Hyppää pääsisältöön

Sinfonia nro 5 - Taivaan mosaiikkipalat

Kapellimestari Hannu Lintu
Kapellimestari Hannu Lintu Kuva: raimo uunila © hannu lintu

Vaikka maailmansodan syttyminen kesällä 1914 pimentää tulevaisuudennäkymät, on Jean Sibeliuksen taivas kirkas ja aurinkoinen. Hän kulkee Ainolan maisemissa ja kokee suurenmoisia inspiraation hetkiä, joista suurin tulee suoraan taivaalta: 16 joutsenta tuo hänelle 5. sinfonian finaalin teeman. Tässä hurmiossa kuolemanpelkokin unohtuu, ja raittius päättyy. Sotien myötä maailma mullistuu ympärillä ja Sibeliuskin kokee muuttuvansa – siksi 5. sinfonia on kirjoitettava uudelleen peräti kaksi kertaa. Lopullinen versio valmistuu vasta 1919, ja siitä tulee Sibeliuksen sinfonioista suosituin. (Osmo Tapio Räihälä)

Tutustu koko sarjaan Sibelius, Lintu ja RSO ja katso kaikki Hannu Linnun johtamat sinfoniat.

Lue Osmo Tapio Räihälän radiosarjan Sinfoninen takoja esittelytekstit ja kuuntele Elävässä arkistossa RSOn tulkinnat sinfonioista vuodelta 2006 (joht. Sakari Oramo).

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

 • Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Säveltäjä Johanna Senfterin (1879–1961) musiikkia on kuultu äänitteillä harvakseltaan. Senfter jakoi sävellysopettajansa Max Regerin tavoin harmonisen ja sävellysteknisen tekotavan, joka oli luonteeltaan varsin toisenlainen kuin samoihin aikoihin nousuaan tekevän Wienin toisen koulukunnan musiikillinen ajattelu.

 • Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Uusiseelantilainen säveltäjä Gemma Peacocke on omintakeinen tekijä, joka on luonut erilaisista tyylillisistä elementeistä luontevan synteesin. Lopputulos ei ole crossoveria tai edes jälki-crossoveria, vaan aito erilaisten tyylillisten elementtien sulautuminen.

 • Samuelssonin ristiriidaton sointimaailma

  Samuelssonin ristiriidaton sointimaailma

  Marie Samuelssonin (s. 1956) musiikkia sisältävä uusi julkaisu keskittyy säveltäjän orkesterimusiikkiin kahden orkesterin ja kapellimestarin voimin. Eri lähteistä koostetun kokonaisuuden vanhin teos Airborne Lines and rumbles löytyy reilun kymmenen vuoden takaa.