Hyppää pääsisältöön

Sinfonia nro 5 - Taivaan mosaiikkipalat

Kapellimestari Hannu Lintu
Kapellimestari Hannu Lintu Kuva: raimo uunila © hannu lintu

Vaikka maailmansodan syttyminen kesällä 1914 pimentää tulevaisuudennäkymät, on Jean Sibeliuksen taivas kirkas ja aurinkoinen. Hän kulkee Ainolan maisemissa ja kokee suurenmoisia inspiraation hetkiä, joista suurin tulee suoraan taivaalta: 16 joutsenta tuo hänelle 5. sinfonian finaalin teeman. Tässä hurmiossa kuolemanpelkokin unohtuu, ja raittius päättyy. Sotien myötä maailma mullistuu ympärillä ja Sibeliuskin kokee muuttuvansa – siksi 5. sinfonia on kirjoitettava uudelleen peräti kaksi kertaa. Lopullinen versio valmistuu vasta 1919, ja siitä tulee Sibeliuksen sinfonioista suosituin. (Osmo Tapio Räihälä)

Tutustu koko sarjaan Sibelius, Lintu ja RSO ja katso kaikki Hannu Linnun johtamat sinfoniat.

Lue Osmo Tapio Räihälän radiosarjan Sinfoninen takoja esittelytekstit ja kuuntele Elävässä arkistossa RSOn tulkinnat sinfonioista vuodelta 2006 (joht. Sakari Oramo).

Kommentit
  • Celestan hiljaisia voimasointeja

    Celestan hiljaisia voimasointeja

    Yhdysvaltojen länsirannikoilla toimiva säveltäjä-pianisti Michael Jon Fink (s. 1954) rakentaa usein teoksissaan hiljaisia ja rauhallisia sointimaisemia. Uusin säveltäjän musiikkiin keskittyvä julkaisu rakentuu unenomaisen tunnelman ja pehmeiden soivuuksien ympärille. Fink on ensimmäisen kerran levyttänyt musiikkia soolocelestalle jo 80-luvun alussa.

  • Kuin kaksi marjaa

    Kuin kaksi marjaa

    Amy Beach (1867–1944), Clara Schumann (1819–1896) ja Ethel Smyth (1858–1944) olivat muusikko-säveltäjiä, joiden elämäntarinoista löytyy yhteisiä nimittäjiä. Kaikki tulivat perheistä, joissa heidän musiikkiharrastustaan ja myöhemmin myös muusikon uraansa kannustettiin.