Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Enemmän irti Googlen kartoista

Google maps logo ja maalitaulu
Google maps logo ja maalitaulu Kuva: Flickr/C Osett google maps

Google Maps sisältää satelliittikuvia, katukuvia, panoraamoja, reaaliaikaista liikennetietoa ja reittisuunnittelua niin kävelijöille, pyöräilijöille, julkista liikennettä käyttäville kuin autoilijoillekin. Kaikki tämä löytyy niin selaimesta kuin mobiililaitteestakin. Tässä karttavinkit palvelun tehokäyttöön kotikulmille ja pidemmille matkoille.

Google Maps on päässyt jo kunnioitettavaan kymmenen vuoden ikään. Tanskalaisten Lars ja Jens Eilstrup Rasmussenin alunperin kehittämä karttaohjelmisto on muuttanut kymmenessä vuodessa muotoaan hurjasti.

Matkailijalle kartat talteen

google maps tallennus
Valitun kartta-alueen voi tallentaa laitteeseen näppärästi. google maps tallennus google maps tallennus

Matkailijalle on tärkeää, että karttapalvelut eivät käytä dataa ja aiheutakalliita roaming-maksuja. Googlen kartoissa on ollut jo ainakin parin vuoden ajan mahdollisuus ladata karttoja mobiililaitteen muistiin niin Android- kuin iOS-versiossakin.

Ensin haetaan näkyviin haluttu kartan alue, painetaan näyttöä hieman pidempään niin, että siihen ilmestyy nuppineula ja sen jälkeen painetaan näytön alareunaan tulevaa palkkia. Tämän jälkeen painetaan oikean yläkulman kolmen pisteen kuvaketta ja valitaan “tallenna offline-kartta”. Karttojen tallentaminen vaatii sisäänkirjautumisen Google-tiliin. Ilman nettiyhteyttä haut ja reittiopastus eivät toimi, mutta kartasta näkee hyvin oman sijaintinsa.

Matkailijalle on tärkeää, että karttapalvelut eivät käytä dataa ja aiheuta kalliita roaming-maksuja.

Muistiin tallennettavan kartan koko on rajallinen, mutta hyvän kokoisesta alueesta kuitenkin puhutaan, ehkä noin ison kaupungin verran. Jos tallessa on paljon karttoja, kannattaa niitä käydä välillä poistamassa laitteen muistista tarpeettomina.

Julkisilla liikkuminen

google maps julkinen liikenne
Karttapalvelu ehdottaa mielestään parasta vaihtoehtoa julkisilla liikkumiseen. google maps julkinen liikenne google maps julkinen liikenne

Google Maps sisältää julkisen liikenteen tiedot ainakin Helsingin, Oulun ja Tampereen seuduilta. Täydellistä joukkoliikennetietoutta, kuten vaikkapaHSL:n omassa palvelussa, ei palvelu tietenkään sisällä, mutta satunnaisempaa julkisilla liikkujaa ohjeet varmasti helpottavat.

Kun Mapsille kertoo mihin haluaa mennä ja mistä, ehdottaa palvelu suositeltua reittiä sekä muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi matkalle Helsingin Pasilasta Töölönkadulle Google Maps ehdotti kymmenen minuutin välein lähtevää raitiovaunu 7B:tä, mutta vaihtoehtoisesti myös bussin ja toisen raitiovaunun yhdistelmää sekä pelkän linja-auton käyttämistä. Näiden kestoissa oli enimmillään 5 minuutin eroja, mutta joskushan se on pienestä kiinni.

Mapsiin voi myös määritellä, että matkan haluaa aina tehdä vain tietyllä julkisella kulkuneuvolla - jos vaikka bussissa istuminen miellyttää eniten.

Liikennetiedot apuna autoilussa

google maps liikenne
Väreillä ilmaistaan selvästi, ruuhkautuuko liikenne reitillä vai ei. google maps liikenne google maps liikenne

Autoilija saa Google Mapsista paljon irti ajantasaisten liikennetietojen ansiosta. Mapsin käyttäjä lähettää oletuksena tietoja liikkeistään, joten Googlella on paljon dataa siitä, miten ihmiset liikkuvat varsinkin niillä reiteillä, joissa liikennettä on paljon.

Yksityisyyteen liittyvistä asioista voi olla monta mieltä, mutta ainakin tässä tapauksessa seuranta hyödyttää vaikkapa aamuruuhkissa liikkuvia, sillä liikenteen viivästykset tuntuvat pitävän nykyisin hyvin kutinsa.

Googlella on paljon dataa siitä, miten ihmiset liikkuvat varsinkin niillä reiteillä, joissa liikennettä on paljon.

Liikennetiedot saa näkyviin hakukentän vieressä olevasta kolmella palkilla merkitystä valikosta. Ruuhka merkitään kartalla havainnollisesti punaisena.

Pikkuvinkeillä helpotusta elämään

google maps sanelu
Karttahaut onnistuvat ratissakin sanelemalla google maps sanelu google maps sanelu

Googlen äänihaku helpottaa kummasti hakujen tekemistä esimerkiksi autossa. Se ymmärtää suomenkielistä puhetta erinomaisesti kun kertoo suuntansa selvästi kertomalla ensin kadunnimen, sitten numeron ja lopuksi kaupungin. Toki äänihaulla voi etsiä myös palveluita, kuten bensa-asemia tai ravintoloita.

Navigoiminen nopeutuu, kun syöttää koti- ja työosoitteet valmiiksi Google Mapsiin. Useimmiten sitä kuitenkin tulee lähdettyä tai palattua näihin paikkoihin. Haun tekeminen on helpompaa, kun alku- tai loppupisteen saa valittua nopeasti. Nämä voi syöttää hakukentän vieressä olevasta kolmella palkilla merkitystä valikosta valitsemalla “omat paikat”.

Se ymmärtää suomenkielistä puhetta erinomaisesti.

Jos kartoissa tai muissa tiedoissa huomaa virheen, voi siitä lähettää ilmoituksen heti Googlelle ravistamalla puhelinta. Näyttöön ilmestyy ohjeet siitä, miten epäkohta korjataan.

8.12.2015 Lisätty asiasana.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.