Hyppää pääsisältöön

Afrikan lapsisotilaskuvaus Beasts of No Nation on matka pimeyden ytimeen

beasts of no nation
beasts of no nation Kuva: Netflix beasts of no nation

Netflixin oma elokuvatuotanto alkaa särmikkäällä ja korkealla profiililla elokuvalla Afrikan lapsisotilaista. Idris Elban tähdittämä Beasts of No Nation on epätoivoa ja pahoinvointia aiheuttava pessimistinen sotaelokuva, mutta silti toivoa pilkahtelee siellä täällä. Heti tulee tunne että tässä on klassikkoainesta.

Beasts of No Nation pohjautuu Harwardissa opiskelleen Uzodinma Iwealan kirjaan Ei kenenkään lapset, joka sai 2005 huomattavan hyvän vastaanoton maailmalla. Kirjan tapahtumat sijoittuvat nimeämättömään, kuvitteelliseen Länsi-Afrikan maahan, mutta tapahtumapaikka muistuttaa Nigeriaa. Kirjan ja elokuvan kuvausta lapsisotilaiden elämästä pidetään totuudenmukaisena.

Sisällissota on käynnissä. Elokuva kertoo 10- vuotiaan Agu-pojan (Abraham Attah) kokemana, mitä tapahtuu kapinallisten ja hallituksen joukkojen väliin puskuyrivyöhykkeelle jääneen kylän väestölle.

beasts of no nation
beasts of no nation Kuva: Netflix beasts of no nation

Kyläläisten tilanne on enemmän kuin hankala. YK-joukkojen poistuttua alueelle tulee hallituksen joukkoja, jotka tappavat kyläläisiä koska luulevat näitä kapinallisiksi. Agu menettää perheensä, osa ammutaan, osa pääsee pakoon.

Siihen loppuu lapsuus. Alkaa hurja, yksinäinen pakoretki viidakossa, ja nälän riivaama Agu jää kapinallisjoukkion vangiksi. Komentaja (Idris Elba) aseellinen ryysyläisjoukkio koostuu nuorista miehistä ja keskenkasvuisista pojista. Agusta aletaan tehdä lapsisotilasta, ensin varusteiden kantaja, sitten käteen lyödään Kalashnikov ja koulutetaan tappajaksi.

Komentaja pelottelee lapsisotilaansa pikateloituksilla ja usuttaa heidät huumepäisinä siviilien kimppuun, ryöstämään, tuhoamaan, raiskaamaan ja tappamaan.

Beasts of No Nation on erittäin raaka ja brutaali elokuva, mutta ei typerän tarkoitushakuisesti: lapsisotilasaiheen käsittely ei onnistuisi muuten. On välttämätöntä näyttää, miten epäröivä Agu pakotetaan teloittamaan macheteveitsellä vangiksi saatu mies tien varressa. Myöhemmin tulee lisää kohtauksia, joita ei voi katsoa tuntematta pahoinvointia. Komentaja pelottelee lapsisotilaansa pikateloituksilla ja usuttaa heidät huumepäisinä siviilien kimppuun, ryöstämään, tuhoamaan, raiskaamaan ja tappamaan.

Sissijoukon toimintamalli ei ole pitemmän päälle kestävä edes sisällissotaa käyvässä Länsi-Afrikan maassa.

beasts of no nation
beasts of no nation Kuva: Netflix beasts of no nation

Idris Elban näyttelemä Komentaja on kiinnostava hahmo, joka tuo helposti mieleen Ilmestyskirja.Nytin (ja Joseph Conradin romaanin Pimeyden sydän) eversti Kurtzin (romaanissa norsuunluukauppias). Mutta Elban esittämä hahmo ei ole Coppolan ja Brandon Kurtzin kaltainen myyttinen ja mystinen turmeltunut suurmies, vaan realistinen sosiopaatti, jossa on ripaus petollista isällistä karismaa. Julmuuksiin ja päämäärättömään tappamiseen nyrjähtänyt mies on kadottanut idealisminsa, jos sitä on koskaan ollutkaan ryöstöretkien kiertueella.

Kirjan ja elokuvan kuvausta lapsisotilaiden elämästä pidetään totuudenmukaisena.

Komentajan suoltama propaganda on köyhän kansan populismia, mutta itse asiassa hän on puhdas hyväksikäyttäjä. Hänen valtansa metodi on yhdistelmä inspiroituneita puheita ja raakaa kurinpitoa.
Mutta Komentaja on pohjimmiltaan säälittävä väkivaltainen kovanaama, jonka valta pätee ainoastaan suhteessa nuorempiin miehiin ja lapsiin. Komentaja on Agulle kuin huono isä ja näiden dynamiikalle elokuva rakentuu.

beasts of no nation
beasts of no nation Kuva: Netflix beasts of no nation

Kuten elokuvassa käy ilmi, Komentajan vallalla ei todennäköisesti ole laajempaa jatkuvuutta. Komentaja on Elban uran kohokohtia hänen Wire-sarjaan luomansa sofistikoituneen gangsterin Stringerin ohella.

True Detectivessä taitonsa näyttäneen ohjaaja/käsikirjoittaja/kuvaaja Cary Joji Fukunagan harrastama realistinen kerronta on suvereenia ja shokeeraavaa, mutta sentimentaalisuuden hän väistää. Brutaalin arkisia kohtauksia rytmittävät unenomaiset jaksot. Tarinan pohjaton surullisuus tulee ilmi parhaiten lapsisotilaiden ilmeettömiltä kasvoilta. Ja kohtauksessa, jossa ryöstämään tullut Agu halaa ensimmäistä vastaan tullutta naista kuin äitiä.

beasts of no nation
beasts of no nation Kuva: Netflix beasts of no nation

Lapset ovat lapsia sodassakin, ja tästä syntyy muutakin mustaa huumoria. Päähenkilö nauraa kun uudet lapset joutuvat pakolla huvittavaan äkseerauskoulutukseen. Kun kamera kääntyy, vieressä näiden lapsien tuttuja (kenties omaisia) silvotaan veitsillä. Lapsinäyttelijät ja varsinkin päähenkilö Agua esittävä Abraham Attah ovat äärimmäisen uskottavia rooleissaan.

Beasts of No Nation on epätoivoa ja pahoinvointia aiheuttava pessimistinen sotaelokuva, mutta silti toivoa pilkahtelee siellä täällä. Vaikka lapsen kokemukset ovat traumaattisia, ehkä silti tavallinen elämä on vielä mahdollista.