Hyppää pääsisältöön

Hollywoodin mustalla listalla – Teemalauantai 24.10.

Woody Allen elokuvassa Musta lista (The Front), ohjaus Martin Ritt.
Woody Allen esittää miestä joka lainaa nimensä mustalle listalle joutuneille käsikirjoittajille. Woody Allen elokuvassa Musta lista (The Front), ohjaus Martin Ritt. the front,Teemalauantai

Ylen sananvapausviikolla Teema viettää viikonloppua Hollywoodin mustan listan parissa. Teemalauantain elokuvat Musta lista ja Maan suola sekä sunnuntain Kino Klassikko, Charles Chaplinin Kuningas New Yorkissa liittyvät kaikki mustan listan keskeisiin piirteisiin tai henkilöihin.

Teemalauantain elokuvat Musta lista ja Maan suola ovat molemmat Hollywoodin "mustalistalaisten" tekemiä: toinen tehtiin jälkeenpäin 1970-luvulla, toinen valmistui 1950-luvulla keskellä kommunistivainoja.

Amerikkalaisen kommunistijahdin kiivaimpaan aikaan 1940-luvun lopulta 1950-luvun lopulle vasemmistolaisiksi epäillyt elokuvantekijät pistettiin epäviralliselle “mustalle listalle”. Listalle joutuneet eivät enää saaneet töitä elokuvateollisuuden parista. Kuuluisimpia mustan listan uhreja olivat Joseph Losey, Edward Dmytryk ja Dalton Trumbo, jonka elämästä valmistui juuri uusi hieno elokuva.

Kaikkiaan Hollywoodin, tai oikeastaan koko amerikkalaisen viihdeteollisuuden mustalle listalle joutui kolmisensataa ihmistä.

Woody Allen ja Michael Murphy elokuvassa Musta lista (The Front), ohjaus Martin Ritt.
Käsikirjoitus kiertää: Musta lista. Woody Allen ja Michael Murphy elokuvassa Musta lista (The Front), ohjaus Martin Ritt. musta lista,Teemalauantai

Monet mustalle listalle päätyneistä elokuvantekijöistä kuten Joseph Losey siirtyivät Eurooppaan jatkamaan elokuvien tekemistä. Osa taas jatkoi Dalton Trumbon tavoin työntekoa salanimellä tai käyttämällä jonkun tuttavan nimeä julkisivunaan. Edward Dmytryk joutui vankilaan ja siirtyi sitten Englantiin, mutta palattuaan Yhdysvaltoihin hän nimesi tuntemiaan kommunisteja ja pystyi sitten jatkamaan elokuvantekoa suhteellisen normaalisti.

Martin Rittin ohjaama Musta lista (The Front, 1976) kertoo mustalle listalle joutuneiden ihmisten hankalista vaihtoehdoista. Elokuvan päähenkilö on Woody Allenin esittämä newyorkilaisen ravintolan kassanhoitaja Howard Prince, joka vanhan koulutoverinsa pyynnöstä alkaa toimia kolmen mustalle listalle joutuneen käsikirjoittajan kulissina. He julkaisevat tekstinsä Princen nimissä mutta tekevät samalla Princestä kuuluisuuden, joka joutuu sitten itse kommunistiepäilyjen ja kuulustelujen kohteeksi.

Zero Mostel ja Woody Allen elokuvassa Musta lista (The Front)
Zero Mostel ja Woody Allen Zero Mostel ja Woody Allen elokuvassa Musta lista (The Front) Teemalauantai,zero mostel

Musta lista on rehellinen mutta myös hauska elokuva tuon vainoharhaisen aikakauden mielettömyyksistä. Elokuva ei saarnaa tai syyttele sormella osoittaen, ja sen rehellistä näkökulmaa voi pitää jopa yllättävän lempeänä, varsinkin kun muistetaan, että elokuvan ohjaaja Martin Ritt, käsikirjoittaja Walter Bernstein sekä näyttelijöistä Zero Mostel, Herschel Bernardi, Lloyd Gough ja Joshua Shelley olivat kaikki aikanaan itse joutuneet mustalle listalle.

Musta lista on yksi ani harvoista elokuvista, joissa Woody Allen esiintyy “vain” näyttelijän tehtävissä ilman että on ohjannut tai käsikirjoittanut itse elokuvaa. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Michael Murphy ja Andrea Markovicci.

