Hyppää pääsisältöön

Naistoimittaja houkutuslintuna Helsingin yössä

Ylen tv-uutiset selvitti vuonna 1969 osallistuvan journalismin keinoin, saiko yksinäinen nainen kulkea ulkona rauhassa. Helsingin rautatieasemalla tehdyssä kokeilussa "houkutuslinnun" ympäröi hetkessä kokonainen seuraa etsivien miesten parvi.

Uutisjutussa kysellään, missä kantimissa oli "naisrauha", josta oli säädetty jo Birger Jaarlin rauhanlaeissa 1200-luvulla. Poliisimestari Edvard Urja myöntää, että naisten häirintää esiintyi pääkaupungissa jonkun verran, vaikka näin syksyllä sateet karkoittivatkin ahdistelijoita ulkosalta.

Perin harvoin kuitenkaan mitään sattui, "ellei nainen itse antanut siihen aihetta". Humalaiset olivat tietysti eri juttu.

Virkavallan haastattelua seuraa Helsingin rautatieasemalla ja sen ympäristössä salakuvattu osuus. Hillityssä jakkupuvussa seisoskelevan toimittaja Ritva Latolan ympärille kerääntyy miehiä, jotka pyytelevät häntä mukaansa.

Ensimmäistä kieltoa he eivät usko, vaan tulosta tavoitellaan inttävällä anelulla. Reportterilla on välillä täysi työ torjua tunkeilijoita.

Osa ehdottelijoista on humalaisia nakkipaketteineen, osa siistin näköisiä keski-ikäisiä ja iäkkäämpiäkin herrasmiehiä. Paikalle osuu myös yksi varusmies.

Muutamakin herra toivoo Latolasta illallisseuraa johonkin ravintolaan: "Mennään yhdessä jonnekin, mennään. Gambriniin tai Kurkeen, mihin vaan." Tämän eritellympiä tarjouksia ei jutussa kuulla.

Raportin tekoaikaan käsitys yksilönsuojasta oli toinen kuin myöhemmin. Oheisessa videossa uutiskuvaa on jälkikäteen leikattu ja käsitelty salakuvattujen henkilöiden tunnistamisen vaikeuttamiseksi.

Osallistuvaa tiedonhankintaa

Reportaasi naisrauhan häirinnästä oli esimerkki siitä räväkästä lähestymistavasta, joka tv-uutisissa yleistyi 1960-luvun loppua kohti. Uutiset välittivät aiempaa kaunistelemattomampaa kuvaa yhteiskunnasta, ja monasti toimittaja itse asettui testaamaan epäkohtia käytännössä.

Tällaista osallistuvaa journalismia edustaa esimerkiksi Timo Putkosen juttu, jossa hän yritti tuloksettomasti tilata hotellihuoneeseen olutta.

Naisten asemaa ja tasa-arvoa käsiteltiin monissa uutisreportaaseissa. Vuonna 1967 Sinikka Siekkinen pyrki yksin ravintolaan (vastoin alan rajoituksia), ja vuonna 1968 oheisen jutun tekijä Ritva Latola kokeili, miten helppoa olisi ollut saada Helsingissä rahalla abortti.

Artikkelin lähteenä on käytetty Ville Pernaan teosta Uutisista, hyvää iltaa. Ylen tv-uutiset ja yhteiskunta 1959–2009 (Karttakeskus 2009).

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto