Hyppää pääsisältöön

Salaliittoteoriauskovaisen maailmankuva on synkkä

Nainen ja ruisku.
Nainen ja ruisku. Kuva: Yle, Paulus Markkula salaliittoteoriat

Salaliittoihin uskova ei niele virallista selitystä. Se on luotu vain hämäyksen vuoksi. Synkän totuuden takana täytyy olla jokin salainen järjestö, jonka lonkerot ylettyvät kaikkialle ja vaikuttavat kaikkeen. Salaliittoteoriauskovainen etsii epätoivoisesti totuutta ja hän ahdistuu seikkaperäisiä spekulaatioita setviessään yhä enemmän. Totuus kyllä paljastuu, uskoo hän ja sen takaa löytyy pahuus.

– On tehty tutkimuksia, joissa ihmisiä on altistettu salaliittoteorioille. Niissä on pystytty hyvin selvästi osoittamaan, että jo pelkästään altistuminen näille teorioille lisää ihmisten uskoa niiden välittämään sanomaan. Siis mitä enemmän salaliittoteorioiden maailmassa elää, sitä vahvemmin niihin alkaa uskoa, kertoo tietokirjailija ja tutkija Jonas Sivelä.

Harmillista on, että väärät uskomukset vaikuttavat myös suoraan ihmisten terveyskäyttäytymiseen.

Sivelän kiinnostus salaliittoteorioihin heräsi hänen tehdessään väitöskirjaa eteläafrikkalaisista aids-uskomuksista.

– Törmäsin Etelä-Afrikassa ihmisiin, jotka eivät uskalla käyttää kondomia tai käydä hi-testissä, koska pelkäävät saavansa hiv-tartunnan. He uskovat kondomeissa ja testeissä käytettävien neulojen ja ruiskujen sisältävän hi-virusta, jolla tarkoituksellisesti pyritään sairastuttamaan ja tuhoamaan musta väestö. Taustalla on vahvan uskomuksen mukaan valkoinen salaliitto mustia eteläafrikkalaisia vastaan.
Salaliittoteoriat ovat hyvin monisyisiä, ja niiden olemuksen ja syiden ymmärtäminen ei aina ole suoraviivaista.

– On toki ymmärrettävää, että kaikenlaiset uskomukset aidsin ympärillä elävät Afrikassa hyvin vahvasti. Apartheid on vielä tuoreessa muistissa ja maan vaikea nykytilanne ruokkii ihmisten epäluuloja. Kun toivoa ei ole näkyvissä, erilaiset salaliittoteoriat valtaavat maaperää. Harmillista on, että väärät uskomukset vaikuttavat myös suoraan ihmisten terveyskäyttäytymiseen.

Sairauksista salaliittoteorioita

Sairauksien ja lääketeollisuuden ympärille on kiedottu lukuisia salaliittoteorioita. Lääketeollisuuden ahneutta kauhistellaan ja niiden motiiveja epäillään. Suomessa epäily ilmenee muun muassa rokotekielteisyyden lisääntymisenä.

Joonas Sivelä
Joonas Sivelä Kuva: Yle, Akuutti joonas sivelä

– Tunnetuin tapaus liittyy ehkä MPR-rokotteeseen, jonka epäiltiin aiheuttavan autismia. Tämä väite kumottiin tieteellisesti myöhemmin, mutta epäily jäi kytemään. Sen jälkeen epäilyjä ovat ruokkineet monet tahot ja esimerkiksi Suomessa Magneettimedia-julkaisu ja internetin lukuisat rokotekriittiset sivustot. Monesti unohtuu, että laajalla rokotekattavuudella on ollut valtavasti myönteisiä vaikutuksia ja monet vakavat sairaudet on saatu kitkettyä lähes kokonaan pois.

Virallisten näkemysten kritisoiminen on toki helppoa, mutta kaikki kritiikki ei aina ole arvokasta

Mutta eikö terve kritiikki ole joskus myös paikallaan? Rokotteet ovat todistettavasti aiheuttaneet myös vaikeita sivuvaikutuksia, kuten esimerkiksi sikainfluenssarokote narkolepsiaa. Eikä lääketeollisuuden tavoitteena ole aina potilaan paras vaan suuret voitot. Lisäksi monet salaliittoteoriat ovat myöhemmin myös osoittautuneet oikeiksi, kuten esimerkiksi Wikileaks -sivuston julkaisut ovat paljastaneet.

– Terve epäily on tärkeää ja edellytys ihmislajin selviytymiselle. Virallisten näkemysten kritisoiminen on toki helppoa, mutta kaikki kritiikki ei aina ole arvokasta. Jos jotkut salaliittoteoriat pitävätkin paikkaansa, se ei tarkoita sitä, että ne kaikki olisivat lopulta totta, Sivelä painottaa.

Salaliittoteorioissa luotu maailmankuva on synkkä. Arkkiroistoina hääräävät usein vapaamuurarit, juutalaiset tai Yhdysvaltain tiedustelupalvelu. Lisäksi tyypillinen salaliittoteoria on usein salamyhkäinen, ristiriidaton ja täysin looginen.

Salaliittoteorioiden maailmankuva kiehtoo monia, mutta erityisesti se vie mukanaan ihmisiä, joilla on vahva tarve saada asiat ja oma elämä hallintaansa.

– Tämä on aika ymmärrettävää, sillä tiede ja sairaudet ovat monimutkaisia ja vaikeasti hahmotettavia asioita. Niinpä joskus voi olla houkuttelevampaa kehittää tilalle yksinkertainen ja mystinen selitys ja uskoa sitten siihen.

Asiantuntija: JONAS SIVELÄ, tutkija, tietokirjailija

Lisää ohjelmasta