Hyppää pääsisältöön

15.10. Kino Suomi: Zombie ja Kummitusjuna

Silu Seppälä on Zombie Mika Kaurismäen elokuvassa.
Silu Seppälä on Zombie. Silu Seppälä on Zombie Mika Kaurismäen elokuvassa. Kuva: YLE mika kaurimäki

Langanlaiha Zombie pakenee pahaa oloaan ja sopeutumattomuuttaan alkoholiin ja Istanbuliin. Kaurismäen lyyrinen ja melankolinen elokuva nähdään televisiossa yli 10 vuoden tauon jälkeen.

Mika Kaurismäen Zombie ja Kummitusjuna (1991) alkaa tarunhohtoisesta Istanbulista, joka näyttää harmaudessaan Helsingin lokakuulta. Oman tiensä valinneen basisti Antti ”Zombie” Autiomaan takaumana nähtävä tarina kerrotaan lämmöllä ja ymmärryksellä.

Sopeutumaton Zombie ei löydä paikkaansa asepalveluksesta, lapsuudenkodista, parisuhteesta tai työelämästä, eikä oikein saa otetta aikuisuuden vaatimuksista. Hän kärsii kontaktiongelmista ja törmää toistuvasti arvoitukselliseen Kummitusjuna-yhtyeeseen, jonka kukaan ei ole kuullut soittavan. Viina tarjoaa pakoreitin, mutta vie lopullisesti terveyden ja ihmissuhteet.

Elokuvan melankolinen tunnelma pitää vahvasti otteessaan, ja kohtauksissa on rauhallista kohtalonomaisuutta ja vääjäämättömyyttä.

Muusikot Silu Seppälä ja Marjo Leinonen ovat näyttelijöinä amatöörejä, mutta esiintyvät lumoavan pakottomasti ja luontevasti. Heidän roolisuorituksensa ovat säilyneet raikkaampina kuin monien ammattinäyttelijöiden elokuvasuoritukset samoilta ajoilta. Zombien ainoaa ystävää esittää Matti Pellonpää lämpimästi ja koomisia maneereja karttaen.

Elokuvan musiikkina kuullaan muun muassa Olavi Virtaa, Rauli Badding Somerjokea ja Marjo Leinosen Balls-yhtyettä. Matti Pellonpään esittämällä Harrilla on kantriorkesteri Harri & The Mulefukkers, jonka esittämänä kuullaan muun muassa laulu Karjala, jonka Pellonpään irvailubändi Johan Lewis & Korjaa Boys levytti jo vuonna 1978.

Sleepy Sleepersin ja Leningrad Cowboysin basistina tunnettu Silu Seppälä palkittiin ansaitusti parhaan miesnäyttelijän palkinnolla San Sebastianin ja Pescaran elokuvafestivaaleilla, ja hän sai suorituksestaan myös Jussi-patsaan. Elokuvan kaksi muuta Jussia meni ohjauksesta Mika Kaurimäelle ja kuvauksesta Olli Varjalle.

Marjo Leinonen ja Matti Pellonpää elokuvassa Zombie ja Kummitusjuna (1991)
Marjo Leinonen ja Matti Pellonpää. Marjo Leinonen ja Matti Pellonpää elokuvassa Zombie ja Kummitusjuna (1991) Kuva: YLE zombie ja kummitusjuna
  • Zombie ja Kummitusjuna (1991) Rooleissa Silu Seppälä, Marjo Leinonen, Matti Pellonpää, Vieno Saaristo ja Juhani Niemelä. Kuvaus Olli Varja. Ohjaus ja käsikirjoitus Mika Kaurismäki. Tuotanto: Marianna Films.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa