Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Älykellot eivät olleet ajan tasalla Kolmen kovan testissä

Kuningaskuluttajan Kolme kovaa testasivat Android Wear -älykelloja, joissa on langaton Wi-Fi. Testituotteissa akku tyhjeni nopeasti ja Wi-Fi toimi sattumanvaraisesti, joten täysin valmiita tuotteita kellot eivät vielä ole. Testatut tuotteet ovat LG Watch Urbane, Motorola Moto 360 ja Sony SmartWatch 3.

Testaajakolmikkomme on helsinkiläis-espoolainen kaveriporukka, joka tykkää peleistä ja tekniikasta. Jarno Paavolan työhön kirjastossa kuuluu muun muassa pelikonsoleiden korjailu. Michael Wikberg työskentelee ohjelmoijana, mutta myös muu elektroniikan säätäminen kiinnostaa. Helmi Petäjällä on ollut jo ennen testiä käytössä älykello, josta on tullut välttämättömyys.

- Ilman ei enää pärjää. Töissäkin se on nopea tarkistaa, onko joku saapunut viesti tärkeä vai ei, kun työaikana ei voi selata kännykkää, Helmi kertoo.

Kuningaskuluttajan Kolme kovaa testatut älykellot ranteissaan.
Kolme kovaa: Helmi Petäjä, Michael Wikberg ja Jarno Paavola. Kuningaskuluttajan Kolme kovaa testatut älykellot ranteissaan. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi älykellot

Ok Google: Mikä on älykello?

Älykello on kuin kompakti versio älypuhelimesta, mutta kellon muodossa ja ranteessa. Älykelloista on povattu apua kiireiseen arkeen. Kaikki saapuvat ilmoitukset näkyvät ranteessa, joten puhelinta ei jatkuvasti tarvitse kaivaa esiin.

Androidista tuttuun tapaan testikelloihin saa sovelluksia, kuten aktiivisuusmittareita, sähköpostin, karttapalvelun, Google-haun, kalenterin tai vaikka Youtuben. Motorolassa ja LG:ssä on myös itse kelloon rakennettu sykemittari.

Kolme älykelloa, LG, Sony ja Motorola, testaajien ranteissa.
Testituotteet olivat käytössä kuukauden. Kolme älykelloa, LG, Sony ja Motorola, testaajien ranteissa. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi älykellot

Puheluita ei voi kellolla soittaa, mutta niitä voi vastaanottaa. Puheluun vastataan lähettämällä soittajalle valmis viesti, esimerkiksi “Soitan pian takaisin”.

Paras tapa kommunikoida sen kanssa on puhua, ei näpytellä.

Tekstiviestit, sähköpostit ja sosiaalisen median ilmoitukset näkyvät kellossa, mutta vastaaminen on hankalampaa, kuin älypuhelimessa.

Kellojen näytöt ovat niin pieniä, että paras tapa kommunikoida sen kanssa on puhua, ei näpytellä. Sanomalla kellolle “Ok, Google” voi aloittaa Google-haun tai vaikka asettaa muistutuksen.

- Englantia pitää edes murtaen osata, sillä kellojen puheentunnistus ei oikein ymmärrä suomea, Jarno opastaa.

Kellot tunnistavat myös eleitä. Rannetta heilauttamalla ilmoitukset vaihtuvat ruudussa tai kellotaulu aktivoituu.

Automaattinen kirkkaudensäätö on älykellossa plussaa

Vaikka testikelloissa on kaikissa sama käyttöjärjestelmä, eroja löytyy esimerkiksi näytöistä. Jokaisella kellolla oli oma heikkoutensa näytön osalta.

Motorola Moto 360 -älykellon ruudussa on muistutus.
Kirkkaudentunnistin nappasi Motorolan ruudusta palasen. Motorola Moto 360 -älykellon ruudussa on muistutus. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi muistutus

- Motorolassa ja Sonyssa oli automaattinen kirkkauden säätö, mutta LG:ssä ei. LG ei vaihtanut näytön kirkkautta sen tilan mukaan, jossa oltiin, Helmi harmittelee.

LG:n kanssa tuli ongelmia etenkin kirkkaassa auringonpaisteessa, koska sisältä tullessa näytöstä on vaikea nähdä mitään.

Jarno kiinnitti huomiota näyttöjen väritoistoon.

- LG ja Motorola olivat ok, mutta Sony oli hailakampi. Musta näytti siinä harmaalta. Toisaalta Sonyn näyttö on käytännöllisin näistä, sillä se on neliö, mikä on luonnollisempaa älylaitteille, Jarno toteaa.

Kaikkia testaajia hämmensi Motorolan lähes pyöreä näyttö. Kellotaulun alareunassa oleva musta palkki, kirkkaudentunnistin, katkaisee palan pois muuten pyöreästä näytöstä. Se vaati totuttelua.

