Hyppää pääsisältöön

James Ellroy ja Woody Harrelson rikosten Los Angelesissa – Teemalauantai 17.10.

Woody Harrelson elokuvassa Rampart, ohjaus Oren Moverman.
Woody Harrelson on korruptoitunut poliisi elokuvassa Rampart. Woody Harrelson elokuvassa Rampart, ohjaus Oren Moverman. oren moverman,Teemalauantai

Matkaoppaana enkelten kaupungin yöpuoleen toimii kovaotteisen rikoskirjallisuuden kuningas James Ellroy.

Teemalauantai on omistettu modernille film noirille, Los Angelesin neonvaloissa väikkyville tummille rikostarinoille ja niiden mestarikertojalle, kaupungissa varttuneelle rikoskirjailija James Ellroylle.

James Ellroy (s. 1948) on Teemalauantain päähenkilö. Hän on päähaastateltava illan avaavassa uudessa tv-dokumentissa L.A., rikoselokuvan kaupunki (Los Angeles Film Noir), ja illan elokuva Rampart perustuu hänen kirjoittamaansa tarinaan.

Los Angeles oli rikoselokuvan pessimistisimmän ja komeimman suuntauksen film noirin kotikaupunki. Illan dokumentissa yönmustasta elokuvasta ja langenneiden enkelten kaupungista kertoo James Ellroy, joka vietti lapsuutensa ja nuoruutensa L.A:ssa. Ellroyn kirjoista on tehty film noirin hengessä useita elokuvia (mm. L.A. Confidential ja Musta Dahlia), mutta Ellroy itse arvostaa vain alkuperäistä, toisen maailmansodan jälkeisten vuosien film noiria.

James Ellroyn äiti murhattiin raa'asti Los Angelesissa, kun poika oli kymmenvuotias. Rikosta ei koskaan selvitetty. Pojasta tuli juoppo pikkurikollinen, omien sanojensa mukaan surkea varas, joka lähinnä murtautui ihmisten koteihin haistelemaan naisten alusvaatteita. Syöksykierteestä Ellroyn pelasti kirjoittaminen. Hänestä tuli kovaotteisen, kyynisen rikoskirjallisuuden kuningas.

Ellroy on sanonut palauttaneensa rikoskirjallisuuden niille, joille rikokset kuuluvat: "pahoille valkoisille miehille, rasistisille paskalinnuille ja korruptoituneille poliiseille". Siis sellaisille kuin teemaillan elokuvan Rampartin päähenkilö Dave Brown.

Oren Movermanin ohjaama Rampart (2011) tapahtuu 1990-luvun Los Angelesissa. Woody Harrelson esittää Dave Brownia, korruptoitunutta ja brutaalia LAPD:n poliisia, joka vihaa kaikkia, tekee likaista työtä likaisesti ja suojelee kahta perhettään. Ellroyn ja Movermanin käsikirjoitus pohjaa Los Angelesin poliisilaitosta 1990-luvulla ravisuttaneeseen laajaan Rampart-skandaaliin.

Rampartissa on vakuuttava näyttelijäkaarti: Woody Harrelsonin lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Ice Cube, Ned Beatty, Anne Heche, Steve Buscemi, Sigourney Weaver, Cynthia Nixon ja Robin Wright.

Teemalauantai 17.10.

  • Klo 21.00 L.A., rikoselokuvan kaupunki (Los Angeles Film Noir), Ranska/USA 2014. Tv-dokumentti, ohjaus Clara & Julia Kuperberg.
  • Klo 21.53 Rampart, USA 2011. Ohjaus Oren Moverman. Pääosissa Woody Harrelson, Anne Heche, Sigourney Weaver, Ice Cube, Ned Beatty, Steve Buscemi, Cynthia Nixon, Robin Wright. (12)
James Ellroy. Kuva tv-dokumentista L.A., rikoselokuvan kaupunki (Los Angeles Film Noir).
"Minulle politiikka on yhtä kuin rikollisuus." James Ellroy. James Ellroy. Kuva tv-dokumentista L.A., rikoselokuvan kaupunki (Los Angeles Film Noir). Teemalauantai,l.a. rikoselokuvan kaupunki
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa