Hyppää pääsisältöön

Sinfonia nro 7 - Ikkuna uuteen maailmaan

Jean Sibelius
Jean Sibelius Kuva: Raimo Uunila, Yle/ Mira Gartz jean sibelius

Esiintyminen Tukholmassa 1923 on ollut niin suuri menestys, että Jean Sibelius kutsutaan pian uudelleen Tukholman Konsertföreningenin vieraaksi. Viemisinä on uusi orkesteriteos, ”Fantasia sinfonica”. Harjoitusaikaa on vähän, teos uusi ja outo, ja Sibeliuksen kädet vapisevat, mutta esitys onnistuu ja hurmaa myös yleisössä istuneen Ruotsin kruununperijän. Sibelius itse huomaa teoksen voiman, ja uskaltautuu nimeämään tämän yksiosaisen sävellyksen 7. sinfoniaksi. Sen modernius ymmärretään vasta vuosikymmenten kuluttua, ja niin tämä Sibeliuksen sinfoniasarjan huipentava mestariteos avaa ikkunan uuteen maailmaan. (Osmo Tapio Räihälä)

Tutustu koko sarjaan Sibelius, Lintu ja RSO ja katso kaikki Hannu Linnun johtamat sinfoniat.

Lue Osmo Tapio Räihälän radiosarjan Sinfoninen takoja esittelytekstit ja kuuntele Elävässä arkistossa RSOn tulkinnat sinfonioista vuodelta 2006 (joht. Sakari Oramo).

 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

 • Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Säveltäjä Johanna Senfterin (1879–1961) musiikkia on kuultu äänitteillä harvakseltaan. Senfter jakoi sävellysopettajansa Max Regerin tavoin harmonisen ja sävellysteknisen tekotavan, joka oli luonteeltaan varsin toisenlainen kuin samoihin aikoihin nousuaan tekevän Wienin toisen koulukunnan musiikillinen ajattelu.

 • Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Uusiseelantilainen säveltäjä Gemma Peacocke on omintakeinen tekijä, joka on luonut erilaisista tyylillisistä elementeistä luontevan synteesin. Lopputulos ei ole crossoveria tai edes jälki-crossoveria, vaan aito erilaisten tyylillisten elementtien sulautuminen.