Hyppää pääsisältöön

Ex-käyttäjä Jere ei pitänyt muuntohuumeista: "Pää meni niin sekaisin, etten tiennyt, mikä on totta ja mikä ei"

Muuntohuumeiden käyttäjät ovat vielä marginaalinen joukko, mutta käyttäjämäärät ovat kasvussa. Jere käytti muuntohuumeita, koska halusi saada itsensä tiedottomaan kuntoon.

Jere ja Kimi pelaavat bilistä Stop huumeille ry:n päihteettömässä olohuoneessa. // Kuva: Eve Väyrynen

Sinä iltana Jeren asunnolle tuli ihminen, jonka silmistä näki heti, että hän on vetänyt muutakin kuin Jerelle tuttua amfetamiinia.

Kaveri oli arvaamattomassa kunnossa, ja Jeren ensimmäinen ajatus oli estää tutun pääseminen sisälle. Mutta kun kaveri tarjosi samaa kamaa Jerelle, totta kai ovi aukesi. Perässä seurasi Jerelle tuntemattomia ihmisiä. He kaikki käyttivät yhdessä muuntohuume MDPV:tä ja valvoivat muutaman yön putkeen.

Sen jälkeen alkoi tapahtua.

- Et osaa enää erottaa sitä, mikä on totta ja mikä ei. Tulee vainoharhoja ja rupeat pelkäämään olemattomia asioita. Samassa asunnossa oli viisi ihmistä, jotka odottivat, että kuka tekee toiselle ensimmäisenä jotain. Kaikki olivat valmiustilassa joko puolustautumaan tai lyömään ensin, Jere kertoo.

Tämä yhtälö ei ole hyvä. Yleensä vastaavassa tilanteessa joku saa lopulta veitsestä, kun kaikki pelkäävät toisiaan.

"Samassa asunnossa oli viisi ihmistä, jotka odottivat, että kuka tekee toiselle ensimmäisenä jotain."― Jere

Tai sitten aineet loppuvat, kuten tuona iltana kävi. Viiden hengen sekalainen porukka lähti yhdessä hakemaan kymmentä lisäannosta muualta. Vainoharhat iskivät öisellä matkalla. Hakumatkalla liikuttiin pareittain, ja ihmiset supisivat toisilleen. Haluaako tuo minulle pahaa? Miten pääsisimme tuosta yhdestä tyypistä eroon? Siten jäisi enemmän ainetta meille muille.

Tilanne oli räjähdysherkkä, ja lopulta yksi porukasta hakattiin pahasti.

Jerelle tällaiset tapahtumat olivat ennen arkipäivää.

- Tällaista tapahtuu joka päivä. Tämä nyt oli vain yksi esimerkki.

Jeren porukka käytti yhdessä muuntohuumeita. Ne ovat viime vuosien tulokas suomalaisessa huumetilanteessa.

Muuntohuumeet voivat olla kokonaan uusia, synteettisesti valmistettuja aineita tai perinteisistä huumeista, kuten amfetamiinista, muokattuja yhdisteitä.

Muuntohuumeiden suosio perustuu siihen, että niiden asema laissa on epäselvä. Periaatteessa aineet ovat laillisia, elleivät ne ole erikseen kiellettyjä. Sitä mukaa kun viranomaiset kieltävät aineita, valmistajat ja myyjät kehittelevät uusia muuntohuumeita, joita ei ole vielä kielletty.

Muuntohuumeiden käyttö keskittyy huumeiden ongelmakäyttäjiin, ja käyttäjämäärät ovat pieniä verrattuna suosituimpiin huumeisiin, kuten kannabikseen ja amfetamiiniin.

Jere on pysytellyt nyt huumeista erossa puoli vuotta. Edes kalja ei maistu, sillä riski huumeisiin retkahtamiseen kännissä on liian suuri.

Aiemmin kannabis, amfetamiini ja muuntohuumeet MDPV:stä alfa-PVP:hen olivat Jerelle jokapäiväistä elämää. Muuntohuumeista Jere ei koskaan pitänyt: Niitä käyttäessä pää meni liiankin sekaisin. Huumeharhoja ei pystynyt erottamaan tositapahtumista.

