Hyppää pääsisältöön

Italialainen mamma ottaa omaa aikaa silitysraudan kanssa

- Luonnollisesti olen joutunut luopumaan jostain pystyäkseni toimimaan täyspäiväisesti äitinä. Ennen pystyin lukemaan kirjaa töiden jälkeen tai ottamaan rannalla rauhassa aurinkoa. Nyt se ei ole mahdollista, mutta lapset korvaavat kaiken tämän.

Näin vakuuttaa kolmen pojan äiti Sara Orsi, 36. Hän asuu perheineen Certaldon kylässä Toscanan maaseudulla. Italiassa perhe pyörii perinteisesti äidin - la mamman - ympärillä. Vaikka kotirouvakulttuuri on ollut jo pitkään hiipumassa, alle puolet italialaisista naisista käy töissä. Suomessa luku on 68 prosenttia.

Myös Sara on jäänyt virkavapaalle sairaanhoitajan työstään.

- En pystyisi tekemään töitä, miettimään uraa ja elämään kaukana lapsista. Olen mielummin lasteni kanssa.

italia
italia marja hintikka live

Myös Saran mies Antonio Guidotti, 47, on tyytyväinen vaimonsa päätökseen.

- Mielestäni olemme antaneet lapsillemme lahjan. Jos vaimoni olisi päättänyt palata töihin, minun olisi pitänyt palkata lastenhoitaja ja siitä olisi tullut kuluja. Sara hoitaa lapset paremmin kuin ulkopuolinen hoitaja.

Sara hoitaa lapset paremmin kuin ulkopuolinen hoitaja.― Antonio Guidotti

“Elämme symbioosissa”

Perheen kahdeksanvuotias esikoinen Edoardo on koulussa, neljävuotias Dario päiväkodissa ja puolitoistavuotias kuopus Giorgio kotihoidossa. Tai pikemminkin vierihoidossa.

Kun olen suihkussa, Giorgio katsoo ja odottaa minua vieressä.― Sara Orsi

- Teen kaiken Giorgion kanssa. Kun valmistan ruokaa, nostan Giorgion pöydälle ja hän saa osallistua. Kun olen suihkussa, Giorgio katsoo ja odottaa minua vieressä. Vaikka kotonani olisi muitakin käymässä, en voi jättää poikaa kenellekään. Elämme symbioosissa, kuvailee Sara.

italia
italia marja hintikka live

Perheen isän Antonion mukaan äidin ja lapsen läheinen suhde on tyypillinen Italiassa.

- Italialaiset äidit ovat aika suojelevia. He haluavat säilyttää tietyn suhteen lapsiinsa ja se voi välillä jatkua myös kun lapsi on isompi ja kykenisi itsenäiseen elämään.

Se näkyy myös tilastoissa: 30-45-vuotiaista italialaisista joka neljäs ei ole vielä muuttanut omaan osoitteeseen tai on muuttanut takaisin vanhemmilleen. Samaan aikaan italialaisten syntyvyys on laskenut Euroopan alhaisimpien joukkoon. Italialaisnaiset synnyttävät keskimäärin vain 1,2 lasta, kun suomalaisten keskiarvo on 1,7.

Äidin vapaa-aika on yöllä

Kun Antonio on kotona, hän leikittää lapsia ja Sara tekee kotitöitä. Vaikka arki on joskus raskasta, Sara ei juuri kaipaa omaa aikaa. Vapaahetkeksi riittää pääsy yksin kauppaan tai rauhallinen aamuhetki.

italia
italia marja hintikka live

- Usein olen hereillä yöllä kun toiset nukkuvat tai herään aikaisin aamulla ennen muita. Pidän hiljaisuudesta, usein luen kirjaa tai silitän.

Kaikki pojat ovat olleet pieninä kiinni äidissään, eikä Sara vieläkään halua jättää lapsia hoitoon muille. Nuoremmat pojat eivät ole vielä olleet kertaakaan yötä erossa äidistään, esikoinenkin vain muutaman yön. Se tarkoittaa, että myöskään vanhemmilla ei ole yhteistä aikaa.

Emme ole kuitenkaan jättäneet lapsia hoitoon vielä edes puoleksi päiväksi.― Sara Orsi

- Joskus käymme syömässä tai aperitiiveilla. Emme ole kuitenkaan jättäneet lapsia hoitoon vielä edes puoleksi päiväksi.

Sara myöntääkin, että perheessä eletään valtaosin lasten ehdoilla niin arkena kuin lomillakin. Silti hän ei koe joutuneensa luopumaan mistään tärkeästä.

- Jos kerran on halunnut lapsia, ei voi puhua luopumisesta. Elämä on vaihtunut toiseksi.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka sosiaalisessa mediassa
Marja Hintikka sosiaalisessa mediassa Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka live
Miksi vanhemmat alkavat joskus elää lapsensa kautta?
Miksi vanhemmat alkavat joskus elää lapsensa kautta? Kuva: Shutterstock sms
Marjan totuus: Aikuiset ensin!
Marjan totuus: Aikuiset ensin! Kuva: Yle/Hans Weckman aikuiset ensin
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.