Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka Live: Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua? Marja Hintikka Liven vinkit.
Tarvitsetko apua? Marja Hintikka Liven vinkit. Kuva: Annukka Palmén-Väisänen, Yle tarvitsetko apuaq

Tarvitsetko apua perheen ja parisuhteen ruuhkavuosissa? Marja Hintikka Live listaa auttajia, joilta löytyy täsmäapua perheen ja parisuhteen erilaisiin pulmatilanteisiin ja kriiseihin.

Väestöliitto

Perheaikaa.fi

Perheaikaa.fi on maksuton verkkopalvelu, joka on tarkoitettu lasta suunnitteleville, odottaville ja kaikille lapsiperheiden vanhemmille. Verkkopalvelussa yhdistyvät asiantuntijoiden antama ohjaus, neuvonta ja tiedon jakaminen sekä vertaistuki. Verkkopalvelu tukee vanhempia perhe-elämän ja parisuhteen erilaisissa vaiheissa ja haasteissa. Perheaikaa.fi verkkopalvelu tarjoaa sekä reaaliaikaisia että ei-reaaliaikaisia toimintoja. Lisäksi tarjolla on juttuja ja videoita.

Reaaliaikaiset toiminnot

 • Livechatit– asiantuntijoiden tai koulutettujen vertaishenkilöiden ohjaamia 1-2 tunnin ryhmäkeskusteluja kirjoitetussa muodossa.
 • Nettiluennot – asiantuntijaluennot tarjoavat tietoa ja mahdollisuuden kysyä ja keskustella asiantuntijan kanssa.
 • Nettivastaanotot- asiantuntijat tarjoavat netissä tapahtuvia maksuttomia vastaanottoaikoja.

Ei-reaaliaikaiset toiminnot

 • Suljetut ryhmät - asiantuntijoiden tai koulutettujen vertaishenkilöiden ohjaamia 1-2 kk kestäviä, esimoderoituja keskusteluryhmiä. Keskusteluun pääsee osallistumaan vain ryhmään valitut.
 • Kurssit – runsas valikoima oma-apu kursseja, jotka työstetään omassa tahdissa.
 • Keskusteluketjut

Tukea ja tietoa murrosikäisten lasten vanhemmille
www.urpot.fi -verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea murrosikäisten vanhemmille. Verkkosivuilta voi lukea ja katsoa asiantuntija-artikkeleita ja -videoita. Tarjolla on myös nettivastaanotto ja Kysy asiantuntijalta -palsta.

Tietoa lapsen seksuaalisesta kehityksestä vanhemmille
http://www.vaestoliitto.fi/lapsijaseksuaalisuus/

Parisuhteen tueksi
Tietoa ja tukea, asiantuntija-artikkeleita, kolumneja: http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/

Ilmaiset nettikurssit kaikille kiinnostuneille:
http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/nettikurssit/tunnekeskeinen-parisuhdekurssi/
http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/nettikurssit/miesten-erokoulu/

Verkossa olevia maksuttomia palveluja:
http://nettipalvelut.vaestoliitto.fi/kysy-asiantuntijalta/parisuhteen-tueksi/
http://nettipalvelut.vaestoliitto.fi/nettivastaanotto/parisuhteen-tueksi/

Apua ja tukea akuutteihin kriiseihin:
http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/palvelut/neuvontapuhelin/

Perheen ja työn yhteensovittaminen
Tietoa, tukea, vinkkejä: Parassyy.fi

Suomen Mielenterveysseura

Tukea ja apua. Omaa mielen hyvinvointia ja perheen voimavaroja voi vahvistaa.

Jokainen kohtaa elämässään vastoinkäymisiä, vaikeita elämäntilanteita ja kriisejä, mutta niihin on saatavissa apua ja tukea. Suomen Mielenterveysseura tarjoaa tukea ja apua puhelimitse, kasvokkain, verkossa ja ryhmissä. Lähetettä ei tarvita ja tuki on maksutonta. Tukea saa myös nimettömänä.

Puhelimitse

Valtakunnallinen Kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202
Arkisin klo 09.00–07.00
Viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00

Kriisipuhelimessa saa luottamuksellista keskusteluapua. Keskustelut käydään nimettöminä. Päivystäjinä toimivat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset.

Verkossa

Verkkokriisikeskus Tukinetissä on Mielenterveysseuran Net-tuki Live -palvelu. Live tarjoaa reaaliaikaista tukea ja apua chat-päivystyksenä.

Net-tuki Live chat-päivystys www.tukinet.net
Ma-to klo 15.00-19.00

Livessä vastaavat koulutetut tukihenkilöt ja kriisityöntekijät. Live on tarkoitettu tilanteisiin, joissa tarvitset heti keskusteluapua, tukea tai neuvoja.

Tukinetissä on myös Mielenterveysseuran Net-tuki -palvelu. Net-tuessa asiakas saa oman ammattilaisen tai koulutetun vapaaehtoisen tuekseen ja voi hänen kanssaan kirjoittaen käydä keskustelua maksimissaan kuuden kuukauden ajan.

Kasvokkain

Mielenterveysseuran kriisi­keskusverkostoon kuuluu 22 eri puolella Suomea toimivaa kriisikeskusta. Kriisikeskusten kriisivastaanotoilla voi keskustella kriisityöntekijän tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa. Lähetettä ei tarvita ja tuki on maksuton.

Lähimmän kriisikeskuksen yhteystiedot löydät Mielenterveysseuran verkkosivuilta osoitteesta: www.mielenterveysseura.fi/kriisikeskusverkosto

Ryhmissä

Ohjatuissa vertaistukiryhmissä samankaltaisia vaikeuksia tai menetyksiä kohdanneet saavat tukea ohjaajilta ja toisilta ryhmäläisiltä.

Ryhmiin on jatkuva haku ja niihin voi hakea ilman lähetettä. ''Tietoja vertaistukiryhmistä osoitteessa www.mielenterveysseura.fi/vertaistukiryhmät

Lisätietoa Mielenterveysseuran verkkosivuilta mielenterveysseura.fi ja kohdasta tukea ja apua www.mielenterveysseura.fi/fi/tukea-ja-apua

Muita avuntarjoajia

Rikosuhripäivystys
Rikosuhripäivystys RIKU tarjoaa rikoksen uhriksi joutuneelle, hänen läheiselleen tai rikosasiassa todistavalle tukea ja neuvontaa. Asiakkaita palvellaan puhelimitse ja henkilökohtaisissa tapaamisissa. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.
Ensi- ja turvakotien liitto
Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi silloin, kun kotiin jääminen väkivallan, uhkailun tai pelon takia on mahdotonta tai suorastaan vaarallista.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavat puhelimet
Auttavat puhelin- ja nettipalvelut ovat tukipalveluita jotka tarjoavat nuorille ja vanhemmille mahdollisuuden tulla kuulluksi.
Tukinet
Tukinetissä voit maksutta saada henkilökohtaista tukea, osallistua erilaisiin keskusteluryhmiin tai etsiä tietoja.

Lisää avuntarjoajia löytyy mm. Punaisen Ristin sivujen kautta.

Ps Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.