Hyppää pääsisältöön

Miksi lapset keikauttavat parisuhteen sijoiltaan?

Marja Hintikka Live, seksijakso
Marja Hintikka Live, seksijakso Kuva: Shutterstock seksijakso

Ensimmäisen lapsen ensimmäiset ikävuodet ovat tilastojen mukaan todennäköisin aika tehdä syrjähyppy, ottaa avioero tai keikauttaa parisuhde muuten epätasapainoon. Miksi näin käy - ja miten sen voi välttää?

Lasten hankkimista suunnitellaan nykyisin entistä tarkemmin. Ensisynnyttäjä on keskimäärin 28-vuotias ja isäksi tuleva mies 30-vuotias. Pariskunnilla on useimmiten ollut vuosia aikaa nauttia kahdenkeskisestä ajasta, intiimeistä hetkistä ja yhteisistä harrastuksista ennen vauva-aikaa. Yleensä parisuhde on silloin ollut intohimoisimmillaan.

Pikkulapsiperheessä parisuhde joutuu koetukselle.

Lapsen syntymä on suuri muutos tuohon hehkuun ja symbioosiin. Pikkulapsiperheessä parisuhde joutuu koetukselle.

Olenko äiti, isä, puoliso vai rakastaja?

Henkilökohtaista ja toimivaa vuorovaikutussuhdetta voi olla hankala pitää yllä, kun yhdessä vietetty aika ei ole enää itsestäänselvyys. Ansiotyö, lapset ja kotityöt vievät molempien aikaa ja energiaa. Puolisoiden suhde saattaakin muuttua etäisemmäksi, jos parisuhteen hoitaminen jää vanhemmuuden taakse.

Siirtyminen vanhemman roolista puolisoksi ja rakastajaksi voi tuntua vaikealta.

Oman identiteetin vaihtuminen liikaa vain äidin ja isän rooliin rasittaa parisuhdetta. Siirtyminen vanhemmasta puolisoksi ja rakastajaksi voi tuntua vaikealta. Jos yhteistä aikaa ei liikene ennen kuin lapsi tai lapset ovat menneet nukkumaan, ovat myös vanhemmat usein niin väsyneitä, että haluavat itsekin vain nukkua.

Vastuu on molempien

Jotta parisuhde kestäisi, puolisoiden on syytä vahvistaa keskinäistä sidettään. Molemmilla on vastuu siitä, että hellyys, läheisyys ja eroottinen kipinä säilyvät. Niitä ei voi sälyttää vain toisen harteille.

Arjen tiimellyksessä avoin suhde puolisoon, riittävä hellyys, molempia tyydyttävä seksuaalisuus sekä luottamus ja läheisyys antavat voimia. Siksi puolisoiden olisikin tärkeää löytää säännöllistä aikaa olla myös kahden: kohdata ja kuunnella omaa rakasta ja päivittää parisuhdetta, jotta se kestäisi huomisenkin.

Puolisoiden olisikin tärkeää löytää säännöllistä aikaa olla myös kahden.

Parisuhteen hyvinvoinnista huolehtiminen on nimittäin parasta seksuaaliterapiaa.

5 x vahvempi parisuhde

1. Nukkukaa yön yli
Väsynyt on heikoilla. Jos lapset valvottavat liikaa, on syytä pyytää apua. Olisiko paikka, jonne jompikumpi vuorollaan pääsisi nukkumaan kokonaisen yön ilman heräämisiä? Seuraava päivä on valoisampi.

2. Älä pura heti työpäivän jälkeen
Kello 17 kotona on normikaaos. Silloin aikuisen kannattaa nielaista ensimmäisten kielelle tulevien negatiivisten sanojen sijaan voileipä. Kurniva vatsa on kehno neuvottelija.

3. Kissa pöydälle vaikka kerran viikossa
Sopikaa yhteinen huolihetki, jolloin käytte läpi mieltä painavat asiat. Kiellettyjä sanapareja ovat ”sinä aina” ja ”sinä et koskaan”. Huolihetkelle voi sopia konkreettisen päätösrituaalin: jätskit, kupillinen teetä tai mikä vain tuntuu molemmista hyvältä.

4. Kosketuksessa on voimaa
Silitä, suukota, halaa. Ne eivät vie monta sekuntia, oli miten kiire tahansa.

5. Hengitä, pysähdy hetkeen
Olisitko yhtään onnellisempi, jos puolisoa tai lapsia ei olisi? Vaihtaisitko osaa naapurisi kanssa? Olisitko mieluummin yksinäinen vanhus tai ihminen, jota kukaan ei tarvitse. Sinua tarvitaan, tässä, juuri nyt.

Bonusvinkki: parisuhteessa on kyse parisuhdetaidoista.
Suomen Mielenterveysseuran verkkosivuilta voit hakea tietoa parisuhteen yleisistä kompastuskivistä ja saada hyviä vinkkejä, miten kehittää parisuhdetaitoja.


Teksti: Terhi Lätti, kriisityöntekijä, Suomen Mielenterveysseura
Lähteet: Jämsä, Juha. Kalliomaa, Susa (toim.). Isyyden kielletyt tunteet. Kontula, Osmo. Lastenhankinta – koettelemus isien seksuaalisille toiveille.

Lue myös Väestöliiton vinkit siihen, miten pikkulapsiperheen vanhemmat voivat parantaa seksielämäänsä.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua.
Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua. Kuva: Hans Weckman, Yle tilastot
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus seksikoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.