Hyppää pääsisältöön

Peter Høeg ja Monika Fagerholm ovat kumpikin ilmiömäisiä tarinankertojia

Kirjailijat Monika Fagerholm ja Peter Høeg
Kirjailijat Monika Fagerholm ja Peter Høeg Kirjailijat Monika Fagerholm ja Peter Høeg Kuva: Yle valitut sanat

Miksi Peter Høegin isoäiti kertoi lapsille kammottavia iltasatuja? Miksi Monika Fagerholm on lapsesta asti ajatellut, että kirjallisuus on täynnä eleganssia ja glamouria?

Kirjailija Monica Fagerholm
Kirjailija Monika Fagerholm Kirjailija Monica Fagerholm Kuva: Yle valitut sanat
Kirjailija Peter Høeg
Kirjailija Peter Høeg Kirjailija Peter Høeg Kuva: Yle kirjilija valitut sanat

Monika ja Peter kertovat hetkistä, joissa kirjallisuus ja elämä kohtaavat. Peter kertoo isoäidistään ja tämän eriskummallisista iltasaduista, jotka saivat pienet pojat tärisemään paksun peiton alla. Hän kertoo kohtaamisesta helsinkiläisessä Prismassa. Hän kertoo tarinoita, jotka itsessään ovat kirjallisuutta.

He saavat tuon tuosta yleisön purskahtamaan nauruun

Monika kertoo, miksi kirjallisuus on hänestä aina ollut täynnä glamouria ja eleganssia. Hän kertoo kirjastonhoitaja-äidistään, joka pukeutui tyylikkäästi kuin filmitähti lukiessaan lapsille kirjastossa. Monika kertoo hiuslakan tuoksusta pienen tytön käsissä, kun hän oli salaa koskettanut äitinsä nutturaa. Hän kertoo opinnoistaan psykologian laitoksella ja siitä, kuinka hän naistenhuoneen peiliin katsoessaan löysi tiensä kirjailijaksi. Monika kertoo myös millaisia uskomuksia hänellä on ollut ihailemastaan Peteristä.

Peter Høeg ja Monika Fagerholm ovat kumpikin ilmiömäisiä tarinankertojia, ja saavat tuon tuosta yleisön purskahtamaan nauruun. Helsinki Lit -festivaalilla käyty eloisa keskustelu liikkuu sujuvasti kirjoittamisesta tanssiin, itsen unohtamisesta Margaret Atwoodiin ja Mozartiin.

Kirjailija Monika Fagerholm
Kirjailija Monika Fagerholm Kirjailija Monika Fagerholm Kuva: Yle valitut sanat
Kirjailijat Monika Fagerholm ja Peter Høeg
Kirjailijat Monika Fagerholm ja Peter Høeg Kuva: Yle valitut sanat
Kirjailija Peter Høeg
Kirjailija Peter Høeg Kirjailija Peter Høeg Kuva: Yle kirjallisuus lit

Yle Teemalla nähtävä uusi keskustelusarja Valitut sanat kokoaa yhteen kiinnostavia ja säkenöiviä kulttuurikeskusteluja ja puheenvuoroja eri taidetapahtumista ympäri Suomen. Sarja alkaa 12.10. klo 20. Ohjelma tulee katsottavaksi Yle Areenaan lähetyksen jälkeen.

Lue myös:

Yle Teema: Valitut sanat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri