Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Dnestr – syvä joki

Ulkolinja: Dnestr - syvä joki, yle tv1
Ukrainan jälkeen jännitys kiristyy Moldovassa ja Transdnistriassa. Jakautuuko Eurooppa jälleen? Ulkolinja: Dnestr - syvä joki, yle tv1 ulkolinja: dnestr - syvä joki

TV1 torstaina 22.10.2015 klo 22.00 - 23.00, uusinta keskiviikkona 28.10. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Vladimir Pasjutin katselee murheellisena persikkatarhaansa. On elokuu, sadonkorjuu ja poikkeuksellisen hyvä sato. Persikat uhkaavat pilaantua puihin. Siksi apuun on kutsuttu tiraspolilaisen lastenkodin väki.

ulkolinja: dnestr - syvä joki, yle tv1
ulkolinja: dnestr - syvä joki, yle tv1 ulkolinja: dnestr - syvä joki
”Annamme persikat ilmaiseksi lapsille. Parempi niin kuin antaa sadon pilaantua. Täällä on paljon köyhiä, jotka tarvitsevat apua.”

Pasjutin kasvattaa hedelmiä Transnistrian Tiraspolissa.

Aikaisemmin täältä vietiin tuotteita paljon Ukrainan kautta Venäjälle, mutta nyt vienti on tyrehtynyt. Ukraina vaatii nykyään transnistrialaisilta tuotteilta Moldovan tulliasiakirjat.

Pienviljelijälle se on liian työläs ja kallis urakka.

Itsenäisyys tunnustamatta

Transnistria on kapea maakaistale Dnestr-joen itäpuolella Moldovan ja Ukrainan välissä. Alue julistautui itsenäiseksi lyhyen Moldovaa vastaan käydyn sodan päätteeksi vuonna 1992.

Kukaan ei ole Transnistrian itsenäisyyttä tunnustanut, vaikka Venäjä tukee aluetta niin rahallisesti kuin poliittisestikin.

Kyse on klassisesta jäätyneestä konfliktista.

Ukrainan tapahtumat ovat heijastuneet Transnistriaan voimakkaasti. Ukraina ja Moldova näkevät alueella sotilaallisen uhan, koska Transnistriassa on venäläisiä rauhanturvaajia ja venäläisiä sotilasyksiköitä.

Krimin vihreät miehet ovat hyvin muistissa.

Palkkoja ja eläkkeitä leikattu

Ukraina on vahvistanut omia rajajoukkojansa ja tehnyt kaivantoja rajalle. Transnistriassa Ukrainan toimet on tulkittu toisin päin.

Tiraspolissa pelätään, että Ukraina voisi Moldovan tuella hyökätä alueelle.

Tullisäännösten kiristäminen on johtanut talousvaikeuksiin, ja Transnistriassa julkisen sektorin palkkoja ja eläkkeitä on leikattu.

Naapurimaiden toimia pidetään painostuksena.

”Olemme saarroksissa joka puolelta. On kuin vanhassa sadussa: mitä pidemmälle menet, sen pelottavampaa”, sanoo tiraspolilainen mies tunnelmista.

Poliittisesti syvä joki

Ukrainan tapahtumien takia Transnistria on suurvaltapolitiikan keskipisteessä yhä selvemmin. Dnestr-joen länsipuolella Moldova pyrkii kiivaasti kohti EU:ta.

Joen itäpuolella Transnistria näkee tulevaisuutensa Venäjän yhteydessä – tavalla tai toisella. Dnestr ei ole kooltaan valtava, mutta poliittisesti se on syvä joki.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Marko Lönnqvist. Kuvaus: Serhi Lavor. Tuotanto: Yle, 2015.

Kommentit