Wi-Fi toimii ­– pätkittäin

Kellot ovat yhteydessä siihen liitettyyn puhelimeen Bluetooth-yhteyden avulla. Näissä testituotteissa on myös mukana langaton Wi-Fi, jonka avulla kelloa pitäisi pystyä käyttämään myös ilman puhelinta. Ilman puhelimen Bluetoothia kello yhdistää Wi-Fi-verkkoon, joka on aiemmin tallennettu muistiin puhelimen kautta.

Sattumanvaraisesti toiminut verkkoyhteys ei testaajia vakuuttanut.

- Wi-Fi toimi noin puolet ajasta, eli yhteys katkeili aika paljon, Jarno kertoo havainnoistaan.

Wi-Fi toimi noin puolet ajasta.

Kun Wi-Fi toimi, se toimi hyvin, mutta Wi-Fin pätkiminen teki sen käytöstä hankalaa. Wi-Fin toinen ongelma oli, että verkko pitää tallentaa kelloon puhelimen kautta, jotta se toimisi.

- Jos olet kotona, työpaikalla ja vaikka jossain kauppakeskuksessa päivittäin, niin voit niiden Wi-Fin tallentaa valmiiksi. Jos menet muualle, niin silloin pitää kaivaa aina erikseen puhelin taskusta ja liittää verkko muistiin. Se ei ole kovin käytännöllistä, Helmi kertoo.

Wifin käyttö kulutti myös paljon akkua, etenkin Motorolan Moto 360:ssä.

Akunkestosta pitkä miinus

Akunkesto on älykellojen heikko kohta. Pieneen laitteeseen ei mahdu isoa akkua.

Sony SmartWatch 3:n latausjohto kiinni kellossa.
Sonyn lataussysteemi ei ollut testaajien mieleen. Sony SmartWatch 3:n latausjohto kiinni kellossa. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi smartwatch 3

Michaelin mukaan akku kesti laitteissa noin vuorokauden, parhaimmillaan puolitoista.

- 16 tunnin jälkeen missä tahansa kellossa oli jäljellä maksimissaan 20 % akkua. Koska itse käytin kelloja myös unen seuraamiseen öisin, lataus piti tehdä esimerkiksi illalla TV:tä katsellessa, eikä yöllä, Michael kertoo.

Jarnon käytössä akku kesti pidempään, ainakin Sonyn osalta. Sonyssa yhdellä latauksella pärjäsi parhaimmillaan kolmisen päivää.

- Huonoin akku oli ehdottomasti Motorolassa, etenkin, jos Wi-Fi oli käytössä, Helmi toteaa.

Motorolan ja LG:n langattomat lataustelakat saivat kiitosta. Sonyn lyhyt mini-USB-latausjohto ja vedenpitävä latausluukku kellon pohjassa oli testaajien mielestä vaikea yhdistelmä.

Älykello kiinnostaa, mutta toimiva sellainen

Älykelloista jäi testaajille positiivinen mielikuva. Täydellisiä ne eivät vielä ole.

Nämä ovat kuitenkin vielä niin kalliita laitteita, että sitä toivoisi laitteen toimivan koko ajan.

- Niissä on paljon hyviä toimintoja, mutta ne eivät aina toimi niin kuin pitäisi. Nämä ovat kuitenkin vielä niin kalliita laitteita, että sitä toivoisi laitteen toimivan koko ajan, Jarno pohdiskelee.

Helmi sanoo, ettei enää pärjää ilman älykelloa, mutta mikään testituotteista ei houkuttanut vaihtamaan pois vanhasta Pebble-kellosta, joka hänellä oli käytössä jo ennen testiä.

Älykellot ovat vielä kehittyviä laitteita, mutta niissä on hyviä ideoita. Käyttöjärjestelmä Android Weariinkin tulee jatkossa päivityksiä, jotka parantavat kellojen käytettävyyttä.

Jos Android Wearin älykellot eivät vakuuttaneet, niin Kuningaskuluttaja on myös arvioinut Applen älykellon Apple Watchin.

Plussat ja miinukset

1. Testivoittaja: LG Watch Urbane

299,99 €

LG Watch Urbane -älykello
LG Watch Urbane -älykello Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi lg

+ Sykemittaus
+ Langaton, magneettinen lataustelakka
+ Perinteisen kellon näköinen
+ Terävä näyttö

- Ei automaattista kirkkaudensäätöä2. Motorola Moto 360

239,90 €

Motorola Moto 360 -älykello
Motorola Moto 360 -älykello Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi moto 360

+ Hyvä langaton lataustelakka
+ Näyttö
+ Tunnistaa puheen hyvin

- Sykemittaus ei aina toimi
- Huono akkukesto, etenkin Wi-Fin kanssa3. Sony SmartWatch 3

218,90 €

Sonyn SmartWatch 3 -älykello
Sonyn SmartWatch 3 -älykello Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi smartwatch 3

+ Akku kesti älykelloksi hyvin
+ Helppo laittaa ranteeseen ja ottaa pois
+ Neliönäyttö luonnollinen älytoimintoihin

- Näytön väritoisto / kontrasti valju
- Lataus: lyhyt piuha ja latausluukku kellon pohjassa
- Sykemittaus puuttuu

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.