Hyppää pääsisältöön

Vikellys - voimistelua laukkaavan hevosen selässä

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Vikellys, eli akrobatia hevosen selässä on monelle tuttu näky sirkusareenoilta. Nykyään koko lajin olemus on muuttunut haastavammaksi ja akrobaattisemmaksi, oikeaksi kilpaurheiluksi. Vielä 1900-luvun alussa ratsuväessäkin harjoitettiin vikellystä ratsumiesten tasapainon parantamiseksi. Suomeen laji rantautui nykyisessä muodossaan 1980-luvulla.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Vauhdikasta voimistelua laukan rytmissä

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Vikellyksessä hevonen laukkaa isolla ympyrällä juoksuttajan ympäri. Hevosen juostessa ympyrällä, vikeltäjä juoksee sen vierelle ja hyppää vauhdista hevosen selkään.

Päästyään kyytiin vikeltäjä tekee erilaisia voimisteluliikkeitä, jotka soveltuvat hevosen selässä suoritettaviksi. Juoksuttaja huolehtii liinan ja juoksutusraipan avulla hevosen hallinnasta, eli vikeltäjät keskittyvät vain voimisteluun. Vikeltäjä kuitenkin lukee jatkuvasti hevosen liikkeittä ja askelrytmiä suorituksensa aikana.

Vikellykseen tarvitaan muutakin kuin voimisteluvaatteet

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevosen varustuksiin kuuluvat vikellysvyö ja -patja, nivelkuolainsuitset ja sivuohjat sekä hyvät jalkasuojat ja pintelit, jotka antavat tukea hevosen tasapainon joutuessa koetukselle. Vikellysvyössä on kaksi suurta kahvaa, joita vikeltäjä voi käyttää liikkeissä, sekä hevosen selkään nousussa.

Vikeltäjällä puolestaan on voimistelupuku, sekä kumipohjaiset voimistelutossut. Aloittelijoille riittävät vaatteet, joissa on helppo liikkua, mutta ne eivät saa olla liian löysät. Aloittelijoille suositellaan kypärän käyttöä.

Treenata voi myös käynnissä tai vikellyspukin päällä

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Vikellys näyttää haastavalta ja jopa pelottavalta, mutta harrastusta ei tarvitse aloittaa laukkaavan hevosen selässä. Ensimmäiset harjoitukset tehdään hevosen seistessä paikallaan ja sen jälkeen käynnissä.

Myös vikellyspukin päällä voi harjoitella liikkeitä ja ottaa tuntumaa ennen selkään nousua. Lajia paljon harrastavat vikeltäjätkin voimistelevat usein pukin päällä treenatessaan.

Perusistunnasta seisontaan ja lankkuun, yksin tai yhdessä

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Vikellyskilpailuissa tulee esittää tietyt perusliikkeet, joita on kuusi. Näistä perusliikkeistä aloitetaan harjoittelu, vaikka ei kilpailuihin tähtäisikään, sillä ne antavat hyvän pohjan muihin liikkeisiin ja vartalon hallintaan.

Perusliikkeisiin kuuluvat perusistunta, polvivaaka, mylly, sakset, seisonta ja lankku. Vaikka näitä liikkeitä kutsutaan perusliikkeiksi, niistä osa on todella vaativia ja vaatii vikeltäjältä voimakasta lihaskuntoa ja taidokasta vartalonhallintaa.

Vikellyksessä voi kilpailla yksin, pareittain tai joukkueena. Suomessa järjestetään kisoja kaikissa näissä muodoissa pukkivikellystapahtumien lisäksi. Kansainvälisesti laji kehittyy ja kasvaa koko ajan. Ensimmäiset kansainväliset vikellyskisat järjestettiin 1980-luvulla ja ensimmäinen World Cup Saksassa 2011.

Teksti Veera Ojola
Kuvissa Heta Vihro

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.