Hyppää pääsisältöön

Pienten lasten vanhemmat: onko teistä tullut kämppiksiä?

Marja Hintikka Live, jakso 2
Marja Hintikka Live, jakso 2 Kuva: Shutterstock jakso 2

Seksiä, seksiä, seksiä. Taas asiaa seksistä! Eikö tätä aihepiiriä voisi jo unohtaa? Miksi seksistä pitää puhua niin paljon? Seksologi Tarja Santalahdella on asiaan selkeä vastaus: suurin osa ihmisistä haluaa onnellisen parisuhteen, ja seksuaalinen halu on onnellisuuden ytimessä.

Mutta ennen kuin sukelletaan seksuaalisuuteen, peruutetaan vähän. Pitkissä parisuhteissa seksuaalisuus pohjautuu vahvasti fyysiseen läheisyyteen. Jos fyysinen läheisyys katoaa, isojen kellojen olisi syytä soida, sillä fyysinen läheisyys erottaa parisuhteen kaverisuhteesta.

- Tilanteeseen olisi hyvä herätä viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaa, ettei parisuhteessa enää suudella tai halata. Tai halataan korkeintaan niin pikaisesti, että saman halauksen olisi voinut antaa myös kaverille, kertoo Santalahti, joka työskentelee Väestöliiton Familia Oy:ssä kliinisenä seksologina ja psykoterapeuttina.

Fyysinen läheisyys ei tarkoita vielä samaa kuin seksi, mutta koskettamalla säilyttää yhteyden paitsi kumppaninsa kehoon, myös omaansa. Ja kehollinen yhteys on suora väylä seksuaalisuuteen: mitä pidempään suhde on ollut fyysisesti etäinen, sitä vaikeampaa parin on ryhtyä harrastamaan seksiä.

Entä jos ei tee mieli?

Vastaanottoa pitävä Santalahti törmää työssään jatkuvasti pienten lasten vanhempiin, jotka kokevat itsensä haluttomiksi. Santalahden mukaan seksuaalisen halun puutetta voi lähteä palastelemaan: Mitä se minun kohdallani tarkoittaa? Enkö halua yhdyntää? Enkö halua kumppaniani? Onko jotain syitä, mitkä vaikuttavat halun puutteeseen?

Halun puutetta voi lähestyä myös teoilla: ryhtyä harrastamaan seksiä, vaikkei erityisesti huvittaisikaan. Suoritusseksi ei ole yhtään vähempiarvoista kuin haluseksi, kunhan päätös lähteä harjoittamaan seksiä on syntynyt omassa mielessä eikä painostuksesta.

Oli taustalla seksuaalista halun puutetta tai ei, seksiä päätyy vain harvoin harrastamaan kaksi ihmistä, jotka ovat lähtökohtaisesti yhtä kiihottuneessa tilassa. Seksuaalinen halu herää vähitellen juttelun ja kosketusten kautta. Seksuaalisuutta voi herätellä eloon jo ennen varsinaista seksitilannetta.

- Eroottisia ajatuksia pitää ajatella aktiivisesti, kuljettaa kumppania hyvällä mielessä pitkin päivää. Muistaa sitä hyvää, mitä parilla on yhdessä ollut. Jos ajattelee toisesta vain ärsyttäviä ajatuksia, ei ole ihme, jos seksikään ei kiinnosta.

Taasko se tulee vonkaamaan?

Joko se taas on vonkaamassa? Eihän edellisestä kerrasta ole kuin viikko. Kehtaisikohan kieltäytyä? Vai pitäisikö vaan suostua, niin ei tule perheriitaa?

Tällainen ajatuskulku on varsin yleinen tilanteissa, joissa puolisoiden seksuaaliset halut eivät kohtaa. Ja jos halut eivät kohtaa eikä asioista puhuta, hyvinkin aikein tehdyt teot voivat johtaa väärinkäsityksiin: toisen aie ”haluaisin tuottaa sinulle mielihyvää” saattaa tulla tulkituksi muotoon ”vieläkö mun pitää suakin miellyttää”.

Santalahden mukaan asenteilla on suuri merkitys seksielämään. Jos kumppanin lähestyminen tuntuu epämiellyttävältä, voi olla paikallaan tutkia omaa mieltään: Miksi tulkitsen toisen lähestymisen näin? Voisinko muuttaa omaa suhtautumistani? Entä voisimmeko tehdä yhdessä jotain sille, että seksi alkaisi kiinnostaa?

Pienetkin asiat voivat auttaa, kuten esimerkiksi kymmenen minuutin rauhallinen oma hetki ennen seksiä.

- Olo voi olla turhautunut, jos on itse laittanut lapset nukkumaan ja tehnyt kaikki ilta-askareet samalla kun kumppani makaa sängyssä odottamassa itseään kiihottaen, Santalahti muistuttaa.

Mistä tämä kaikki johtuu?

Vanhempien seksielämän hiipuminen lasten ollessa pieniä on tutkimuksinkin todistettu fakta, mutta mistä halun väheneminen johtuu?

Yksi syy löytyy epäilemättä muuttuneesta hormonitoiminnasta. Raskauden eri vaiheissa hormonitoiminta heittelee voimakkaastikin, ja synnytyksen jälkeen hormonitasot ovat kuin vaihdevuosissa. Raskauden kokeneelle keholle on syytä antaa aikaa palautua, ja useimmat miehet tämän ymmärtävätkin.

- Puoli vuotta miehet katselevat rauhassa ja hyväksyvät seksittömyyden. Ihmetys herää siinä vaiheessa, kun muu elämä on asettunut uomiinsa eikä seksiä vieläkään kuulu

Syynä halukkuuden vähenemiselle voi olla myös jatkuva suorittaminen: suoritetaan elämää eikä päästä suorittamisen tilasta olemisen tilaan – siihen joutilaaseen tilaan, jossa seksuaalisuus voisi näyttäytyä.

- Ihmisillä on suuria odotuksia ja toiveita siitä, millaista perhe-elämä on. Pudotus arkirealismiin voi olla kova. Paikkoja ja mahdollisuuksia seksin harrastamiselle ei ole tarjolla samalla tavalla kuin ennen.

Vanhemmuus ei kuitenkaan ole yksinomaan haitaksi seksielämälle, vaan sen voi nähdä myös rikkautena.

- Vanhemmuus antaa ihmiselle itsetuntoa ja luo varmuutta. Vanhempi osaa ottaa paremmin vähistä hetkistä irti ja pyytää haluamaansa. Myös suhde kehoon voi muuttua arvostavammaksi – onhan se tuottanut maailmaan niin ihania jälkeläisiä, Santalahti rohkaisee.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua.
Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua. Kuva: Hans Weckman, Yle tilastot
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus seksikoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.