Hyppää pääsisältöön

Sinfonia nro 6 - Pitenevät varjot

Kapellimestari Hannu Lintu
Kapellimestari Hannu Lintu Kuva: Raimo Uunila hannu lintu

Sota on päättynyt, ja iloinen 20-luku kuplii ympärillä, mutta ahkerasti tissutteleva Jean Sibelius murehtii Ainolassa vanhenevan säveltäjän katkeraa kohtaloa. Velat painavat, juopottelu rasittaa suhdetta Ainoon ja veljen kuolema masentaa Sibeliusta entisestään. Ja sitten: syksyllä 1922 hän käy työhön ja säveltää vanhoista luonnoksistaan tavattoman kirkkaan 6. sinfoniansa, joka on mannermaisten cocktailien sijaan kuin raikasta lähdevettä – sillä onhan kieltolain aika! Suurta ja mahtavaa teosta odottanut yleisö pettyy taas, mutta sinfonian kohta kuultava esitys Tukholmassa riemastuttaa ruotsalaiset. (Osmo Tapio Räihälä)

Tutustu koko sarjaan Sibelius, Lintu ja RSO ja katso kaikki Hannu Linnun johtamat sinfoniat.

Lue Osmo Tapio Räihälän radiosarjan Sinfoninen takoja esittelytekstit ja kuuntele Elävässä arkistossa RSOn tulkinnat sinfonioista vuodelta 2006 (joht. Sakari Oramo).

Kommentit