoja esittelytekstit ja kuuntele Elävässä arkistossa RSOn tulkinnat sinfonioista vuodelta 2006 (joht. Sakari Oramo).

Kommentit