Hyppää pääsisältöön

Peter Høeg ja Monika Fagerholm ovat kumpikin ilmiömäisiä tarinankertojia

Kirjailijat Monika Fagerholm ja Peter Høeg
Kirjailijat Monika Fagerholm ja Peter Høeg Kirjailijat Monika Fagerholm ja Peter Høeg Kuva: Yle valitut sanat

Miksi Peter Høegin isoäiti kertoi lapsille kammottavia iltasatuja? Miksi Monika Fagerholm on lapsesta asti ajatellut, että kirjallisuus on täynnä eleganssia ja glamouria?

Kirjailija Monica Fagerholm
Kirjailija Monika Fagerholm Kirjailija Monica Fagerholm Kuva: Yle valitut sanat
Kirjailija Peter Høeg
Kirjailija Peter Høeg Kirjailija Peter Høeg Kuva: Yle kirjilija valitut sanat

Monika ja Peter kertovat hetkistä, joissa kirjallisuus ja elämä kohtaavat. Peter kertoo isoäidistään ja tämän eriskummallisista iltasaduista, jotka saivat pienet pojat tärisemään paksun peiton alla. Hän kertoo kohtaamisesta helsinkiläisessä Prismassa. Hän kertoo tarinoita, jotka itsessään ovat kirjallisuutta.

He saavat tuon tuosta yleisön purskahtamaan nauruun

Monika kertoo, miksi kirjallisuus on hänestä aina ollut täynnä glamouria ja eleganssia. Hän kertoo kirjastonhoitaja-äidistään, joka pukeutui tyylikkäästi kuin filmitähti lukiessaan lapsille kirjastossa. Monika kertoo hiuslakan tuoksusta pienen tytön käsissä, kun hän oli salaa koskettanut äitinsä nutturaa. Hän kertoo opinnoistaan psykologian laitoksella ja siitä, kuinka hän naistenhuoneen peiliin katsoessaan löysi tiensä kirjailijaksi. Monika kertoo myös millaisia uskomuksia hänellä on ollut ihailemastaan Peteristä.

Peter Høeg ja Monika Fagerholm ovat kumpikin ilmiömäisiä tarinankertojia, ja saavat tuon tuosta yleisön purskahtamaan nauruun. Helsinki Lit -festivaalilla käyty eloisa keskustelu liikkuu sujuvasti kirjoittamisesta tanssiin, itsen unohtamisesta Margaret Atwoodiin ja Mozartiin.

Kirjailija Monika Fagerholm
Kirjailija Monika Fagerholm Kirjailija Monika Fagerholm Kuva: Yle valitut sanat
Kirjailijat Monika Fagerholm ja Peter Høeg
Kirjailijat Monika Fagerholm ja Peter Høeg Kuva: Yle valitut sanat
Kirjailija Peter Høeg
Kirjailija Peter Høeg Kirjailija Peter Høeg Kuva: Yle kirjallisuus lit

Yle Teemalla nähtävä uusi keskustelusarja Valitut sanat kokoaa yhteen kiinnostavia ja säkenöiviä kulttuurikeskusteluja ja puheenvuoroja eri taidetapahtumista ympäri Suomen. Sarja alkaa 12.10. klo 20. Ohjelma tulee katsottavaksi Yle Areenaan lähetyksen jälkeen.

Lue myös:

Yle Teema: Valitut sanat

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Teollista kansanmusiikkia

  Onko piano kone? Entä viulu? Tai huilu?

  Me teemme teollista kansanmusiikkia. Industrielle Volksmusik. Näin kuvaili Kraftwerkin toinen perustajajäsen Ralf Hütter yhtyeen musiikkia 1970-luvun alussa. Hän kuvaili maailmaa, joka käyttää koneita. Sivilisaatiota, joka perustuu teknologian kehitykseen. Taidetta, joka käyttää teknologiaa. Musiikkia, jossa soivat koneet. Onko piano kone? Entä viulu? Tai huilu? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mitä kieltä koirasi ymmärtää parhaiten?

  Koiralle äänenpaino ja eleet ovat tärkeämpiä kuin sanat.

  Lässytätkö ja leperteletkö koirallesi, vai puhutko sille selkeästi artikuloiden? Kumpikaan ei ole väärin. Koira lukee taitavasti äänensävyjä ja ymmärtää lepertelevän ihmisen olevan suopealla tuulella. Toimintaohjeita se ottaa mielellään vastaan selkeällä ja yksiselitteisellä kielellä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri