Hyppää pääsisältöön

Naistoimittaja houkutuslintuna Helsingin yössä

Ylen tv-uutiset selvitti vuonna 1969 osallistuvan journalismin keinoin, saiko yksinäinen nainen kulkea ulkona rauhassa. Helsingin rautatieasemalla tehdyssä kokeilussa "houkutuslinnun" ympäröi hetkessä kokonainen seuraa etsivien miesten parvi.

Uutisjutussa kysellään, missä kantimissa oli "naisrauha", josta oli säädetty jo Birger Jaarlin rauhanlaeissa 1200-luvulla. Poliisimestari Edvard Urja myöntää, että naisten häirintää esiintyi pääkaupungissa jonkun verran, vaikka näin syksyllä sateet karkoittivatkin ahdistelijoita ulkosalta.

Perin harvoin kuitenkaan mitään sattui, "ellei nainen itse antanut siihen aihetta". Humalaiset olivat tietysti eri juttu.

Virkavallan haastattelua seuraa Helsingin rautatieasemalla ja sen ympäristössä salakuvattu osuus. Hillityssä jakkupuvussa seisoskelevan toimittaja Ritva Latolan ympärille kerääntyy miehiä, jotka pyytelevät häntä mukaansa.

Ensimmäistä kieltoa he eivät usko, vaan tulosta tavoitellaan inttävällä anelulla. Reportterilla on välillä täysi työ torjua tunkeilijoita.

Osa ehdottelijoista on humalaisia nakkipaketteineen, osa siistin näköisiä keski-ikäisiä ja iäkkäämpiäkin herrasmiehiä. Paikalle osuu myös yksi varusmies.

Muutamakin herra toivoo Latolasta illallisseuraa johonkin ravintolaan: "Mennään yhdessä jonnekin, mennään. Gambriniin tai Kurkeen, mihin vaan." Tämän eritellympiä tarjouksia ei jutussa kuulla.

Raportin tekoaikaan käsitys yksilönsuojasta oli toinen kuin myöhemmin. Oheisessa videossa uutiskuvaa on jälkikäteen leikattu ja käsitelty salakuvattujen henkilöiden tunnistamisen vaikeuttamiseksi.

Osallistuvaa tiedonhankintaa

Reportaasi naisrauhan häirinnästä oli esimerkki siitä räväkästä lähestymistavasta, joka tv-uutisissa yleistyi 1960-luvun loppua kohti. Uutiset välittivät aiempaa kaunistelemattomampaa kuvaa yhteiskunnasta, ja monasti toimittaja itse asettui testaamaan epäkohtia käytännössä.

Tällaista osallistuvaa journalismia edustaa esimerkiksi Timo Putkosen juttu, jossa hän yritti tuloksettomasti tilata hotellihuoneeseen olutta.

Naisten asemaa ja tasa-arvoa käsiteltiin monissa uutisreportaaseissa. Vuonna 1967 Sinikka Siekkinen pyrki yksin ravintolaan (vastoin alan rajoituksia), ja vuonna 1968 oheisen jutun tekijä Ritva Latola kokeili, miten helppoa olisi ollut saada Helsingissä rahalla abortti.

Artikkelin lähteenä on käytetty Ville Pernaan teosta Uutisista, hyvää iltaa. Ylen tv-uutiset ja yhteiskunta 1959–2009 (Karttakeskus 2009).

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto