Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitelevät käsissään lonkkamallia.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitelevät käsissään lonkkamallia. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Talipunkki ja kaljuuntuminen

”Mikä on talipunkki? Kuuleman mukaan se aiheuttaa miehille kaljuuntumista syömällä hiusjuuret jopa jo nuorena. Onko siihen mahdollisesti hoitoa saatavissa?”

Talipunkki olisi kyllä hyvä selitys kaljuuntumiselle, mutta se ei pidä paikkaansa. Jos mikroskoopilla katsoo ihoa, löytyy talipunkkeja meiltä kaikilta – se kuuluu sinne.

Kun miestyyppistä kaljuuntumista on tutkittu, on huomattu, että testosteroni vaikuttaa hiusten karvatuppiin. Samalla on huomattu, että talipunkkeja on kaljuuntuvilla enemmän, mutta ne näyttävät olevan viattomia sivustakatsojia, eivätkä suinkaan syyllisiä. Joissakin tapauksissa, kuten hankalissa silmäluomitulehduksissa, voidaan joutua talipunkki häätämään, mutta ei kaljuuntumisen takia.

Lonkkavaivat tekonivelen jälkeen

”Minulla on vaihdettu oikean jalan lonkan nivel kaksi vuotta sitten. Nyt kun liikun reippaasti muutaman kilometrin tai hiihdän perinteistä, niin jalka tulee kipeäksi, samalla tavoin kuin ennen leikkausta. Istuminenkin on vaikeaa lonkan kipeytymisen vuoksi. Lonkka on kuvattu, eikä tekonivel näytä särkyneeltä eikä irtoavalta. Mikä ihme lonkkaa vaivaa? Olen liikunnallinen ja liikkumattomuus ei kiinnosta, mutta koko jalka vaikuttaa kohta kipuilevan.”

Harmillista. Periaatteessa kipu kumpuaa nivelestä tai sitten heijastuu kauempaa. Nyt tarvitaan kyllä rautaista ammattitaitoa tehdä salapoliisityö, lonkan alueella on nimittäin paljon rakenteita, jotka voivat tuottaa kipua. Esimerkiksi istuinkyhmyn jännetulehdus, takareiden jänteen tulehdus, nivelkapselin kipeytyminen, lannerangan ongelmat ja issiaskipu voivat kaikki matkia lonkkakipua.

Koska tuo nivel näyttää olevan kunnossa, voisi kipu siis tulla jostakin muualta. Muuta vaihtoehtoa ei taida olla, kuin alkaa askel askeleelta sulkea pois kivun mahdollinen aiheuttaja, jotta syyllinen saadaan kiinni.

Kaihin ennaltaehkäisy

”Kaihia on kuulemma nykyään jo nuoremmillakin. Voiko sitä jotenkin ehkäistä, vaikka ruokavaliolla, vai onko sittenkin kyse vain vanhuuden vaivasta?”

Ikä on tosiaan ylivoimaisesti suurin tekijä kaihin puhkeamisessa, mutta myös perimällä on vaikutusta. Ja vaikka täsmäruokavaliota kaihin ehkäisemiseksi ei olekaan, myös ravinnolla on merkitystä. Terveellinen ruokavalio, jossa on paljon hedelmiä, marjoja ja kasviksia, tupakoimattomuus ja alkoholin käytön vähäisyys näyttäisivät suojaavan jonkun verran, samoin kuin suojautuminen auringonvalolta.

Kaihin voi tosiaan saada jo verrattain nuorena, joten silmälääkärissä käynti kyllä kannattaa viimeistään siinä viidenkympin korvilla.

Flimmerin estrogeenia

”Minulla on flimmeri, jonka takia syön Marevania. Sanoit, että estrogeenia ei voi käyttää, mutta kyllä ainakin ihon kautta voi laastarina.”

Kiitos palautteesta! Tarkennetaan siis: este vaihdevuosihormonien käytölle ei ole Marevan eikä flimmeri – toivon mukaan tuollaiseen käsitykseen ei kukaan jäänyt – vaan se, jos on sairastanut laskimotukoksen, keuhkoveritulpan tai tiedossa on hyytymishäiriö. Tällöin ei lähtökohtaisesti saa estrogeenia käyttää.

Mutta tähän on jätetty pieni takaportti, jossa tarkkaan ottaen sanotaan, että jo ennestään pitkäaikaista antikoagulanttihoitoa käyttävien potilaiden kohdalla tulee hormonikorvaushoidon hyöty/riskisuhde arvioida huolellisesti.

Toisin sanoen jos lääkäri ja potilas tästä poikkeavat pakottavasta syystä – siis oireet ovat niin pahat – ja he tarkkaan tietävät mitä tekevät, mitään väärää ja tuomittavaa ei ole tehty. Yleistä lupaa ei siis ole myönnetty, mutta tällainen mahdollisuus on ohjeisiin jätetty.

Lisää ohjelmasta