Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Toisilleen tarkoitetut

Inhimillinen tekijä, yle tv1
Toimittaja Anne Flinkkilän vieraana on näyttelijäpariskunta Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi. Inhimillinen tekijä, yle tv1 inhimillinen tekijä

TV1 keskiviikkona 6.4.2016 klo 22.00 - 22.50
Yle Areenassa vuoden ajan.

Kun Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi kohtasivat ensimmäisen kerran nuorina teatterikoululaisina, oli vuosi 1964.

Elettiin villiä 60-lukua ja uudenlaista maailman tiedostamisen aikaa.

Nyt vuonna 2015 he ovat onnellisia isovanhempia ja eläkeläisiä, jotka katsovat maailmaa hieman ristiriitaisin tuntein. Tällainenko tästä tuli?

Kodinperintönä työn kunnioittaminen

Kristiina syntyi kymenlaaksolaisen perheen kuopuksena vuonna 1945. Hän on rauhalle synnytetty, runoilija Elvi Sinervon sanoin.

Kodin arvot olivat voimakkaasti työväenliikkeen arvot. Työtä ja työn tekijää kunnioitettiin.

Eero puolestaan on helsinkiläispoika, joka vietti kesät maalla ja sai samanlaiset opit työnteon kunnioittamiseen kuin Kristiinakin. Maatalossa eläminen antoi hyvän ymmärryksen siitä, miten koko yhteiskunta toimii.

Eero oli lahjakas piirtäjä, joka opiskeli ensin arkkitehtuuria ja kävi armeijan ennen kuin päätyi teatterikouluun. Eero pärjäsi armeijassa hyvin. "Se oli hyvää harjoittelua näyttelijän työlle", hän sanoo.

Kohtalokas katse

Kristiinan ja Eeron ensikohtaaminen oli kuin suoraan elokuvasta, Eero oli tulossa rappuja ylös, kun Kristiina tuli vastaan. Eero tiesi heti, että nyt tuli Melasniemen pojalle vaikeuksia, hän nimittäin oli kihloissa.

Kristiina kuvailee kauniisti nuorta, komeaa Eeroa ja sanoo tajunneensa, että siinä on hänen elämänsä mies.

Käpy selän alla, yle tv1
Käpy selän alla, yle tv1 käpy selän alla
Käpy selän alla oli aikansa rohkea kohuelokuva ja siinä Kristiina ja Eero kohtasivat jälleen. He näyttelivät pariskuntaa, mutta intensiivinen kuvausrupeama toi heidät myös vapaa-aikana lähelle toisiaan.

Eero myöntää, että romanttinen suhdehan siinä syntyi, mutta se ei voinut vielä jatkua, kun oli niitä sitoumuksia.

Rohkeita roolitarjouksia

Eerosta ja Kristiinasta tuli kertaheitolla Suomen tunnetuimpia elokuvanäyttelijöitä ja julkisuus oli sen mukaista.

Eero sai kertoa, mitä syö aamupalaksi ja nukkuuko pyjamassa ja Kristiinasta tuli seksisymboli.

Kristiina sanoo, että oli aika järkyttävää huomata, että puhuttiinkin hänen tisseilleen, ei hänelle itselleen. Rohkeita roolitarjouksia alkoi sadella Saksaa ja Tanskaa myöten.

Kristiina veti tiukkaa linjaa ja uraa varjostikin pitkään oikeusjuttu, kun eräässä hänen roolissaan käytettiin alastonkohtauksissa sijaisnäyttelijää. Kristiina itse oli alastonkohtauksista kieltäytynyt.

Hammasharja ja punainen pyyhe

eero melasniemi, kristiina halkola, yle tv1
eero melasniemi, kristiina halkola, yle tv1 eero melasniemi
Varsinainen yhteiselämä ja perheen perustaminen alkoi, kun Eero eräänä päivänä ilmestyi hammasharjan ja punaisen froteepyyhkeen kanssa Kristiinan ovelle ja kysyi, saanko tulla sisään. Molempien edelliset parisuhteet olivat päättyneet.

Kristiina vastasi myöntävästi. Yhteen mentiin vähän eri ajatuksella. Eero ajatteli, että katsotaan nyt, Kristiina taas siellä mielellä, että tuota miestä minä rakastan loppuelämäni.

Nyt he hoitavat isovanhempina lapsenlapsiaan ja yhteisö kasvaa koko ajan.

Kristiinan ja Eeron aapisperhe

Vaikka Kristiinalla ja Eerolla on radikaali maine, perhe-elämässä he ovat olleen varsin perinteisiä. Kristiina kuvaa heitä aapisperheeksi, jossa äiti tekee puuroa ja isä veistää.

Eero teki pitkän rupeaman teatterikorkeakoulussa ja silloin Kristiina vähensi omia töitään.

Päivähoitoa ei ollut ja lopulta oli mentävä naimisiin, jotta perheeseen saatiin Väestöliitosta kotisisarharjoittelija. Avoliittolaisten synnin pesään sitä ei annettu.

Naisen kapea liikkumavara

Kristiina otti kunnallisen päivähoidon puolesta taistelemisen sydämen asiakseen ja päätyi mukaan politiikkaan aina valtakunnan tasolle asti.

Hänestä tuli maan ensimmäinen naispuolinen puolueen puheenjohtaja, kun Demokraattinen vaihtoehto -puolue valitsi Kristiinan kärkihahmokseen.

"Se oli suuri kunnia", hän sanoo.

Kristiina on aina herättänyt kohua, puhetta ja ristiriitoja. Kohulta ei vältytty puolueen puheenjohtajanakaan, kun vaalitentissä syytettiin huitomisesta ja keskeyttämisestä.

”Sellainenhan minä olen, huudan kovaa ja korkealta, mutta silti naisen ja varsinkin näyttelijän liikkumavara oli ja on edelleenkin kapeampi kuin miehen”, Kristiina sanoo.

Eero toteaa, että olihan se kohtelu aika sikamaista, oli siten kyseessä kuka tahansa nainen, ei pelkästään oma vaimo.

Pariskunta näyttelee rikossarjassa

Halkola-Melasniemen perhe on saanut osansa niin julkisuuden siunauksista kuin kiroistakin. Vihapostia tuli puhelimitse ja kirjeitse, perinteistä ulostepostia myöten. Kiviä heitettiin ikkunasta ja jossakin vaiheessa pariskunta sai kuulla olevansa tappolistalla.

Kristiina uskaltaa nyt puhua asiasta. Aikoinaan hän vaikeni, koska ajatteli, että sillä tavalla saa uhkailijat hiljenemään.

Eero sanoo, että välillä pelko perheen puolesta oli kova, oli katsottavaa tarkkaan, keitä talon ulkopuolella liikkuu.

Tuostakin ajasta selvittiin, ja nyt Kristiina on saanut odottamansa miellyttävän vanhuuden Melasniemen kanssa.

Lasten ja lastenlasten kanssa vietetään aikaa ja ensi vuonna pariskuntaa nähdään myös televisiossa Leea Klemolan rikossarjassa, jossa he esittävät pitkään yhdessä ollutta eläkeläispariskuntaa.

Siitä rakkaudesta vielä

Vanheneminen ei ilahduta, mutta siihen on totuttava. Kaikki käy hitaammin, mutta toisen seurassa se on mukavampaa. Eero sanoo, että heidän suhteensa perustuu siihen, että ei ole salaisuuksia.

Kristiina sanoo Maria Jotunin sanoin, että rakastuminen on niin totaalista itsensä unohtamista, että ei luulisi ihmisen haluavan sitä monta kertaa elämässään tehdä. Tämä yksi riittää loppuelämäksi.

Ohjelma on esitetty Ykkösellä edellisen kerran lokakuussa 2015.

Muualla verkossa:
Elävä arkisto: Kristiina Halkola
Elävä arkisto: Eero Melasniemi

Kommentit