Hyppää pääsisältöön

Seksikoulupariskunta paljastaa: tilanteemme ei ole itsestäänselvyys

Marja Hintikka Live, seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu seksikoulu

Marja Hintikka Livessä alkaa lokakuussa Vanhempien seksikoulu, jonka esiintyjinä nähdään tavallinen suomalainen pariskunta. Heidän arjessaan seksi näyttelee luonnollista ja tärkeää roolia, mutta aina näin ei ole ollut.

Nelilapsisen uusperheen vanhemmat Risto ja Saana elävät kiireistä arkea: lapset vaativat huomiota, univelkaa on paljon ja omien yritysten pyörittäminen vie aikaa. Saana ja Risto elävät juuri sitä elämänvaihetta, jossa tilastojenkin mukaan pariskuntien seksihalut hiipuvat ja fyysinen läheisyys unohtuu. Tähän suuntaan lipui myös Riston ja Saanan suhde vielä vuosi sitten.

Nyt petipuuhiin on haettu ryhtiä tietoisin toimin: keskustelemalla molempien tarpeista ja sopimalla asioista.

- On tärkeää, että molempien tarpeet tulevat huomioiduksi. Tarvittaessa voidaan tehdä vaikka vaihtareita, että toinen saa hieronnan ja toinen perinteisempää seksiä, Risto kertoo.

Kun Marja Hintikka Liven toimitus lähestyi Ristoa ja Saanaa kesän lopulla ehdottaen yhteistyötä seksikoulun suhteen, pariskunta innostui välittömästi. Innostuksesta huolimatta asiaa piti sulatella tovi, sillä pari tiesi, ettei seksi ole kaikille yhtä luonnollinen asia kuin heille.

- Ihmisten asenteet ja ennakkoluulot jännittivät. Halusin kuitenkin auttaa muita vanhempia löytämään toisensa arjen keskellä ja lisätä avoimuutta, joten lopulta päätös lähteä mukaan oli helppo, Saana toteaa.

Pariskunnan molemmat osapuolet korostavat, että tärkein syy heille lähteä mukaan Marja Hintikka Liven Vanhempien seksikouluun oli avun tuominen muille pikkulapsiperheen vanhemmille. He myös halusivat omalta osaltaan lisätä avoimuutta seksuaaliasioissa. Pariskunta kritisoi median kaksinaismoraalia seksin suhteen: toisaalta seksillä mässäillään ja myydään asioita, toisaalta sitä pidetään luonnottomana ja likaisena.

Luonnollista, ei sensaatiohakuista

Osassa seksikouluharjoitteita Risto ja Saana ovat alasti. Vaikka videot eivät paljasta katsojille kaikkea, kuvaustilanne oli intiimi.

- Yllätyimme siitä, ettei kuvaustilanne jännittänyt juuri ollenkaan. Kuvauspäivät sujuivat rennosti ja asiallisesti. Olemme sinut kroppamme kanssa eikä alastomuus ole kummallekaan ongelma, Risto summaa kokemusta.

Seksikoulun sisältö syntyi yhteistyön tuloksena. Mukana suunnittelussa olivat Riston ja Saanan lisäksi Väestöliiton asiantuntijat ja seksuaaliterveysyrittäjä Satu Söderström. Seksikoulun rakenne syntyi helposti, koska kaikilla asianosaisilla oli yhteinen näkemys siitä, mille asioille toimiva seksielämä pohjautuu: läheisyydelle, läsnäololle ja kosketukselle.

- Vasta sitten, kun nämä asiat ovat kunnossa, niin sanotuilla seksitekniikoilla ja erilaisilla kikoilla on merkitystä, Risto toteaa.

Vaikka seksi on vain yksi parisuhteen osa-alue, sen vaikutus heijastuu muuhunkin yhdessäoloon. Alkuun pääsee, kun oivaltaa, että intiimiin kanssakäymiseen ryhdyttäessä ei tarvitse olla kiihottunut: eihän lenkille lähtökään aina huvita etukäteen, mutta yleensä sen jälkeen on mahtava olo.

- Hyvä seksi on niin tärkeä osa parisuhdetta, että sen eteen kannattaa tehdä töitä. Toimivan seksielämän löytymistä on edeltänyt paljon puhetta, riitojakin, mutta kaikki tämä on ollut vaivan arvoista, Saana kertoo.

Risto ja Saana ovat innostuneet seksuaalisuusteemasta siinä määrin, että ovat lukeneet kasoittain aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja käyneet kursseilla. He haluavat jakaa tietouttaan eteenpäin konsultoimalla muita seksiin ja läheisyyteen liittyvissä asioissa.

Katso tästä ennakkopala Vanhempien seksikoulusta:

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua.
Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua. Kuva: Hans Weckman, Yle tilastot
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus seksikoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.