Hyppää pääsisältöön

Astianpesukone oli tuorein uutuus Savon messuilla 1962

Lii-Filmin katsauksessa vieraillaan Savon messuilla vuonna 1962. Kuopion Myllykalliolle on kohonnut kokonainen messukaupunki. Näytteillä on tuotteita aamutakeista kylpyhuoneen laattoihin. Kodinkoneosastolta löytyy arkea helpottava uutuus: astianpesukone.

Messujen avajaisissa pääministeri Ahti Karjalainen pitää esitelmän teollisuuden ja teollisuuspolitiikan näkymistä. Hyviä uutisia viennin kasvusta on kuulemassa myös presidentti Urho Kekkonen puolisonsa Sylvi Kekkosen kera.

Keittiöosastolla esitellään muun muassa astiankuivauskaappi sekä pyörivä kulmahylly kattiloille. Kodinkoneosastolla ihastellaan astianpesukonetta, josta toimittaja toteaa:

"Perheenemäntä joutuu tiskaamaan keskimäärin neljä vuotta elämässään, joten kone joka pesee, huuhtelee ja kuivaa astiat on tervetullut suomalaiseenkin kotiin."

Tupakkaosastolla kuopiolainen näyttelijä Nisse Rainne esittelee messuvieraille eri savukelaatuja savolaisen rennosti keinutuolissa kiikkuen ja jutustellen.

Messualueelta löytyy monenmoista rakennelmaa. Puijon torni pienoiskoossa on tapahtuman symbolina. Maapallonmuotoinen messupankki esittelee puolestaan Yhdyspankin satavuotista toimintaa. Telttakylässä on näytteillä homesuojattuja telttoja ja vieraille tarjoillaan kuopiolaisten partiotyttöjen paistamia lettuja.

Savon messut Kuopion Myllykalliolla 1960-luvulla
Messualuetta Kuopion Myllykalliolla Savon messut Kuopion Myllykalliolla 1960-luvulla Kuva: Yle kuvanauha myllykallio
Astianpesukone Savon messuilla 1962
Ylhäältä täytettävä astianpesukone Astianpesukone Savon messuilla 1962 Kuva: Yle kuvanauha astianpesukone
Ruokamaijan esittelyä Savon messuilla 1962
Moniosaisella Ruokamaija-kattilalla luvattiin luonnistuvan kokonainen ateria kerralla Ruokamaijan esittelyä Savon messuilla 1962 Kuva: Yle kuvanauha ruokamaija

Lisää ohjelmasta

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto