Hyppää pääsisältöön

Musiikki alkaa kuuntelemisella. Avaruusromua 18.10.2015

lähikuva ihmisen korvasta
lähikuva ihmisen korvasta Kuva: YLE Kuvapalvelu lähikuva ihmisen korvasta

Ympäristöä kannattaa kuunnella, sanoo yhdysvaltainen säveltäjä D Bayne. Hän ottaa esiin John Cagen ajatuksen siitä että jos pysähdymme kuuntelemaan ympäristön ääniä, huomaamme että ne ovat lumoavia. Monet säveltäjät ovat pyrkineet muuttamaan meidän suhdettamme ympäristön ääniin. He ovat halunneet meidän kuulevan ympäristön äänet osana musiikkia.

Äänet kertovat tarinoita, sanoo D Bayne. Ja kun ollaan tekemisissä ympäristön äänien kanssa, myös sattumalla on roolinsa kokonaisuudessa. Ja yhtäkkiä olemme jälleen John Cagen jalanjäljillä.

D Bayne asettui asuinkaupungissaan Chicagossa kahteentoista eri ääniympäristöön ja laati kuhunkin erikoislaatuisen enemmän tai vähemmän sattumaa hyväksi käyttävän - ja omien sanojensa mukaan myös monimutkaisen - piano-osuuden, tai oikeastaan useita piano-osuuksia päällekkäin. Säveltäjä huomauttaa, ettei tuota päällekkäisyyttä ja monimutkaisuutta välttämättä huomaa, päinvastoin, lopputulos saattaa kuulostaa hyvinkin yksinkertaiselta soolopianomusiikilta. Mutta säveltäjä vakuuttaa, että esitysten pinnan alla on paljon tapahtumia, ajatuksia, sattumaa ja ääniä. Tässä jokiliikennettä Chicagossa.

On elokuu vuonna 2015 ja täydenkuun aika. Kaksi soittajaa on vanhan majoitusrakennuksen ravintolasalissa Joensuussa . ”Syntyvästä musiikista tiesimme ainoastaan sen, mitä instrumentteja meillä oli käytettävänä, ja meillä oli jonkinlainen aavistus siitä, miten ehkä tulisimme niitä käyttämään. Muutoin pyrimme kuuntelemaan kulloistakin tunnelmaa ja pysyttelemään siinä, siihen uusia ääniä luoden”. Näin kirjoittavat Ilkka Ruskosammal ja Janne Uusiniemi eli Kalantov. Ja toden totta, musiikki alkaa kuuntelemisella.

Juhani Nuorvalan sävellyksessä Boost yhdistyvät amerikkalainen minimalismi ja 1980-luvun elektropop. Ja tietysti mikrotonaalisuus. Juhani Nuorvala on käyttänyt mikrotonaalisuutta olennaisena osana musiikkiaan jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Mikrotonaalisuus on viritysjärjestelmä, jossa nuottien välillä esiintyy puolisävelaskelta pienempiä eroja. Boost on vuodelta 2009. Se on sävelletty sellolle ja Moog-syntesoijalle. Tässä elektroakustista urbaania minimalismia, kuten Juhani Nuorvalan musiikista on sanottu. Markus Hohti, sello ja Emil Holmström, moog-syntesoija, nykymusiikkiyhtye Defunensemblen jäseniä molemmat:

Defunensemble on yhtye, joka esittää elektroakustista nykymusiikkia. Pyrkimys on jalo ja lopputulokset ovat hyviä. Nykymusiikkia tarvitaan aina ja sitä esittäviä yhtyeitä tarvitaan aina.

Decoder Ensemble on hampurilainen nykymusiikkiyhtye, joka on sitä mieltä, että uusi musiikki vaatii usein myös uudenlaista suhtautumista musiikin esittämiseen. Eräänä esimerkkinä yhtye nostaa esiin berliiniläisen Burkard Friedrichin sävellyksen Flug P. ”Minua alkoi kiehtoa muzak, eli monissa paikoissa soiva teollinen taustamusiikki”, kertoo säveltäjä ja kirjoittaa, että muzak kuulostaa aina samalta. Se on jollakin tapaa passiivista, se pyrkii luomaan turvallisuuden tunnetta ja viihtyisyyttä. ”Itse asiassa tässä suhteessa se on aivan samanlaista kuin nykyinen konserttimusiikkikin. Ainoana erona on se, että konserttiin pitää ostaa lippu”, kirjoittaa Burkhard Friedrich.

Amerikkalaissyntyinen, mutta tätä nykyä Australiassa asuva ja työskentelevä Erik Griswold on kiinnostunut samasta asiasta, josta myös John Cage ja monet muut ovat olleet kiinnostuneitanut, nimittäin preparoidusta pianosta. Preparoitu piano on yksinkertaisesti nerokas oivallus, joka tuntuu tarjoavan aina vain uusia haasteita ja mahdollisuuksia säveltäjille, vuosikymmenestä toiseen.

Pianon preparoiminen tarkoittaa noin yleisesti ottaen sitä, että pianon tai flyygelin kieliin kiinnitetään erilaisia esineitä ja materiaaleja, jotka muuttavat soittimen ääntä. Nuo esineet ja materiaalit voivat olla esimerkiksi ruuveja, nauloja, pultteja, muttereita, ruokailuvälineitä, kiviä, pyyhekumeja, paperia tai vaikkapa huopaa.

Toisin kuin yleensä mainitaan, John Cage ei keksinyt preparoitua pianoa. Hän preparoi pianon 1940-luvulla, mutta häntä ennen esimerkiksi Maurice Ravel, Erik Satie ja Henry Cowell olivat käyttäneet erilaisia materiaaleja pianon äänen muuttamiseen. Erik Griswold sanoo, että hänelle preparoitu piano edustaa paluuta alkuun, paluuta perusasioihin. ”Minulle tämä on meditaatiota”, hän sanoo.

Nyt pianoa preparoimaan! Tässä eräs ohje:


AVARUUSROMUA 18.10.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:

D BAYNE: Michigan Avenue Bridge (Meditations on Present Time)
KALANTOV: Mammutti (Salissa)
DEFUNENSEMBLE: Juhani Nuorvala: Boost (Define Function)
DECODER: Burkhard Friedrich: Flug P (Decoder)
ERIK GRISWOLD: Over (Pain Avoidance Machine)
ERIK GRISWOLD: Electric Aura - osa - (Pain Avoidance Machine)

 • Mene metsään! Avaruusromua 25.6.2017

  Metsässä olo rauhoittaa, ja myös musiikki.

  Metsässä oleskelu laskee verenpainetta, vähentää lihasjännitystä ja alentaa sydämen sykettä. Metsässä olo rauhoittaa. Sanotaan, että jo muutama minuutti metsässä vaikuttaa meihin, mutta metsän hyödyt ja vaikutukset tulevat parhaiten esiin, jos metsässä viihtyy pitempään. Stressi helpottaa. Olo paranee. Amerikkalainen Robert Scott Thompson on tehnyt metsäistä musiikkia. Steve Roach ja Robert Logan lähestyvät asiaa biologian ja ihmisen luontosuhteen kautta. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Levyjä soittava kone ja muita ihmeitä. Avaruusromua 18.6.2017

  Voiko levysotinta oikeasti käyttää soittimena?

  Levysoitin. Pyörivällä levylautasella, äänivarrella ja äänirasialla varustettu soitin, jolla soitetaan vinyylilevyjä. Sehän on sanamukaisesti soitin. Mutta entä kun sitä aletaan oikeasti käyttää soittimena? Siis ei normaaliin vinyylilevyjen soittamiseen, vaan instrumenttina. Sveitsiläinen Strotter Inst on soittanut levysoitinta jo yli 20 vuotta. Hän ei ole tiskijukka. Hän ei juurikaan soita äänilevyjä, vaan levysoitinta. Avaruusromussa myös musiikkia 8-bittisestä maailmasta, aikamatka syntesoijalla ja kolme mikrotonaalista tuubaa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kukaan ei halunnut soittaa meidän kanssamme! Avaruusromua 11.6.2017

  Berliiniläinen nykymusiikkiorkesteri Kraftwerkin kimpussa.

  Soittajat vierastivat niitä kaikenlaisia häiriöääniä, kummallisia soundeja ja voimakkaita rytmejä, joista Kraftwerk rakensi musiikkinsa, muistelee yhtyeen perustaja Ralf Hütter. Entä kun berliiniläinen nykymusiikkiorkesteri kaivaa levyhyllystään unohtuneita Kraftwerkin vinyylilevyjä yli neljän vuosikymmenen takaa ja alkaa soittaa tuota outoa musiikkia? Avaruusromussa myös uusia ääniä Suomesta ja Amerikasta: Goamae, The Kolmas, Esa Ruoho ja The Greatest Hoax. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua