Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomalaisia tutkimusmatkailijoita pääkuva

Rafael Karsten näkee kallonkutistusrituaalin

Rafael Karsten
Rafael Karsten Kuva: Museovirasto/Yle rafael karsten

- Rafael Karsten (1879-1956) oli uskontotieteilijä ja filosofi, joka tutki Etelä-Amerikan intiaanikansojen tapoja ja kulttuuria. Hän näki ensimmäisenä länsimaisena tutkimusmatkailijana kun tsansta eli kutistettu ihmispää tehdään. Tämä teki hänestä maailmankuulun, kertoo tohtori Ilari Sääksjärvi Turun yliopistosta.

Karsten matkusti 1900-luvun alkupuolella Amazonian sademetsissä Bolivian ja Argentiinan rajaseuduilla ja sekä Perussa että Ecuadorissa.

- Karstenhan on sen ajan tutkimusmatkailija, jolloin reissut Etelä-Amerikkaan ovat olleet hyvin hankalia ja vaativia. Hänen maineensa koostuu Etelä-Amerikan viidakoissa tehdystä merkittävästä tutkimuksesta ja peräänantamattomuudesta. Kiinnostavimpana Karstenin matkoista pidän hänen toista tutkimusmatkaansa vuosina 1916-19. Tällä matkalla sattui paljon ja Karsten teki myös uransa mielenkiintoisimmat löydöt tuolloin, toteaa Sääksjärvi.

Tsantsahan valmistetaan nylkemällä ihmisen päänahka ja hiukset.

- Kun nuori soturi sai jivaro-intiaanien heimossa vihollisen tapettua, niin sitä juhlistettiin tsantsalla ja silloin kuolleen vihollisen päänahasta valmistettiin tsantsa. Tässä kallonkutistusrituaalissa tasnatsasta tehtiin sitten eräänlainen kaulakoru. Tsantsahan valmistetaan nylkemällä ihmisen päänahka ja hiukset. Sen jälkeen sitä kutistettiin pikkuhiljaa kuumalla vedellä ja hiekalla, kunnes siitä tulee kova pieni appelsiinin kokoinen pää, jota muotoiltiin samalla sormin jotta siinä säilyivät ihmiskasvon piirteet. Sitä sitten mustattiin hiilellä ja jos oikein muistan niin suu ja silmät ommeltiin kiinni. Sata vuotta sitten Karstenin retkien aikaan tsantsoja valmistettiin ja kuulemani mukaan niitä tehtiin vielä 1950-60-luvuilla, mutta ei enää nykyään, sanoo biologi Ilari Sääksjärvi.

Rafael Karsten
Rafael Karsten Kuva: Museovirasto/Yle rafael karsten

- Vuonna 1916 Karsten lähti Suomesta ja teki tutkimustyötä Ecuadorin ja Perun Amazonian rajamailla hyvin syrjäisillä vaikeapääsyisillä alueilla. Karsten löysi sieltä tuntemattoman maailman, jota havainnoi hyvin rikkaalla tavalla. Karstenhan oli näillä matkoilla kiinnostunut nimenomaan elävien alkuperäiskansojen elämästä, eikä keskittynyt arkeologiaan. Pelkästään siirtyminen tutkimusalueelle on ollut riskialtista. Siinä on ylitetty vuoristoja, vuolaana virtaavilla joilla on liikuttu kanootilla ja trooppiset sairaudet ovat muodostaneet omat riskinsä. Eikä Karstenin elämä eurooppalaisena tutkijana alkuperäiskansojen kylissä ole ollut varmaankaan ihan turvallista.

- Karsten näki ja koki vielä koskemattoman Amazonian viidakon. Ja onhan hänen matkakirjansa edelleen hienoja, erityisesti Intiaanien parissa Ecuadorin aarniometsissä (Otava 1020). Kirjoja lukiessa ja niiden valokuvia katsellessa liikkuu Karstenin jalanjäljillä paikoissa ja luonnossa, jota ei enää ole. Nykyään jos siellä viidakossa sattuu näkemään vaikkapa jaguaarin jäljenkin niin se on onnenpotku. Nykyään sademetsässä pitää mennä aika pitkälle ennen kuin pääsee näkemään sitä samaa Amazonin viidakkoa, jota Karsten on aikoinaan dokumentoinut, kertoo tohtori Ilari Sääksjärvi Turun yliopistosta.

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita aikajanalla.

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita
Suomalaisia tutkimusmatkailijoita Kuva: Museovirasto / Yle suomalaisia tutkimusmatkailijoita
 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.