Hyppää pääsisältöön

Musiikki alkaa kuuntelemisella. Avaruusromua 18.10.2015

lähikuva ihmisen korvasta
lähikuva ihmisen korvasta Kuva: YLE Kuvapalvelu lähikuva ihmisen korvasta

Ympäristöä kannattaa kuunnella, sanoo yhdysvaltainen säveltäjä D Bayne. Hän ottaa esiin John Cagen ajatuksen siitä että jos pysähdymme kuuntelemaan ympäristön ääniä, huomaamme että ne ovat lumoavia. Monet säveltäjät ovat pyrkineet muuttamaan meidän suhdettamme ympäristön ääniin. He ovat halunneet meidän kuulevan ympäristön äänet osana musiikkia.

Äänet kertovat tarinoita, sanoo D Bayne. Ja kun ollaan tekemisissä ympäristön äänien kanssa, myös sattumalla on roolinsa kokonaisuudessa. Ja yhtäkkiä olemme jälleen John Cagen jalanjäljillä.

D Bayne asettui asuinkaupungissaan Chicagossa kahteentoista eri ääniympäristöön ja laati kuhunkin erikoislaatuisen enemmän tai vähemmän sattumaa hyväksi käyttävän - ja omien sanojensa mukaan myös monimutkaisen - piano-osuuden, tai oikeastaan useita piano-osuuksia päällekkäin. Säveltäjä huomauttaa, ettei tuota päällekkäisyyttä ja monimutkaisuutta välttämättä huomaa, päinvastoin, lopputulos saattaa kuulostaa hyvinkin yksinkertaiselta soolopianomusiikilta. Mutta säveltäjä vakuuttaa, että esitysten pinnan alla on paljon tapahtumia, ajatuksia, sattumaa ja ääniä. Tässä jokiliikennettä Chicagossa.

On elokuu vuonna 2015 ja täydenkuun aika. Kaksi soittajaa on vanhan majoitusrakennuksen ravintolasalissa Joensuussa . ”Syntyvästä musiikista tiesimme ainoastaan sen, mitä instrumentteja meillä oli käytettävänä, ja meillä oli jonkinlainen aavistus siitä, miten ehkä tulisimme niitä käyttämään. Muutoin pyrimme kuuntelemaan kulloistakin tunnelmaa ja pysyttelemään siinä, siihen uusia ääniä luoden”. Näin kirjoittavat Ilkka Ruskosammal ja Janne Uusiniemi eli Kalantov. Ja toden totta, musiikki alkaa kuuntelemisella.

Juhani Nuorvalan sävellyksessä Boost yhdistyvät amerikkalainen minimalismi ja 1980-luvun elektropop. Ja tietysti mikrotonaalisuus. Juhani Nuorvala on käyttänyt mikrotonaalisuutta olennaisena osana musiikkiaan jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Mikrotonaalisuus on viritysjärjestelmä, jossa nuottien välillä esiintyy puolisävelaskelta pienempiä eroja. Boost on vuodelta 2009. Se on sävelletty sellolle ja Moog-syntesoijalle. Tässä elektroakustista urbaania minimalismia, kuten Juhani Nuorvalan musiikista on sanottu. Markus Hohti, sello ja Emil Holmström, moog-syntesoija, nykymusiikkiyhtye Defunensemblen jäseniä molemmat:

Defunensemble on yhtye, joka esittää elektroakustista nykymusiikkia. Pyrkimys on jalo ja lopputulokset ovat hyviä. Nykymusiikkia tarvitaan aina ja sitä esittäviä yhtyeitä tarvitaan aina.

Decoder Ensemble on hampurilainen nykymusiikkiyhtye, joka on sitä mieltä, että uusi musiikki vaatii usein myös uudenlaista suhtautumista musiikin esittämiseen. Eräänä esimerkkinä yhtye nostaa esiin berliiniläisen Burkard Friedrichin sävellyksen Flug P. ”Minua alkoi kiehtoa muzak, eli monissa paikoissa soiva teollinen taustamusiikki”, kertoo säveltäjä ja kirjoittaa, että muzak kuulostaa aina samalta. Se on jollakin tapaa passiivista, se pyrkii luomaan turvallisuuden tunnetta ja viihtyisyyttä. ”Itse asiassa tässä suhteessa se on aivan samanlaista kuin nykyinen konserttimusiikkikin. Ainoana erona on se, että konserttiin pitää ostaa lippu”, kirjoittaa Burkhard Friedrich.

Amerikkalaissyntyinen, mutta tätä nykyä Australiassa asuva ja työskentelevä Erik Griswold on kiinnostunut samasta asiasta, josta myös John Cage ja monet muut ovat olleet kiinnostuneitanut, nimittäin preparoidusta pianosta. Preparoitu piano on yksinkertaisesti nerokas oivallus, joka tuntuu tarjoavan aina vain uusia haasteita ja mahdollisuuksia säveltäjille, vuosikymmenestä toiseen.

Pianon preparoiminen tarkoittaa noin yleisesti ottaen sitä, että pianon tai flyygelin kieliin kiinnitetään erilaisia esineitä ja materiaaleja, jotka muuttavat soittimen ääntä. Nuo esineet ja materiaalit voivat olla esimerkiksi ruuveja, nauloja, pultteja, muttereita, ruokailuvälineitä, kiviä, pyyhekumeja, paperia tai vaikkapa huopaa.

Toisin kuin yleensä mainitaan, John Cage ei keksinyt preparoitua pianoa. Hän preparoi pianon 1940-luvulla, mutta häntä ennen esimerkiksi Maurice Ravel, Erik Satie ja Henry Cowell olivat käyttäneet erilaisia materiaaleja pianon äänen muuttamiseen. Erik Griswold sanoo, että hänelle preparoitu piano edustaa paluuta alkuun, paluuta perusasioihin. ”Minulle tämä on meditaatiota”, hän sanoo.

Nyt pianoa preparoimaan! Tässä eräs ohje:


AVARUUSROMUA 18.10.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:

D BAYNE: Michigan Avenue Bridge (Meditations on Present Time)
KALANTOV: Mammutti (Salissa)
DEFUNENSEMBLE: Juhani Nuorvala: Boost (Define Function)
DECODER: Burkhard Friedrich: Flug P (Decoder)
ERIK GRISWOLD: Over (Pain Avoidance Machine)
ERIK GRISWOLD: Electric Aura - osa - (Pain Avoidance Machine)

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua