Hyppää pääsisältöön

Television uranuurtajat

Kuvia tv-sarjoista Ruudinsavua, Dallas, Batman, Dynastia ja Mork & MIndy
Ruudinsavua, Dallas, Batman, Dynastia ja Mork & Mindy Kuvia tv-sarjoista Ruudinsavua, Dallas, Batman, Dynastia ja Mork & MIndy television uranuurtajat

Sadat tähdet kertovat itse television muistetuimmista ohjelmista PBS:n dokumenttisarjassa. Kaikki he olivat mukana tekemässä välineen historiaa.

Osa 1: Supersankarit. 1950-luvulla näkivät amerikkalaiset ohjelmatuottajat ja käsikirjoittajat television mahdollisuudet tarjota katsojille eskapistisia elämyksiä viikosta toiseen. Miten supersankaribuumi syntyi?

Osa 2: Tieteissarjat. Ihmiset ovat aina tuijottaneet tähtiä pelonsekaisin mielin, ja tv-katsojien uteliaisuutta alettiin 1960-luvulla ruokkia uusilla sarjoilla. Tuolloin syntyivät Star Trek ja Hämärän rajamailla.

Osa 3: Parhaan katseluajan saippuasarjat. Ketkä olivat luomassa Dallasin ja Dynastian kaltaisia menestyssarjoja? Nyt selviää myös hätkähdyttäviä yksityiskohtia Dallasin "Kuka ampui JR:n"-jaksosta.

Osa 4: Rikossarjat. Rikossarjojen tyyliin kuului, että vastahakoinen, mutta muuten varsin mukiinmenevä sankari selvitti mutkikkaan rikosvyyhdin tunnin kuluessa. Mitä on "Minä, vakooja"-sarjan menestyksen takana?

Osa 5: Minisarjat. Vuonna 1977 Yhdysvalloissa tehtiin Alex Haleyn romaaniin perustuva minisarja "Juuret", josta tuli suurmenestys. Suosittuja olivat myös Rikas, rakas, köyhä, varas sekä Okalinnut.

Osa 6: Lännensarjat. Amerikkalaiset lännensarjojen sankarit ovat iskostuneet katselijoiden mieliin ympäri maailmaa. Monet sarjoista olivat pitkäikäisiä, kuten Gunsmoke ja Bonanza. Millaista Villiä länttä sarjat kuvaavat?

Osa 7: Kertavitseistä tilannekomiikkaan. Kuinka vitsejä laukoneista koomikoista tuli kaikkien rakastamien tilannekomedioiden tähtiä televisiossa? Otteita sarjoista Seinfeld, Kaikki rakastavat Raymondia ja Roseanne.

Osa 8: Lääkärisarjat. Sairaalaan sijoittuvat henkilökunnan ja potilaiden elämästä ja suhteista kertovat sarjat ovat yhä suosittuja. Ensin oli Richard Chamberlain tohtori Kildarena, myöhemmin Teho-osasto tähtineen.

Osa 9: Hassuttelijat. Miten hassut jutut syntyvät komedioihin? Improvisointitekniikoitaan esittelevät mm. improa maanisesti lähestyvä Robin Williams ja hallittua tekniikkaa käyttävä Tina Fey.

Osa 10: Kulttuuriaitojen ylittäjät. Miten muista kulttuureista tulleet ovat edistäneet amerikkalaista tv-kulttuuria? Mustat, latinalaiset ja aasialaisperäiset tähdet kertovat tarinansa.

  • Television uranuurtajia (Pioneers of Television), USA 2008–2014. Tuotanto PBS

Sarjan omat verkkosivut (englanniksi)

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa