Hyppää pääsisältöön

Psykopaatin resepti

Psykopaatin resepti
Psykopaatin resepti docventures

Sarjamurhaaja on lähes poikkeuksetta psykopaatti. Psykopaatti eroaa tavallisesta ihmisestä fysiologisesti hermoston, aivojen rakenteen ja geenien osalta. Onneksi myös luonteella ja ympäristötekijöillä on vaikutusta.

1. Aivot

Psykopaatin aivot
Psykopaatin aivot docventures

Psykopaatin autonominen hermosto ei reagoi samoin kuin valtaväestön inhoa, pelkoa tai vaaraa viestiviin signaaleihin, eli hän ei reagoi luontaisesti asioihin, joihin muut reagoivat. Psykopaatti voi seurata lasten kiduttamista ilman, että sydämen syke kiihtyy tai kämmenet hikoavat.

Psykopaatilla on selkeitä toiminnallisia puutteita mantelitumakkeessa. Silmien takana sijaitseva aivokuori on tutkijoiden mukaan vastuussa moraalisesta ja eettisestä päätöksenteosta ja impulsiivisesta käytöksestä. Aivokuori jarruttaa mantelitumakkeen reaktioita.

Lisäksi kahdella geenillä (MAOA ja CDH13) on vahva yhteys erittäin väkivaltaiseen käytökseen. MAOA-geeni tuottaa entsyymiä, joka hajottaa serotoniinia. Geeniä on kahdenlaista, sekä yliaktiivista että vaimentunutta. Molemmat muodot ovat yhteydessä väkivaltaisuuteen. Yli puolet länsimaalaisista kantaa korkea-aktiivista muotoa geenistä.

2. Psykologiset ominaisuudet

Psykopaatin luonne
Psykopaatin luonne docventures

Psykopaatti kantaa yllään "normaaliuden viittaa": vaikuttaa usein karismaattiselta, miellyttävältä ja älykkäältä persoonalta, mutta ei tunne lainkaan empatiaa, katumusta, pelkoa tai ahdistusta. Hän osaa kyllä näytellä erilaisia tunteita vakuuttavasti.

Psykopaatti ei ymmärrä tehneensä mitään väärää, joten rankaiseminen on turhaa.

Psykopaatti ei ymmärrä tehneensä mitään väärää, joten rankaiseminen on turhaa. Eettinen dilemma aiheutuu siitä, että psykopatiaan ei ole hoitomuotoa. Mitä heille pitäisi tehdä?

Psykopaatin luonteenpiirteet Hervey Cleckleyn mukaan:

 • Pinnallinen viehätysvoima ja älykkyys
 • Harhaluulojen ja muiden irrationaalisten ajattelun merkkien puuttuminen
 • Hermostuneisuuden tai psykoneuroottisten oireiden puuttuminen
 • Epäluotettavuus
 • Valheellisuus ja epärehellisyys
 • Katumuksen ja häpeän puuttuminen
 • Epäsosiaalinen käyttäytyminen, joka on heikosti motivoitunutta
 • Huono arvostelukyky ja kyvyttömyys oppia kokemuksista
 • Patologinen itsekeskeisyys ja kyvyttömyys rakastaa
 • Yleinen tunneköyhyys
 • Oivalluskyvyn spesifi puute
 • Välinpitämättömyys interpersoonallisissa suhteissa
 • Outo ja luotaantyöntävä käyttäytyminen juopuneena ja joskus muulloinkin
 • Tekee harvoin itsemurhan
 • Sukupuolielämä on persoonatonta, triviaalia ja heikosti integroitunutta
 • Elämän suunnitelmattomuus
Psykopaatti yhteiskunnassa
Psykopaatti yhteiskunnassa docventures

Psykopatian kriteerit täyttyvät:

 • vankiaineistossa 15-25 %
 • henkirikoksen tekijöistä 30 %
 • sarjamurhaajista 90 %
 • kokonaisväestöstä 1 %
 • toimitusjohtajina toimivista henkilöistä 4 %

3. Ympäristö

Psykopatia ei välttämättä tee ihmisestä rikollista, eivätkä kaikki rikolliset ole psykopaatteja. Neurobiologi James Fallon havaitsi puolivahingossa, että hänellä on psykopaatin aivot. Miksi Fallonista ei tullut sarjamurhaajaa, vaikka hän on testien mukaan selkeä psykopaatti? Fallon kiittää tästä äitään: hänellä oli onnellinen lapsuus.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures