Hyppää pääsisältöön

Docventuresin viikon leffa: Tales of the Grim Sleeper

Tales of The Grim Sleeper
Tales of The Grim Sleeper Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi docventures

Poliisiväkivalta ja musta kansanliike on jälleen nousussa Amerikan Yhdysvalloissa.

Viikon leffa Tales of the Grim Sleeper on erittäin ajankohtainen pätkä maailman talouden veturista ja siitä hinnasta, minkä osa väestöstä saa ykkössijasta maksaa. Mestasta, joka ei ole land of the free and the home of the brave ihan kaikille, ja jonka pinnan alla väreilee monta selvittämätöntä asiaa.

Lonnie Franklin Jr on yhdysvaltalainen sarjamurhaaja, jonka epäillään raiskanneen ja tappaneen kymmenen naista vuosina 1985-2007. Franklin sai kutsumanimekseen Grim Sleeper, sillä hän onnistui pysymään piilossa poliiseilta ja niin sanotusti ”nukkui” 25 vuotta.

Tales of the Grim Sleeper avaa Franklinin kautta oven rasistiseen ja karuun maailmaan, jossa Los Angelesin South Centralin ihmiset elävät. Elokuvan ohjaajan Nick Broomfieldin ja alueen ihmisten keskusteluista selviää poliisin välinpitämättömyys. Broomfield arvioi, että lähes 200 naista katosi 25 vuoden aikana pieneltä alueelta. Suurin osa heistä oli tummaihoisia, huumeidenkäyttäjiä tai prostituoituja.

Broomfieldiä on kehuttu erityisesti siitä, miten taitavasti hän on itse mukana elokuvassa cinéma vérité tyylisesti. Esimerkiksi viihdesivusto A.V. Clubin kriitikko Noel Murrayn mielestä Broomfieldin kerrontatyyli itsensä kautta toimii hyvin juuri kyseiseen aiheeseen. Broomfield on kuin henkilö, joka vain sattuu paikalle.

Tales of The Grim Sleeper
Tales of The Grim Sleeper Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi docventures

Myös The Guardianin kriitikko Mike McCahill kehuu Broomfieldin sitoutumista elokuvan tekemiseen. Kun Broomfield pysäytetään elokuvassa ilman turvavyötä ajamisesta, hän jatkaa kuvaamista ja päättää kysyä mitä poliisi tietää tragediasta.

Elokuva koostuu South Centralin asukkaiden haastatteluista. Poliisi ei halunnut kommentoida tapauksesta Broomfieldille, eikä hänen annettu tavata Lonnie Franklinia. Broomfieldin mukaan poliisi julkaisi mandaatin, jossa kehotettiin kieltäytymään elokuvaan osallistumisesta.

Tales of The Grim Sleeper
Tales of The Grim Sleeper Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi docventures

”Yksi dokumenttien tekemisen hienoimmista asioista on se, että koskaan ei oikeastaan voi tietää mitä saa”, Nick Broomfield kertoo verkkojulkaisu Entertainment Weeklylle. Broomfieldin tarkoituksena oli tehdä dokumenttielokuva Lonnie Franklinista. Poliisin vastahakoisuuden vuoksi hän päätyikin tekemään elokuvaa aiheesta, joka koskettaa useita tummaihoisten asukkaiden lähiöitä Yhdysvalloissa.

Tales of the Grim Sleeper oli Oscareiden suosikkilistalla sekä IDA Awards ja Cinema Eye Honors Award ehdokkaana.

”Christopher (Franklinin poika) kertoi minulle, että hänen isällään oli useita faneja poliisilaitoksella. Jotkut poliisit ihailivat Lonnieta katujen siivoamisen vuoksi. Vaikutti minusta uskomattomalta, että tietyt viranomaiset kunnioittavat sarjamurhaajaa”, Broomfield pohtii Vanity Fair –lehdelle.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures