Hyppää pääsisältöön

”Yrittänyt säveltää, mutta siinä ei ollut schwungia"

Sehän on Sibelius! -sarjan kuudennen osan keskiössä ovat Sibeliuksen työ ja inspiraatio. Sibelius työskenteli ankarasti, ja siihen tarvittiin alkoholia, alasinta ja auringonnousuja. Asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, työnohjaaja Helena Ahonen ja grafologi, FM Tero Asp.

Sarjan viidennessä osassa Pappa ja perhe kävi selväksi, että lasten aiheuttama melu häiritsi Sibeliuksen työntekoa. Säveltäjällä oli muitakin vaikeuksia vuosikymmeniä kestäneen uransa varrella. Työnohjaaja Helena Ahonen uskoo, että Sibelius oli asettanut rimansa hyvin korkealle.

- Työnohjaaja kyselisi Sibeliukselta, mihin hän riman asettaa, mistä hän tietää, että se on oikealla tasolla, ja mistä hänen käsityksensä siitä, että teos tai joku kohta on valmis, on mahdollisesti muodostunut.

Sibeliuksen päiväkirjaa Kansallisarkistossa tutkiva grafologi Tero Asp näkee käsialassa vaihtelevia mielialoja.

- Tässä näkyy lähinnä pyrkimys päästä irti alakuloisista mielialoista, jota vielä vahvistavat nämä t-kirjaimet hyvin alhaalla. Rivi nousee, jolloin näkisin, että siinä kiskotaan itseään ylös murheen alhosta. Seuraava sivu osoittaa jo rivien suoruudesta päätellen, että siinä on joltisestikin onnistuttu.

On todella kiusallista katsella Sibeliusta silloin, kun hän on juuri synnyttämässä musiikkiaan. Ihmiset luulevat, että minä olen saattamassa mielenvikaista ihmistä.― Walter von Konow
Sehän on Sibelius.
Sibelius saa inspiraation junassa Sehän on Sibelius. Kuva: Kirsi Kukkurainen/Yle jakso 6

Sibelius sävelsi mieluiten Ainolan rauhassa. Säveltäjä Kaija Saariaho pohtii, että kokemus Suomen luonnossa on vaikuttanut hänen omaan orkestraatioonsa.

- Uskon, että niin on myös monella muulla säveltäjällä. Ei vähintään tietenkään Sibeliuksella.

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Matti Seppänen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema keskiviikkona 14.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 19.11. klo 19.50

Lue lisää
Lue Kirsi Kukkuraisen animaatioista

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua