Hyppää pääsisältöön

Harmaa raha liikkuu ravintolabisneksessä

osittain harmaa pizza
osittain harmaa pizza mikä maksaa

Verohallinto aloitti viime keväänä vuoden verran kestävät ravintoloiden tehotarkastukset. Tarkastuksissa on käynyt ilmi epäselvyyksiä: tulonsalausta ja kirjanpidon puutteellisuuksia. Etenkin kassakirjanpito on vajaata. Yli 60 prosentissa tarkastuksen kohteeksi päätyneistä ravintoloista on havaittu veronmaksupuutteita.

Sisäasiainministeriön arvion mukaan vuonna 2011 joka viides ravintola-alan euro meni ohi kirjanpidon. Kyseessä voi olla ohimyynti, pimeä palkka tai salattu yrittäjätulo. Olettaen, että 20 prosentin osuus pitää edelleen paikkansa, harmaa talous aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain 400-500 miljoonan euron vahingot.

Ravintolayrittäjä Heimo Keskinen sanoo Yleisradion Mikä maksaa -ohjelman haastattelussa, että ravintolat, jotka toimivat harmaalla alueella pärjäävät erittäin hyvin.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi arvioi samassa ohjelmassa, että jos yrittäjä maksaa palkat pimeinä, ei huolehdi työntekijöiden eläkkeistä, eikä verojen tilittämisestä, myyntihintoja voi helposti alentaa 30 prosenttia.

Asiallisesti toimien sadan euron ateriasta yrittäjälle jää MaRa:n mukaan voittoa keskimäärin kaksi euroa. Käyttökatteet ovat viime vuosina olleet laskussa, johtuen mm. raaka-aineiden hinnan noususta.

Heimo Keskinen kokee, että harmaa ravintolointi on hyväksytty, koska siihen ei kunnolla puututa. Yhden toimijan poistaminen kentältä kestää viranomaiselta noin kaksi vuotta.

- Ja siinä vaiheessa, kun kaksi vuotta tulee täyteen, muutetaan isältä äidille, äidiltä pojalle, pojalta tyttärelle; ollaan kahdeksan vuotta menty eteenpäin, niin isä on puhdas kuin pulmunen. Isä voi aloittaa kierteen uudestaan, koska aika on tehnyt tehtävänsä.

Ja siinä vaiheessa, kun kaksi vuotta tulee täyteen, muutetaan isältä äidille, äidiltä pojalle, pojalta tyttärelle

Keskisen mielestä Suomessakin tulisi ottaa käyttöön eurooppalainen malli: liiketoiminta katkaistaan, jos ei toimita oikein.

Timo Lappi lisää, että usein myös työntekijöiden olot ja elintarvikehygienia ovat pimeissä ravintoloissa pielessä.

Verohallinto tiedottaa meneillään olevan projektinsa lopullisista tuloksista keväällä 2016. Tarkastuksia pyritään kohdentamaan niihin yrittäjiin, joiden toiminnassa vaikuttaisi olevan epäilyn sijaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta