Hyppää pääsisältöön

Selkärankareuma vei eläkkeelle kolmekymppisenä

mikko ylimäki,
Selkärankareuma vaikeuttaa liikkumista, ja apu on tarpeen monissa arkisissa tilanteissa. mikko ylimäki, Kuva: Yle, Marko Väänänen mikko ylimäki

Selkärankareumaa pitkään sairastanut Mikko Ylimäki, 32, kertoo, että aamut ovat kipujen suhteen yleensä pahimpia. Joskus menee useita tunteja, ennen kuin pääsee kunnolla liikkeelle.

– Selkä on hyvin jäykkä ja kipeä ja olen nukkunut välillä huonosti. Palautumisessa kestää joskus vain puoli tuntia, mutta yleensä menee pari tuntia ennen kuin on sellainen normaali olo, Ylimäki kertoo aamuistaan.

Ylimäki on elänyt reuman kanssa noin 15 vuotta. Oireet alkoivat teini-iässä, 15-vuotiaana. Ensimmäisenä ilmaantuivat alaselkäkivut, jotka haittasivat liikkumista. Koululiikuntaan Ylimäki ei pystynyt juurikaan osallistumaan, kun selkä oli kipeä.

Oireet tulevat aaltoina

Kolmen vuoden tutkimusten ja kipuilun jälkeen Ylimäki sai diagnoosin.  Se tuli keskimääräistä nopeammin, sillä on yleistä, että selkärankareuman diagnoosi viivästyy. Aikaa saattaa mennä viidestä kymmeneen vuotta. 

Koska kivut saattavat välillä hävitä kokonaan ja saattavat tulla vain silloin tällöin, niiden takia ei hakeuduta heti lääkäriin, Oulun yliopistollisen sairaalan sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Maija-Liisa Krogerus kertoo.

– Oireet ovat aaltoilevia ja ensimmäiset oirejaksot voivat olla hyvinkin lyhyitä. Henkilöt eivät välttämättä hakeudu edes lääkäriin ensimmäisten jaksojen aikana. Kun oireet helpottavat, menee pitkä aika, ennen kuin ne tulevat uudestaan, Krogerus sanoo.

Takavuosina, ennen magneettikuvausten aikaa, tulehduksen aiheuttamia muutoksia oli myös vaikeampi huomata.

maija-liisa krogerus,
– Koska kivut saattavat välillä hävitä kokonaan ja saattavat tulla vain silloin tällöin, niiden takia ei hakeuduta heti lääkäriin, Oulun yliopistollisen sairaalan sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Maija-Liisa Krogerus kertoo. maija-liisa krogerus, Kuva: Yle, Marko Väänänen maija-liisa krogerus

Alle nelikymppisten miesten sairaus

Selkärankareuma on niveltulehdus, jonka syy on aika lailla hämärän peitossa. Sairastumiselle altistava tekijä on perinnöllinen antigeeni. Se löytyy verikokeella lähes kaikilta selkärankareumapotilailta. Myös Mikko Ylimäen isä on sairastunut selkärankareumaan.

– Selkärankareuma oli perheessä tuttu asia, mutta kun se tuli omalle kohdalle, olihan se järkytys. Sitä peilaili paljon isän kokemuksiin, Ylimäki kertoo.

Selkärankareuma oli perheessä tuttu asia, mutta kun se tuli omalle kohdalle, olihan se järkytys.

Sairaus puhkeaa harvoin yli 40-vuotiaana. Se on yhtä yleinen naisilla ja miehillä, mutta oireet ovat miehillä yleensä pahemmat. Naisilla hormonit saattavat lieventää oireita. Oireet saattavat olla niin lieviä, etteivät kaikki edes tiedä sairastavansa reumaa. Reumaliiton mukaan hoitoa selkärankareumaan saa Suomessa noin 10 000 potilasta.

Aluksi tulee usein ristiselkäkipuja erityisesti aamuyöllä.

– Se on yleensä jomottava kipu. Kun muista syistä tulevat selkäkivut ovat yleensä vihlovia ja viiltäviä kipuja niin tämä on tällaista pitkäkestoista, tympeää kipua ja jäykkyys on tyypillinen oire. Henkilö saattaa sanoa, että aamun ensimmäisenä tuntina on kuin puu-ukko, lääkäri Maija-Liisa Krogerus kertoo.

biologinen lääke
Mikko Ylimäki on saanut parhaan avun biologisesta lääkkeestä, joka pistetään itse kerran viikossa. biologinen lääke Kuva: Yle, Marko Väänänen biologinen lääke

Työ ja koulu ovat saaneet jäädä

Pahimmillaan selkäranka saattaa jäykistyä täysin liikkumattomaksi. Mikko Ylimäen reuma on pitkittynyt ja sen verran paha, että hän ei ole pystynyt tekemään koskaan töitä ja koulunkäynnin kanssa on ollut vaikeaa.  Pari vuotta sitten hänelle myönnettiin työkyvyttömyyseläke, mikä oli helpotus.

– Minulla on ollut vaikea suhde Kelaan. Sieltä on laitettu hyvin paljon kapuloita rattaisiin. Nyt saa kerrankin sairastaa, eikä tarvitse todistella yhtään, että olen kipeä, Ylimäki pohtii.

Minulla on ollut vaikea suhde Kelaan. Sieltä on laitettu hyvin paljon kapuloita rattaisiin. Nyt saa kerrankin sairastaa, eikä tarvitse todistella yhtään, että olen kipeä

Vuosien varrella Ylimäki on käynyt erilaisissa kuntoutuksissa, hoidoissa, fysioterapiassa ja erilaisia kipulääkkeitä on kokeiltu pitkä lista. Joistakin on tullut vaikeita sivuoireita.

Parhaan avun hän on saanut biologisesta lääkkeestä, joka pistetään kotona kerran viikossa.  Reumaoireet ovat vähentyneet.  Tulehduksen välittäjä-aineiden vasta-aineita sisältäviä  biologisia lääkkeitä on käytetty reuman hoidossa yli  15 vuotta. Kaikille ne eivät tehoa.

Lääkärit määräävät yleensä heti aluksi lääkkeiden lisäksi reuman hoitoon myös liikuntaa. Pahinta on, jos jää paikoilleen. Moni  on saanut apua uinnista, allasjumpasta, kävelystä ja venyttelystä.  

Myös Mikko Ylimäki yrittää venytellä ja on käynnit silloin tällöin allasjumpassa, mutta joskus kivut ovat kuitenkin niin kovat, että liikkeelle ei kerta kaikkiaan pääse. Päivä saattaakin kulua sohvalla istuen.  Oma asenne vaikuttaa siihen, miten kipujen kanssa pystyy elämään.

– Ne opettavat ja niihin kyltyykin välillä. Nyt on ollut taas kipeä jakso ja siihen osaa nyt varautua paremmin ja ottaa rauhallisemmin. Ei yritä todistella mitään, sitä vaan on, Ylimäki pohtii.

Asiantuntija: MAIJA-LIISA KROGERUS, sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala

Toimittaja: KATI TEIRIKKO

Lisää ohjelmasta

Veikko Olavi Saloranta
Veikko Olavi Saloranta Kuva: Yle, Akuutti veikko olavi saloranta
Geenirihmasto
Geenirihmasto Kuva: Yle, Akuutti geenit
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitelevät käsissään lonkkamallia.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitelevät käsissään lonkkamallia. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit