Hyppää pääsisältöön

Muisti: Metsäkaartilaiset

Muisti: Metsäkaartilaiset, yle tv1
Kuvassa porilaisia metsäkaartilaisia vuodelta 1944. Takarivissä vasemmalta Vilho Reunanen, Mikko Ala-Häyhtiö, Niilo Ala-Häyhtiö ja Erkki Peltonen. Edessä Svante Ala-Häyhtiö, Vaino Marjamäki, Matti Ahola ja Frans Laine. Muisti: Metsäkaartilaiset, yle tv1 muisti: metsäkaartilaiset

TV1 torstaina 20.4.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 24.4. klo 5.55, Yle Areenassa 30 päivää

Kullaan korpimaisemassa, aivan Porin kupeessa, sijaitsee sodanaikainen korsu. Sitä käytti piilopaikkanaan parhaimmillaan toistakymmentä Porin seudun metsäkaartilaista – asuipa korsussa välillä yksi nainenkin.

Jatkosotaa paenneet metsäkaartilaiset asuivat talvisin seudun ystävällismielisissä taloissa ja pihapiireissä. Kesäisin he siirtyivät metsiin ja erilaisiin korsuihin.

Dokumentti Metsäkaartilaiset kertoo jatkosotaa paenneiden metsäkaartilaisten kohtaloista Satakunnassa. Vuosien 1943 - 44 tapahtumista kertovat sekä piilossa ja pakomatkalla olleet, asioista tienneet että pidättäjät.

Metsäkaartilaisia etsittiin

Alkuperäisillä tapahtumapaikoilla kuvattu dokumentti vie aikaan, jolloin isänmaallisuus ja metsäkaartilaisuus kohtasivat toisensa.

muisti: metsäkaartilaiset, yle tv1
Pentti Sillankorva avusti pikkupoikana metsäkaartilaisia. muisti: metsäkaartilaiset, yle tv1 muisti: metsäkaartilaiset
Huhut paenneista kulkivat, ja ympäristössä alkoi tapahtua pieniä varkauksia. Sotilaita komennettiin takaisin kotirintamalle selvittämään tilannetta.

Tarinansa kertoo muun muassa Pentti Sillankorva, joka pikkupoikana avusti kaartilaisia, ja joutui sen vuoksi useita kertoja kuulusteluihin.

Kohtalokas kiinniotto

Tapahtumia muistelee arkistosta löytyneellä äänitteellä metsäkaartilaisiin kuulunut Svante Ala-Häyhtiö. Ala-Häyhtiö kertoo, kuinka miehet tulivat ja saivat korsulaiset pakenemaan.

Kymmenien miesten joukkio aseineen jäljitti heitä, kunnes metsäkaartilaiset ja pidättäjät kohtasivat kohtalokkain seurauksin.

Rauhan tultua kaikki metsäkaartilaiset kokoontuivat loppujen lopuksi Porin torille ja antautuivat viranomaisille. Heitä kuulusteltiin, mutta rauhanehtojen mukaisesti kaikki vapautettiin eikä heitä saanut rangaista.

Käsikirjoitus Mikko Hiljanen, suunnittelu ja ohjaus Antti Välikangas, tuotanto Filmihalli Oy, Suomi, 2012. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2015.

Muualla verkossa:
Elävä arkisto: Punainen ruuti paukkui Pispalassa Hitleriä vastaan

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.