Hyppää pääsisältöön

”Yrittänyt säveltää, mutta siinä ei ollut schwungia"

Sehän on Sibelius! -sarjan kuudennen osan keskiössä ovat Sibeliuksen työ ja inspiraatio. Sibelius työskenteli ankarasti, ja siihen tarvittiin alkoholia, alasinta ja auringonnousuja. Asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, työnohjaaja Helena Ahonen ja grafologi, FM Tero Asp.

Sarjan viidennessä osassa Pappa ja perhe kävi selväksi, että lasten aiheuttama melu häiritsi Sibeliuksen työntekoa. Säveltäjällä oli muitakin vaikeuksia vuosikymmeniä kestäneen uransa varrella. Työnohjaaja Helena Ahonen uskoo, että Sibelius oli asettanut rimansa hyvin korkealle.

- Työnohjaaja kyselisi Sibeliukselta, mihin hän riman asettaa, mistä hän tietää, että se on oikealla tasolla, ja mistä hänen käsityksensä siitä, että teos tai joku kohta on valmis, on mahdollisesti muodostunut.

Sibeliuksen päiväkirjaa Kansallisarkistossa tutkiva grafologi Tero Asp näkee käsialassa vaihtelevia mielialoja.

- Tässä näkyy lähinnä pyrkimys päästä irti alakuloisista mielialoista, jota vielä vahvistavat nämä t-kirjaimet hyvin alhaalla. Rivi nousee, jolloin näkisin, että siinä kiskotaan itseään ylös murheen alhosta. Seuraava sivu osoittaa jo rivien suoruudesta päätellen, että siinä on joltisestikin onnistuttu.

On todella kiusallista katsella Sibeliusta silloin, kun hän on juuri synnyttämässä musiikkiaan. Ihmiset luulevat, että minä olen saattamassa mielenvikaista ihmistä.― Walter von Konow
Sehän on Sibelius.
Sibelius saa inspiraation junassa Sehän on Sibelius. Kuva: Kirsi Kukkurainen/Yle jakso 6

Sibelius sävelsi mieluiten Ainolan rauhassa. Säveltäjä Kaija Saariaho pohtii, että kokemus Suomen luonnossa on vaikuttanut hänen omaan orkestraatioonsa.

- Uskon, että niin on myös monella muulla säveltäjällä. Ei vähintään tietenkään Sibeliuksella.

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Matti Seppänen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema keskiviikkona 14.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 19.11. klo 19.50

Lue lisää
Lue Kirsi Kukkuraisen animaatioista

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua