Hyppää pääsisältöön

Sopivasti itsekäs vanhempi on hyvä esikuva

Miksi vanhemmat alkavat joskus elää lapsensa kautta?
Miksi vanhemmat alkavat joskus elää lapsensa kautta? Kuva: Shutterstock sms

Vanhemmuus ei edellytä uhrautumista, vaan siihen kuuluvat myös oma elämä ja omat kiinnostuksen kohteet, sanoo työnohjaaja, psykoterapeutti ja Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme.

Lapsen tulo muuttaa monta asiaa perheessä. Terveestä itsekkyydestä puhutaan paljon, mutta monelle oman ajan ottaminen on hankalaa. Aikuiselle kuuluu kuitenkin myös oma elämä ja omat kiinnostuksen kohteet - ne myös antavat lapselle mallin siitä, että kaikkien ihmisten tarpeet, toiveet ja oikeudet pitää huomioida, Ruishalme muistuttaa.

Vanhemmuus ei siis edellytä uhrautumista. Isä ja äiti saavat olla väsyneitä, ja silloin heidänkin täytyy saada olla rauhassa. Toisaalta lapsi tarvitsee vanhempien läsnäoloa ilman kännykkää ja tietokonetta. Kaltoin kohtelu voi olla sitä, että vanhemmalla ei ole aikaa olla läsnä.

Isä ja äiti saavat olla väsyneitä, ja silloin heidänkin täytyy saada olla rauhassa.

– Aikuisella on vastuu peruskuviosta, vaikkapa lapsen nukkumaanmenoajasta. Pienelle lapselle ei sellaista vastuuta voi sälyttää. Lapsi tarvitsee tukea kasvuunsa pitkään, eikä se lopu murrosikään, sanoo Ruishalme.

Läsnäoloa ja tietoisia kasvatusmalleja

Läsnäolo ei tarkoita, että lasta tiukataan päivän tapahtumista. Keskustelusta voi tulla lakonista: ”Millaista oli koulussa?” ”Ihan perus.”

– Myös aikuisen on paikallaan jutella lapselle, mitä hän tekee ja ajattelee, ja mistä hän iloitsee. Myönteistä palautetta voi antaa halaamalla ja paijaamalla, ja sitä voisi antaa muistakin kuin suorituksista. Olisi hyvä, että pelkkä lapsen olemassaolo riittää ja on ilon aihe vanhemmille.

Moni on ennen oman perheen perustamista päättänyt, ettei ala lastensa kanssa toteuttaa ainakaan samaa mallia kuin lapsuudenkodissa tehtiin: en pakota soittamaan pianoa, en syömään lautasta tyhjäksi.

– Ellei vanhempi pysähdy välillä miettimään tietoisesti omaa tapaansa toimia, lapsuudessa saatuihin kasvatusmalleihin luiskahtaa helposti, Outi Ruishalme sanoo.

Pienelle lapselle riittäisivät tavalliset kotiaskareet ja vaikka yhteinen metsäretki vanhempien kanssa.

Lasten maailmassa on paljon kilpailua ja suorittamista. Urheiluharrastuksissa täytyy suorittaa, että saa peliaikaa. Koulussa arvioidaan yksilösuorituksia ja vertaillaan niitä toisiin.

– Moni arvelee, että hyvään vanhemmuuteen kuuluu tarjota kaikkea pienestä pitäen. Se johtaa helposti siihen, että sekä lapset että vanhemmat ovat stressaantuneita ja rättiväsyneitä. Pienelle lapselle riittäisivät tavalliset kotiaskareet ja vaikka yhteinen metsäretki vanhempien kanssa.

4 x parempi mieli kotona

Pienillä teoilla omaa perhearkeaan voi helposti parantaa:

1. ”Nyt tekee mieli halata.”
Vanhempien suhteen hoitaminen luo ilmapiirin, jossa lapsi kasvaa.

2. ”Keskiviikko on äidin jumppailta.”
Lapsi ottaa mallin aikuisen kiinnostuksen kohteista. Vanhemman pitää huolehtia myös omista tarpeistaan ja järjestää aikaa itselle tärkeille asioille.

3. ”Jokaisen sormet eivät taivu viuluun.”
Tutustu lapsen persoonaan ja hyväksy hänen omintakeisuutensa. Kunnioita hänen taipumuksiaan ja luonteenlaatuaan.

4. ”Maistuupa tämä makaronilaatikko hyvältä. Työmaakuppilassa oli makkarakeittoa.”
Kerro lapselle myös omista arkisista asioistasi, älä vain kuulustele häntä. Pelkkä yhdessäolo on riittävän kivaa, koko aikaa ei tarvitse suorittaa, eikä hankkia lapselle maksullisia harrastuksia.

Bonusvinkki: Iltasatu hyvän mielen iltaan
Lapsen ja aikuisen yhteinen satuhetki päivän päätteeksi lisää läheisyyttä, hellyyttä ja tuo turvallisen rutiinin iltaan. Sadut rikastavat lapsen mielikuvamaailma, kannustavat lasta eläytymään muiden tunteisiin ja opettavat selviytymiskeinoja. Suomen Mielenterveysseuran verkkosivuilta voit käydä hakemassa sadun Hyvän mielen iltaan.

Teksti: Ulla-Maija Paavilainen, Eila Ruuskanen-Himma, Suomen Mielenterveysseura

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka sosiaalisessa mediassa
Marja Hintikka sosiaalisessa mediassa Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka live
Marjan totuus: Aikuiset ensin!
Marjan totuus: Aikuiset ensin! Kuva: Yle/Hans Weckman aikuiset ensin
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.