Hyppää pääsisältöön

Sibelius sävelsi loppuun asti

Miksi Sibelius ei jäänyt koskaan eläkkeelle? Kahdeksanosainen fiktiivinen pienoisdokumenttisarja Sehän on Sibelius! päättyy jaksoon, jonka aiheena on lopettamisen vaikeus. Asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, kirjailija ja suomentaja Martti Anhava, työnohjaaja Helena Ahonen, pukututkija Minna Kaipainen ja lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen.

Ikääntyvä Jean Sibelius sävelsi yli 25 vuotta ilman, että olisi enää julkaissut mitään.

- Sibelius eli itse asiassa noin kolmekymmentä vuotta eläkeläisen elämää. Hän jatkoi kuitenkin työn tekemistä. Ei vain syntynyt semmoisia lopputuloksia, joita hän olisi halunnut päästää julkisuuteen, toteaa työnohjaaja Helena Ahonen.

Uusi sinfonia on päässäni! Saa nyt sitten nähdä miten sen käy. Mutta se elää! Askartelen usein sen parissa yöllä.― Jean Sibelius
Sibeliuksen naama kuussa
Yösäveliä Sibeliuksen naama kuussa Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen yö säveliä

Kirjailija ja suomentaja Martti Anhava arvelee, että työnteon prosessi muuttui Sibeliukselle tärkeämmäksi kuin lopputulos.

- Se korostuu varsinkin, kun tuloksia alkaa tulla yhä vähemmän. Muistan kirjailija Tytti Parraksen joskus sanoneen, että kirjoittaminen on hänestä hauskaa ja että hän kirjoittaa jatkuvasti, mutta julkaisemisen ajatus on kauhea.

Säveltäjä Kaija Saariaho ei ole koskaan ajatellut lopettavansa säveltämistä.

- Mitäs ihmettä minä nyt sitten tekisin, hän naurahtaa.

Sibelius eli pitkän elämän, toisin kuin monet hänen sukupolvensa miehet. Lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen arvioikin Sibeliuksen olleen perusterve.

- Kun Sibelius oli 90-vuotias, hänen ikätoverinsa olivat käytännösti katsoen kaikki kuolleet.

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Vanha Sibelius Jussi Sarvela. Toinen vanha Sibelius Sulevi Lyly. Kuolema Laura Lehtola. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Graafikot Minna Lusa ja Samuli Alapuranen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Matti Seppänen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema perjantaina 16.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 3.12. klo 19.50

Lue lisää
Lue Kirsi Kukkuraisen animaatioista

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua