Hyppää pääsisältöön

Mihin katosi tämä leikkisä ilvesnelikko?

Ilves mittatikun vierellä riistakamerassa
Noin vuoden ikäinen poikanen mittatikun vieressä Ilves mittatikun vierellä riistakamerassa Kuva: Yle/ Hannu Rantala ilves

Leikkisä ilvesnelikko tallentui Hannu Rantalan riistakameraan Pyhärannassa Rauman eteläpuolella toissa kesänä.

Hannu Rantala on liikkunut koko ikänsä metsässä ja seurannut Pyhärannan ilveksiä kameroiden kanssa kohta kymmenen vuotta. Ilveskuiskaajaksikin kutsuttu mies tunnistaa eri yksilöt pilkuista ja tietää pentuiden kohtalot hyvinkin tarkkaan.

Pentueen isä alueen uusi uros

Tämän nelikon sai Nykerönenäksi kutsuttu naaras. Isä, Laitilan kauhuksi nimetty uros, on solakka, lähes pantterimainen samettisilmä, ja uusi uros alueella. Nykerönenä oli saanut edellisenä vuonna kaksi poikasta, mutta uuden uroksen kanssa syntyi samantien neloset.

Poikaset syntyivät alkukesällä

Pennut syntyivät kameran ulottumattomissa parin kuukauden päästä touko-kesäkuun vaihteessa. Hannu Rantala haluaa taata pesärauhan poikasten ollessa aivan pieniä, mutta kesän lopulla ilvespoikaset tallentuivat kameraan. Silloin ne olivat vielä maitoruokinnassa ja hyvin pieniä, vain parinkymmenen sentin korkuisia.

Nelosten ruokinta on ilvesemolle kovaa työtä ja kasvussa tapahtuu vauhdikas harppaus ravinnon kiinteytyessä. Mutta vaikka neloset olivat hyvin pieniä, olivat ne kasvaneet jo pallerovaiheen ohi ja harjoittelivat saalistamiseen tarvittavia taitoja toistensa kanssa sulavan näköisesti.

Ilvesperhe hävisi mystisesti

Emo ja kolme poikasta hävisivät alueelta joulukuun puolessa välissä. Niistä ei löydetty karvatupsuakaan. On epätavallista, ettei luonnosta ole löytynyt minkäänlaisia yhtäkkisen katoamisen selittäviä jälkiä. Emo ei myöskään jätä hyvää, ruokaisaa reviiriä pentujen kanssa.

Pentueesta jäi jäljelle vain tämä yksi poikanen. Koko sakki on kulkenut yhdessä tämän kepin ohi vain pari päivää sitten - joulukuun puolessa välissä - ja emo ruiskuttanut siihen oman merkkinsä. Ilmeisesti poikanen haistaa vielä tutun hajun, eikä oikein tiedä mitä tehdä. Hannu Rantala haki kameran muistikortin vain tunti pennun käynnin jälkeen, ja tilanteen huomattuaan kiikutti paikalle pakastettuja kyyhkysiä. Ne poikanen löysi, ja leikkikin niillä kameran edessä.

Viimeisenkin poikasen kohtaloksi koitui ilvesmetsästys. Se ammuttiin laillisesti tammikuussa - vain kuukauden kuluttua muiden katoamisesta.

Lisää aiheesta

Kommentit