Hyppää pääsisältöön

Sibelius sävelsi loppuun asti

Miksi Sibelius ei jäänyt koskaan eläkkeelle? Kahdeksanosainen fiktiivinen pienoisdokumenttisarja Sehän on Sibelius! päättyy jaksoon, jonka aiheena on lopettamisen vaikeus. Asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, kirjailija ja suomentaja Martti Anhava, työnohjaaja Helena Ahonen, pukututkija Minna Kaipainen ja lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen.

Ikääntyvä Jean Sibelius sävelsi yli 25 vuotta ilman, että olisi enää julkaissut mitään.

- Sibelius eli itse asiassa noin kolmekymmentä vuotta eläkeläisen elämää. Hän jatkoi kuitenkin työn tekemistä. Ei vain syntynyt semmoisia lopputuloksia, joita hän olisi halunnut päästää julkisuuteen, toteaa työnohjaaja Helena Ahonen.

Uusi sinfonia on päässäni! Saa nyt sitten nähdä miten sen käy. Mutta se elää! Askartelen usein sen parissa yöllä.― Jean Sibelius
Sibeliuksen naama kuussa
Yösäveliä Sibeliuksen naama kuussa Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen yö säveliä

Kirjailija ja suomentaja Martti Anhava arvelee, että työnteon prosessi muuttui Sibeliukselle tärkeämmäksi kuin lopputulos.

- Se korostuu varsinkin, kun tuloksia alkaa tulla yhä vähemmän. Muistan kirjailija Tytti Parraksen joskus sanoneen, että kirjoittaminen on hänestä hauskaa ja että hän kirjoittaa jatkuvasti, mutta julkaisemisen ajatus on kauhea.

Säveltäjä Kaija Saariaho ei ole koskaan ajatellut lopettavansa säveltämistä.

- Mitäs ihmettä minä nyt sitten tekisin, hän naurahtaa.

Sibelius eli pitkän elämän, toisin kuin monet hänen sukupolvensa miehet. Lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen arvioikin Sibeliuksen olleen perusterve.

- Kun Sibelius oli 90-vuotias, hänen ikätoverinsa olivat käytännösti katsoen kaikki kuolleet.

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Vanha Sibelius Jussi Sarvela. Toinen vanha Sibelius Sulevi Lyly. Kuolema Laura Lehtola. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Graafikot Minna Lusa ja Samuli Alapuranen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Matti Seppänen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema perjantaina 16.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 3.12. klo 19.50

Lue lisää
Lue Kirsi Kukkuraisen animaatioista

Lue myös - yle.fi:stä poimittua