Hyppää pääsisältöön

Mitä ajatuksia Lenitan jakso herätti?

Katri Manninen Lenitan kuvauksissa
Katri Manninen Lenitan kuvauksissa päähenkilö

Loppuunpalamisesta toipuva Lenita kutsui parven selvittämään kannattaako hänen jatkaa nykyisessä työpaikassaan vai olisiko parempi vaihtaa alaa. Mitä enemmän parvi perehtyi asiaan, sitä selvemmäksi sille kävi ettei ongelmana ollut niinkään työn vaativuus kuin Lenitan pakonomainen tarve pitää kaikki langat käsissään.

Olen itsekin syyllistynyt aika ajoin kontrollifriikkeyteen. Uskon että se kumpuaa alitajuisesta tunteesta, että maailma on turvaton paikka. Elämä voi heittää eteen koska vain jotain kamalaa. Muut ihmiset ovat arvaamattomia olentoja, jotka voivat pettää ja jättää hetkenä minä hyvänsä.

Ihmismielelle on ominaista hakea todisteita sen puolesta, mitä se uskoo todeksi. Jos uskomme että muut ihmiset ovat epäluotettavia, hakeudumme helposti epäluotettavien ihmisten seuraan. Tai ehkä toimimme tavalla, joka estää muita osoittamasta että he ovat luotettavia. Silloinkin kun he tekevät kaikkensa todistaakseen olevansa ystävyytemme arvoisia, saatamme epäillä heidän tarkoitusperiään tai ymmärrystään.

Mitä vähemmän annamme ihmisille mahdollisuuksia todistaa, että heihin voi luottaa, sitä vähemmän uskallamme luottaa muihin. Luottamuspula saa maailman tuntumaan aina vain vaarallisemmalta ja yksinäisemmältä paikalta.

Kahmimme itsellemme velvollisuuksia, koska luulemme että "vain minä voin hoitaa tämän kunnolla". Emme tukeudu muihin, koska epäilemme etteivät he osaa, voi tai halua auttaa.

Kontrollifriikin elämä on kovaa ja kuluttavaa. Ei ihme, että se johtaa usein loppuunpalamiseen. Pitkäkään lepo ei auta, jos kontrollifriikki ei opi hölläämään otettaan jokaisesta vaikutuspiirissään olevasta yksityiskohdasta. Se edellyttää luottamusta.

Minä opin luottamaan siihen, että pohjimmiltaan ihmiset ovat hyviä ja yrittävät parhaansa. Kaikki ei mene aina putkeen, mutta elämä kantaa.

Isoisäni vanhaa ajatusta soveltaen: matkalla ei välttämättä rikastu, mutta ainakin siinä viisastuu.

En olisi mitenkään ennen kuvausten alkua voinut kuvitella parven loppuratkaisua. Se oli sarjan konkreettisin ja kovin veto, jolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Parvi työnsi Lenitan puoliväkisin luottamuksen polulle. Aika näyttää miten pitkälle hän uskaltaa sitä kävellä.

Mitä sinä ajattelet parven ratkaisusta?

Oliko parven Lenitalle antama ratkaisu mielestäsi oikea?

Oliko hyvä asia, että parvi ehdotti Lenitalle kauan sitten tapahtuneen ratkaisun oikaisemista? Oliko vanhoilla ratkaisuilla mitään tekemistä Lenitan nykyisen ongelman kanssa? Voiko vääryyden korjaaminen auttaa Lenitaa ajautumasta uuteen loppuunpalamiseen?

Kyllä, parven ratkaisu estää Lenitaa palamasta uudelleen loppuun.
97% (64 ääntä)
Ei, ratkaisu vain hankaloittaa Lenitan elämää.
3% (2 ääntä)
Ääniä yhteensä: 66
 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.