Amerikan viihdeteollisuuden mustalle listalle joutuneet henkilöt eivät saaneet töitä elokuvan parista kuin salanimen turvin. Poikkeus oli Maan suola (Salt of the Earth, 1954), joka on nimenomaan mustalle listalle joutuneiden ihmisten tekemä elokuva. Ay-järjestön rahoittama, vasemmistolainen ja neorealistinen Maan suola on tuotantotapansa, aiheensa ja tyylinsä vuoksi amerikkalaisen elokuvan suuria harvinaisuuksia.

Maan suola antoi kuitenkin myös uusia ammuksia kommunistijahtiin, sillä nythän se oli todistettu: mustan listan jäsenet todellakin halusivat tehdä sosialistista propagandaa. FBI ja Yhdysvaltain edustajainhuone tutkivat elokuvaa, sen tekijöitä ja rahoittajia. Vain kaksitoista elokuvateatteria koko maassa suostui esittämään elokuvaa, ja sen pääosaa esittänyt Rosaura Revueltas karkotettiin Meksikoon.

Maan suolaa esitettiin ja ymmärrettiin paljon enemmän Euroopassa. Kiinassa se oli ilmeisesti ainoa 1960–1970-luvuilla esitetty amerikkalainen elokuva. Nykyään Maan suolan ansiot tunnustetaan toki myös Yhdysvalloissa jopa virallisilla tahoilla.

Maan suola sijoittuu Uuden-Meksikon Zinc Towniin eli “sinkkikaupunkiin”, jossa meksikolaiset kaivostyöläiset kokevat jatkuvasti työtapaturmia. He alkavat yhä voimakkaammin vaatia turvallisempia ja parempia työoloja, vähintään yhtä hyviä kuin valkoisilla “angloilla”. Seuraava onnettomuus purkaa tyytymättömyyden lakoksi. Kaivosyhtiö käyttää roturistiriitoja hyväkseen lyödäkseen kiilaa työläisten väliin ja vie ihmisiltä maat ja oman liiketoiminnan. Kun yhtiö omistaa kaupat ja asunnot, se kerää jopa maksamansa palkat takaisin.

Maan suola (Salt of the Earth), 1954.
Esperanza, Maan suolan päähenkilö. Maan suola (Salt of the Earth), 1954. musta lista,Teemalauantai

Kun toivo tulevaisuudesta on mennyt, myös elämänhalu on kadonnut. Monet eivät enää halua omia lapsia maailmaan, jossa köyhyyttä pidetään yllä jo lapsiin iskostettavan rasismin avulla.

Maan suola on hyvin epätavallinen amerikkalainen elokuva myös toteutukseltaan. Sen ilmeikäs, neorealistinen kuvatyyli osoittaa, että ohjaaja Herbert J. Biberman oli elokuvantekijänä todellinen kyky, jonka uran musta lista tuhosi. Käsikirjoittaja Michael Wilson sen sijaan kirjoitti myöhemmin muun muassa menestyselokuvat Kwai-joen silta, Arabian Lawrence ja Apinoiden planeetta.

Elokuvasta löytyy jopa feministisiä painotuksia. Kaivosmiehistä kertovan elokuvan varsinainen päähenkilö on nainen, raskaana oleva työläisen vaimo Esperanza. Rotujen ja työläisten tasa-arvon lisäksi elokuva ajaa sukupuolten tasa-arvoa työelämässä: naisten olot unohtuvat myös työmiehiltä, elleivät naiset itse aktivoidu ja edistä omia oikeuksiaan.

Esittelyt kirjoitti elokuvahankkija Vesa Nykänen.

Teemalauantai 24.10.

  • Klo 21.00 Musta lista (The Front), USA 1976. Ohjaus Martin Ritt. Pääosissa Woody Allen, Zero Mostel, Michael Murphy, Andrea Marcovicci.
  • Klo 22.30 Maan suola (Salt of the Earth), USA 1954. Ohjaus Herbert J. Biberman. Pääosassa Rosaura Revueltas.
Maan suola (Salt of the Earth), 1954.
Amerikkalaista neorealismia: Maan suola. Maan suola (Salt of the Earth), 1954. musta lista,Teemalauantai

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa