Hyppää pääsisältöön

Tarve suorittaa herätti keskustelua

Lenita istuu sohvalla
Lenita istuu sohvalla päähenkilö

Lenita-jaksosta virisi hieno keskustelu Nyt tai ei koskaan -sarjan Facebook-keskusteluryhmässä.

Maarit Jantunen aloitti keskustelun toteamalla:

"Lenita-jakson jälkeen päällimmäisenä jäi mieleen (sen jälkeen, kun kylmät väreet laskeutuivat): Hyvä-paha suorittaminen! Kauhistelemme, miten joku voi suorittaa - ja suoritamme itse. Miten siitä pääsisi eroon?"

Lenitan jaksossa tiukkoja kysymyksiä esittänyt Zaida vastasi:

"Silloin kun saavuttaa tason jossa voi rakastaa itseään sellaisena kuin on, välittämättä siitä mitä ego sanoo, silloin voi lopettaa suorittamisen, sillä silloin ei enää ole tarvetta saada kenenkään muun hyväksyntää/rakkautta oikeudeksi olemassaololleen.!"

Tähän Maarit jatkoi:

"Eli itsensä tuntemista ja hyväksymistä, niin mä ajattelen. Voi olla pitkäkin tie. Mulla heräsi myös sellainen ajatus, että miksi me pelkäämme rakastaa itseämme?"

Räväköistä mielipiteistään tunnettu parven jäsen Tuula tunnusti:

"Kyllä minä myös tunnistan itsessäni tuon suorittamisen peikon. Oikein harmittaa kun olen niin luterilainen. Siitä on vaikea päästä eroon. Pitäisi ottaa mallia pienistä lapsista jotka osaavat elää hetkessä." Zaida jatkoi pohdintaa:

"Mä veikkaan että se itsenä rakastamisen pelko liittyy osin juuri tähän luterilaisuuteen ja siihen että itsensä rakastaminen liitetään itserakkauteen joka sanana taas mielletään hyvinkin negatiiviseksi. Kukaan ei halua leimautua itserakkaaksi, joten ei voi rakastaa itseään.. Toisaalta miten voisi koskaan kuvitella kenenkään muun rakastavan itseä, jos ei itsekään rakasta itseään."

Tuula oli samaa mieltä:

"Minusta oikealla tiellä ollaan, jos tunnistetaan tuo vaara. Itsensä hyväksymisen vaikeudesta voidaan varmaan syyttää paitsi suomalaista kasvatusta niin koululaitostakin. Ei saa tykätä itsestään, ettei vaikuta leuhkalta.

Eva Hussain ehdotti ratkaisuksi kannustamista:

"Ehkä voisimme ihmisinä auttaa toinen toistamme ja oppia yhdessä arvostamaan toisiamme ja itseämme tekemällä jotakin (ehkä) epä-suomalaista ja kehua toisiamme, sanoa ääneen sen, että olipa hyvin tehty/keksitty/ajateltu jne. Tiedän ainakin suomalaisesta työmaailmasta sen, että kuulen todella harvoin "kiitos" tai "hyvää työtä". Ehkä kannustamalla muita voidaan rikkoa se ajatus leuhkamaisuudesta ja luoda enemmän arvostusta toisiamme ja itseämme kohtaan."

Muutenkin ohjelma sai positiivista vastakaikua.

Lenitan parvessa ollut Elina totesi ohjelman jälkeen sarjan Facebook-keskustelussa:

Olipas aivan mielettömän ihanaa nähdä vapautuneempi ja rennompi Lenita.

Ursula Nakai tunnusti että:

"kyyneltä pukkas tämänkin osion lopussa"

Lopuksi Lenita itse liittyi keskusteluun toteamalla:

"Hohhoijaa, olipas ohjelma! Kotikatsomossakin oli hajoamista havaittavissa, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Matka jatkuu... Kiitokset kaikille kärsivällisyydestä ja avusta!"

Lue koko keskusteluketju täällä: Mitä ajatuksia suorittaminen sinussa herättää? Vastaa alla kommenttiosastolla tai Nyt tai ei koskaan -sarjan Facebook-keskustelussa.

 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.