Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Hoidetaanko umpilisäketulehdus leikaten vai lääkiten?

Umpilisäkkeen tulehdus
Hoidetaanko umpilisäkkeen tulehdus entistä harvemmin leikkaamalla? Umpilisäkkeen tulehdus Kuva: Yle, Akuutti umpilisäkkeen tulehdus

Tuore suomalaistutkimus paljasti, että maassamme tehdään vuosittain jopa 3000 turhaa tulehtuneen umpilisäkkeen leikkausta. Leikkaus voitaisiin korvata antibioottihoidolla, mikä vähentäisi komplikaatioriskejä sekä toisi kaivattuja säästöjä terveydenhuoltoon. Akuutti selvittää, miten tutkimustulos on otettu vastaan sairaaloissa. Ovatko hoitokäytännöt jo muuttuneet?

Valistusta ja ilmaisia ehkäisyvälineitä: näillä keinoin Vantaalla on saatu aborttiluvut merkittävään laskuun. Etenkin nuoret ovat hyötyneet tehostetusta ehkäisyneuvonnasta. Alle 20-vuotialle tarjotaan yhdeksän kuukauden hormonaalinen ehkäisy ilmaiseksi. Nuorten lisäksi muutkin ikäryhmät ovat laajennetun ilmaisehkäisyn piirissä.

Janne Silas perheineen.
Janne Silas vaeltaa perheensä ja opaskoiransa kanssa. Janne Silas perheineen. Kuva: Yle, Akuutti janne silas
Tamperelainen Janne Silas oli 19 vuotta sitten menestyvä insinööri ATK-­firmassa. Yksi aamuyö muutti kaiken, kun hän tippui alas portailta ja löi päänsä pöydän kulmaan. Kaularankaan oli tullut kolme murtumaa ja kasvot olivat pahasti vaurioituneet. Mies kiidätettiin Helsingin yliopistolliseen sairaalaan, jossa viisi huippukirurgia työskenteli 12 tuntia pelastaakseen Jannen elämän. Elämä jatkui, mutta erilaisena. Tapaturma oli vienyt Jannelta näön ja tuonut mukanaan epilepsian. Miehen piti opetella lähes kaikki alusta asti uudelleen. Väsytti ja masensi. Hiljalleen elämänilo alkoi taas löytyä, kun mukaan tulivat opinnot avoimessa yliopistossa, pitkät vaellusreissut, opaskoira sekä joogaopiskelu. Nyt Jannesta on tulossa Suomen ensimmäinen sokea joogaopettaja.

Erilaisia kasviöljyjä pidetään terveellisinä. Hyvinvointi paranee, jos vaihtaa kovat rasvat juokseviin kasvirasvoihin. Näin meille on opetettu vuosikausia. Mutta kasviöljyissäkin on suuria eroja. Auringonkukkaöljyssä on runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, kun taas oliiviöljyssä on eniten kertatyydyttymätöntä öljyhappoa. Rypsiöljy on puolestaan rasvahappokoostumukseltaan edullisin ja monipuolisin kasviöljy. Entä miten tähän joukkoon mahtuu kookosöljy, joka on noussut todelliseksi trendirasvaksi?

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä pohtivat tällä kertaa todellisen kansantaudin hoitoa. Löytyykö kolesterolilääkitykselle vaihtoehtoja? Vinkkejä on luvassa myös siihen, miten isokokoisia tabletteja kannattaisi ottaa, etteivät ne tartu kurkkuun.

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä

Akuutti, TV1 maanantaina 19.10. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 21.10. klo 5:55 ja sunnuntaina 25.10. klo 15:15.

Kommentit