Jere käytti niitä silti, koska muuntohuumeita oli helppo saada. Myös Jeren kokemuksen mukaan ne ovat yleistyneet viime vuosina, ja kasvu jatkuu.

- Ihmiset, jotka niitä aineita käyttävät, eivät suurimmaksi osaksi välitä, mitä siinä pussissa on. Kunhan aine vaikuttaa mahdollisimman lujaa, niin se on ok, Jere sanoo.

Jere ennustaa, että muuntohuumeiden aiheuttamat ongelmat tulevat kasvamaan tulevaisuudessa. Häntä aineessa houkutti sen tarjoama pakomatka.

- Muuntohuumeiden avulla pääsee pois tästä hetkestä. Niillä saa ainakin pään kunnolla sekaisin, Jere sanoo.

Kuolema vaanii käyttäjää – yliannostus kiinni mikrogrammoista

Muuntohuumeissa tutkijoita ja poliisia huolestuttaa eniten niiden arvaamattomuus: aineen koostumus voi olla käytännössä mitä tahansa. Helsingissä päivystyksessä muuntohuumeet ja sekakäyttö aiheuttavat hengenvaaraa jo päivittäin. Yliannostusriski on käyttäjälle suuri, koska käytetyn aineen turvallisesta käyttöannoksesta ei ole tietoa, ja käyttömäärät ovat joissakin muuntohuumeissa mikrogrammoja.

Jere kokeili huumeiden tilaamista netistä, mutta se oli hänelle liian suunnitelmallista. Huumeiden käyttö hallitsi elämää niin paljon, että mielessä pyöri vain seuraava hankittava satsi.

- En mä pystynyt tilaamaan ainetta, jota saisin vasta kahden viikon päästä. Seuraava annos oli saatava saman tien. Ostin aineet muilta käyttäviltä ihmisiltä ja huumemyyjiltä.

Suurin osa huumekaupasta tapahtuu edelleen kasvokkain. Silti päihdetutkija Teemu Kaskelan mielestä nykyisen päihdetyön pitäisi mennä yhä enemmän verkkoon.

- Tietoa huumeiden riskeistä pitäisi viedä sinne, missä huumeiden käyttäjät ovat. Se vaatii sitä, että päihdetyö lähtee etsimään kontakteja sellaisilta nettisivustoilta, missä niitä huumeita myydään, Kaskela sanoo.

Kaskela ennustaa että huumeiden verkkokauppa tulee kasvamaan nykyisestä. Päihdetyöntekijöiden täytyy siis lähteä esimerkiksi anonyymiin Tor-verkkoon etsimään käyttäjiä. Tietoa tarvitaan, sillä netin kautta huumeita tilaava kokeilija voi olla huumeensa kanssa yksin. Silloin riski myös yliannostukseen kasvaa.

"Tuohon juttuun sä kuolet"

Jere on lopettanut huumeiden käytön useamman kerran. Yksi pysäyttävimmistä hetkistä tuli hänen ollessaan lomalla katkolta. Jere vietti iltaa kaverin luona, joka ei käytä huumeita. Jere retkahti, joi kännit ja oli jo lähdössä hakemaan itselleen aineita, kun kaveri esitti ratkaisevan kysymyksen.

- Se kysy minulta, että haluatko sä Jere kuolla, koska tuohon juttuun sä kuolet. Ja mun kaverini rupesi itkemään. Silloin tajusin, että okei, mä en lähde hakemaan niitä huumeita.

Loman jälkeen Jere palasi katkopaikkaan ja oli valmis ottamaan vastaan apua. Nykyiseen tilanteeseen pääsemiseen on vaadittu vielä yksi retkahdus.

Nyt Jere työskentelee Stop huumeille -yhdistyksessä ja tarjoaa vertaistukea muille entisille huumeiden käyttäjille.

Mukavinta uudessa elämässä on arki. Enää ei tarvitse pelätä, että ovelle tulee koputtamaan tuntemattomia ihmisiä tai poliisi.

- Mulla on tosi kiva asunto. Mulla on hyviä ystäviä ja kissa kotona. Jos käyttäisin huumeita, ei olisi puhettakaan, että pystyisin nauttimaan tällaisista tavallisista asioista.

Jere kertoi avoimesti omasta huumeiden käytöstään YleX Etusivussa. Kuuntele Jeren tarinan pidempi versio tästä: