Hyppää pääsisältöön

Pappa Sibelius kertoi satuja ja ärsyyntyi metelistä

Minkälainen isä Jean Sibelius oli, kysytään Sehän on Sibelius! -sarjan viidennessä osassa. Pappa Sibeliuksella oli kuusi tytärtä ja 16 lastenlasta. Lapsilleen hän kertoi satuja ja säteili turvaa ympärilleen, mutta myös ärsyyntyi melusta. Asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, isyystutkija Ilana Aalto sekä perhe- ja parisuhdeterapeutti Jorma Virtanen.

Jean Sibeliuksen elinaikana perhe oli polttava yhteiskunnallinen kysymys.

- Kun ajattelee 1900-luvun alun isän roolia, kaksi asiaa korostui. Ne olivat perheestä huolehtiminen ja rakkaus. Perheestä keskusteltiin paljon. Avioliitto-oppaissa todettiin, että aviomiehen olisi hyvä viettää perheensä parissa sunnuntait ja yksi arkipäivä viikossa, selvittää isyystutkija Ilana Aalto.

Katarina tänään kouluun Helsinkiin. Jättää siis kodin, ja minun sydämeni vuotaa verta.― Jean Sibelius

Ulkopuolisille muodostui kuva työtä tekevästä Sibeliuksesta. Ainolassa näyttäytyi myös toisenlainen Sibelius, joka kertoi satuja lapsilleen ja viihdytti heitä kerran sadepäivänä tuomalla kukon sisätiloihin.

Kukko kattolampussa
Ainolan kukko Kukko kattolampussa Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius

- Janne oli aika paljon kuitenkin lasten kanssa. Hän oli pitkiä aikoja myös kotona, toki taiteen ehdoilla, luonnehtii perhe- ja parisuhdeterapeutti Jorma Virtanen.

Säveltäjä Kaija Saariaho kertoo, että hänestä tuli äitiyden myötä järjestelmällisempi.

- Yksi aika radikaali muutos oli se, että piti vähän katsoa, mikä viikonpäivä on meneillään.

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Matti Seppänen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema tiistaina 13.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 12.11. klo 19.50

Lue lisää
Lue Kirsi Kukkuraisen animaatioista

Lue myös - yle.fi:stä poimittua