Hyppää pääsisältöön

Kuningas New Yorkissa

Charles Chaplin elokuvassa Kuningas New Yorkissa. Oikealla Dawn Addams
Charles Chaplin on kuningas Shahdov. Oikealla Dawn Addams. Charles Chaplin elokuvassa Kuningas New Yorkissa. Oikealla Dawn Addams kuningas new yorkissa

Chaplinin pistävä satiiri amerikkalaisesta elämäntavasta, jonka kanssa tyhjätasku eurooppalainen kuningas joutuu tekemisiin.

Charlie Chaplin oli epäilemättä kuuluisin elokuvantekijä, joka 1950-luvun kommunistivainojen vuoksi lähti Yhdysvalloista. Chaplin oli toisen maailmansodan aikana antanut kommunismiin myönteisesti suhtautuvia lausuntoja ja joutunut epäamerikkalaista toimintaa tutkivan komitean kohteeksi. Kun tähän lisättiin Chaplinin ikuiset naisjutut ja vero-ongelmat, hän alkoi olla ei-toivottu henkilö Amerikassa.

Niinpä kun Chaplin vieraili Euroopassa vuonna 1952, häneltä evättiin automaattinen paluulupa Yhdysvaltoihin. Chaplin asettui perheensä kanssa Sveitsiin ja palasi Yhdysvaltoihin vasta vuonna 1972 ottamaan vastaan hänen elämäntyöstään annettua Oscar-palkintoa.

Sillä välin Chaplin purki tuntojaan elokuvassa Kuningas New Yorkissa. Se on hurja, jopa kostonjanoinen satiiri 1950-luvun Yhdysvalloista Chaplinin silmin nähtynä, ja se iskee ivan piikkinsä niin vainoharhaiseen yhteiskuntaan kuin sen viihdemaailmaan.

Chaplinin esittämä eurooppalainen kuningas Shahdov pakenee vallankumousta Yhdysvaltoihin mutta jää puille paljaille menetettyään omaisuutensa. Hänestä tulee kuitenkin kansallinen julkkis sattumanvaraisen tv-esiintymisen vuoksi ja hän alkaa saada houkuttelevia mainostarjouksia.

Mutta samanaikaisesti Shahdov saa kimppuunsa epäamerikkalaista toimintaa tutkivan komitean. Demokratian kehto osoittautuukin vainoharhaiseksi, rahanahneeksi ja yksityisyyttä vainoavaksi yhteiskunnaksi, joka puolustaa vapauttaan kyseenalaisin keinoin.

Elokuva onkin parhaimmillaan näissä yhteiskunnallisissa teemoissaan, joissa Chaplin tarkkailee ajan poliittista ilmastoa ja kiihkoisänmaallisuuteen helposti kätkeytyviä diktatuurin siemeniä. Vapauden nimissä kaikki erilaisuuden siemenet kitketään jo lapsuudessa yhdenmukaisuuden tieltä.

Muutenkin elokuvan kerronta on pirteää ja vapautunutta, ja Chaplin yleensä välttää itsesäälin ja katkeruuden omien kokemustensa tarkastelussa. Toisinaan Kuningas New Yorkissa näyttää tosin jo iäkkään ihmisen teokselta, jonka kannanotot vaikkapa jazzista, rockista ja televisiosta saattavat tuntua henkilökohtaiselta purnaukselta. Mutta senkin mielipiteensä Chaplin saa sanoa, ja tämä vapaus olla mitä mieltä haluaa asiasta kuin asiasta, oli se oikeus mitä Chaplin elokuvallaan halusi ajaa ja jonka hän näki 1950-luvun Yhdysvalloista puuttuvan.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

Elokuva on edellisen kerran nähty Teeman sananvapausviikolla syksyllä 2015. Tekstiä on muokattu syksyn 2016 musta lista -sarjaa varten.

  • Kuningas New Yorkissa (A King in New York), USA 1957. O: Charles Chaplin. N: Charles Chaplin, Michael Chaplin, Dawn Addams.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa